ZOOTEHNIKA (154312)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Kolegij osposobljava studente za samostalno organiziranje ekološke stočarske proizvodnje te vođenje uzgojnih procesa u održivoj i ekološkoj stočarskoj proizvodnji monogastiričnih i poligastričnih domaćih životinja i peradi. Studenti će moći razlikovati pasmine (genotipove) domaćih životinja pogodne za ekološki uzgoj, upoznat će njihova najvažnija svojstva i upotrebu. Kroz nastavu, na predavanjima, vježbama i seminarima studenti će savladati gradivo kako bi mogli dati primjer odgovarajućeg načina provedbe selekcije i reprodukcije te moći izdvojiti najbolji način uzgoja zaštićenih pasmina uz primjenu važećih mjera i propisa.
Moći će izdvojiti i primijeniti važeće zakonske odredbe u ekološkoj zootehnici, objasniti mjere dobrobiti životinja u ekološkom stočarstvu (u uzgoju i iskorištavanju) i biti upućeni kako prepoznati limitirajuće čimbenike i kritične točke u ekološkom uzgoju različitih vrsta i kategorija stoke prema važećim preporukama i standardima. Moći će dati primjer pozitivnog utjecaja ekološkog uzgoja na kvalitetu stočarskih prehrambenih proizvoda.
Kroz gradivo na kolegiju savladat će klasifikaciju hranjivih tvari i procijenu korištenja pojedine vrste krmiva ili dodatka stočnoj hrani sukladno njihovoj hranidbenoj vrijednosti za pojedine vrste i kategorije stoke i identificirati moguće zdravstvene poremećaje uslijed nepravilnog korištenja krmiva.

Vrsta kolegija

ECTS: 6.00

Sati nastave: 60
Predavanja: 40
Vježbe u praktikumu: 10
Seminar: 10

Surealizator
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60 – 69 %
Dobar (3): 70 – 79 %
Vrlo dobar (4): 80 – 89 %
Izvrstan (5): 90 – 100 %

Uvjeti za dobivanje potpisa

Ocjena prisustva na nastavi i aktivnosti formira se na sljedeći način: ostvarivanje prava na potpis, koje je uvjet za polaganje ispita, moguće je ako student prisustvuje na 80 i više % nastave. U ocjenu redovitosti pohađanja nastave ulazi i aktivnost na nastavi koja se ocjenjuje putem pravovremene izrade i predaje točnih zadataka.

Opis

Aktivnost koja se ocjenjuje i udio u konačnoj ocjeni (%)
a Prisutnost na nastavi i aktivnost 10%
b Seminar/izvješće s terenske nastave 15%
c Zadatak/Zadaća 15%
d 1.kolokvij 20%
e 2.kolokvij 20%
f 3.kolokvij 20%

U seminarskim radovima i izrađenim zadacima ocjenjuje se: točnost rješavanja zadatka i sadržaj, upotreba novonaučenih metoda i postupaka, interpretacija sadržaja, usmeno izlaganje, izgled PP prezentacije i razumijevanje problema te iznošenje rezultata.
Student može ponovno pisati svaki kolokvij tri puta. Ako ne položi kolokvije, student polaže završni ispit, pisano i usmeno, koji u tom slučaju ima 60% udjela u konačnoj ocjeni i ocjenjuje se prema istim kriterijima kao i kolokviji.

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Vježbe
  • Seminari

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Planirati najbolji način uzgoja i korištenja izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja u svrhu njihova očuvanja
Organizirati održivi i ekološki uzgoj i iskorištavanje pojedinih vrsta i pasmina domaćih životinja uz primjenu mjera dobrobiti i zakonskih odredbi u ekološkoj zootehnici
Predvidjeti limitirajuće čimbenike i kritične točke u ekološkom uzgoju različitih vrsta i kategorija stoke prema preporukama i standardima
Valorizirati utjecaj ekološkog uzgoja na kvalitetu stočarskih prehrambenih proizvoda
Procijeniti vrste krmiva i dodatke stočnoj hrani sukladno njihovoj hranidbenoj vrijednosti za pojedine vrste stoke
Prosuditi pojavnost zdravstvenih poremećaja uslijed nepravilnog korištenja krmiva

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 NASTAVNE JEDINICE
1.1 Osnovna načela zootehnike u ekološkoj i održivoj poljoprivredi 2
1.2 Pojam i značenje ekološke i održive poljoprivrede; Pojam i značenje ekološkog stočarstva; Opći principi u ekološkom i održivom stočarstvu 3
1.3 Zakonske odredbe u ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda; Preporuke i standardi ekološkog stočarstva; Dobrobit životinja 6
1.4 Utjecaj ekološke proizvodnje na kvalitetu proizvoda stoke 2 2
1.5 Sastav ST krmiva, hranjive tvari i opskrba hranjivim tvarima u kontekstu manjeg zagađenja okoliša. 6
1.6 Krmiva i njihova upotreba u ekološkoj proizvodnji prema pravilima za provedbu uredbe komisije EZ 2
1.7 Dodaci stočnoj hrani (hranjivi i ostali dodaci) i njihova upotreba u ekološkoj poljoprivredi 2
1.8 Štetne tvari stočne hrane-krme: specifične antinutritivne tvari, štetne tvari nastale pri kvarenju krme, štetne tvari koje u krmiva dospijevaju onečišćenjem 4
1.9 Upoznavanje s krmivima i načini prosudbe ispravnosti krmiva 4 2
1.10 Biološka raznolikost 4
1.11 Značajke autohtonih vrsta i pasmina domaćih životinja; Mjere zaštite domaćih vrsta i pasmina stoke 6
1.12 Posebne osobine za selekciju 2
1.13 Smještaj; Reprodukcija; Njega; Liječenje; Transport; Klanje; Ekološko zbrinjavanje životinjskog otpada 5
1.14 Sposobnost proizvodnje pojedinih vrsta proizvoda i mogućnost iskorištavanja (mlijeko, meso, jaja, sport) 3
1.15 Nacionalna strategija i akcijski plan zaštite biološke raznolikosti – In situ i Ex situ zaštite i očuvanja izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja. Provedba u praksi pojedinih zakonskih odredbi, preporuka i standarda u ekološkom stočarstvu na primjeru gospodarstava – terenska nastava. Pojedinačni seminarski radovi ili rad u grupi uz prezentaciju 2 3
40 10 10

Obvezna literatura

  1. Caput P., A. Ivanković, B. Mioč (2010): Očuvanje biološke raznolikosti u stočarstvu, Udžbenik, Hrvatska mljekarska udruga.
  2. Senčić Đ., Antunović Z., Mijić P., Baban Mirjana, Puškadija Z. (2011): Ekološka zootehnika, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni Fakultet u Osijeku, Osijek
  3. Senčić, Đ., Antunović, Z., Novoselec, J., Samac, D., Prakatur, I., Bobić, T. & Klir, Ž. (2021): Tehnologija animalne proizvodnje. Osijek. Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek.
  4. Pintić V., Marenčić D., Pintić Pukec Nataša (2016): Hranidba domaćih životinja – odabrana poglavlja, Udžbenik, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima.

Preporučena literatura

  1. Huber H., (1992): Schweinefütterung-futtermittelhygiene, Leopold Stocker Verlag, GrazStuttgart.
  2. Horvath Š. (2003): Staro blago - novi sjaj - hrvatske izvorne pasmine, Barbat Zagreb.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.