VETERINARSTVO I PROMET ANIMALNIH PROIZVODA (96744)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Predmetom je obuhvaćena zdravstvena zaštita životinja i provođenje obaveznih zakonskih mjera kod pojedinih zaraznih i nametničkih bolesti koje mogu stvoriti velike ekonomske štete u organizaciji proizvodnje; važnost pravilnog rasplođivanja životinja; veterinarsko-sanitarni nadzor u ocjeni trupova i animalnih prerađevina (primjena načina konzerviranja i dodataka), te čimbenici koji utječu na kvantitativne i kvalitativne vrijednosti istih; ekološki prihvatljivo zbrinjavanje nusprodukata klanja i otpadnih voda te mjere sanitacije.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Surealizator

Opće kompetencije

Osposobiti studente da teoretska i praktična znanja koriste u praksi pri samostalnom vođenju procesa proizvodnje u zootehnici.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
1. U uzgoju životinja prepoznati i razlikovati promjene koje ukazuju na bolesna stanja i pravovremeno reagirati u osiguravanju zdravstvenog zbrinjavanja
2. Objasniti značaj i specifičnosti animalnih proizvoda
3. Navesti i opisati osobitosti transporta životinja
4. Prosuditi važnost sljedivosti proizvoda animalnog podrijetla i intepretirati kritične točke u proizvodnji uvođenjem HACCAP-a
5. Kritički prosuditi provedene mjere sanitacije
6. Prosuditi reproduktivni status životinja i koristiti pravilno rasplođivanje u uzgoju uz dobivanje optimalnog broja vitalne mladunčad
7. Procijeniti smještajne uvjete životinja te njihov utjecaj kao i utjecaj hranidbe na zdravstveni status domaćih sisavaca i peradi te riješiti probleme vezane uz držanje, hranidbu i iskorištavanje životinja

Preduvjeti

Obvezna literatura

  1. Asaj, A. ((2003): Higijena na farmi i u okolišu. Medicinska naklada, Zagreb.
  2. Brinzej, M. i sur. (1991): Stočarstvo. Školska knjiga, Zagreb.
  3. Grupa autora (2012): Veterinarski priručnik. Medicinska naklada, Zagreb.
  4. Hadžiosmanović, M. (2001): Higijena i tehnologija mesa, veterinarsko-sanitarni nadzor životinja za klanje i mesa. Sveučilište u Zagrebu, Zagreb.
  5. Kozačinski, L., Njari, B., Cvrtila Flek,, Ž. (2012): Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.
  6. Njari, B., Zdolec, N. (2012): Klaonička obrada i veterinarski pregled. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.
  7. Tušek, T, D. Alagić, V. Nervo (2020): Pojmovnik za veterinarstvo. Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci. Elektronska publikacija (NSK brojevi za mrežnu publikaciju: ISBN 978-953-6205-38-7/CD publikaciju: ISBN 978-953-6205-37-0).
  8. Živković, J. (1986): Higijena i tehnologija mesa, kakvoća i prerada I. Školska knjiga, Zagreb.

Preporučena literatura

  1. Rupić, V. (1986): Zdravstvena zaštita domaćih životinja (I i II dio). Sveučilišna naklada Liber, Zagreb.
  2. WEB stranice

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.