ZOOTEHNIKA (154312)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Kolegij osposobljava studente za samostalno organiziranje ekološke stočarske proizvodnje te vođenje uzgojnih procesa u održivoj i ekološkoj stočarskoj proizvodnji monogastiričnih i poligastričnih domaćih životinja i peradi. Studenti će moći razlikovati pasmine (genotipove) domaćih životinja pogodne za ekološki uzgoj, upoznat će njihova najvažnija svojstva i upotrebu. Kroz nastavu, na predavanjima, vježbama i seminarima studenti će savladati gradivo kako bi mogli dati primjer odgovarajućeg načina provedbe selekcije i reprodukcije te moći izdvojiti najbolji način uzgoja zaštićenih pasmina uz primjenu važećih mjera i propisa.
Moći će izdvojiti i primijeniti važeće zakonske odredbe u ekološkoj zootehnici, objasniti mjere dobrobiti životinja u ekološkom stočarstvu (u uzgoju i iskorištavanju) i biti upućeni kako prepoznati limitirajuće čimbenike i kritične točke u ekološkom uzgoju različitih vrsta i kategorija stoke prema važećim preporukama i standardima. Moći će dati primjer pozitivnog utjecaja ekološkog uzgoja na kvalitetu stočarskih prehrambenih proizvoda.
Kroz gradivo na kolegiju savladat će klasifikaciju hranjivih tvari i procijenu korištenja pojedine vrste krmiva ili dodatka stočnoj hrani sukladno njihovoj hranidbenoj vrijednosti za pojedine vrste i kategorije stoke i identificirati moguće zdravstvene poremećaje uslijed nepravilnog korištenja krmiva.
Vrsta kolegija
- Stručni diplomski studij Poljoprivreda / Održiva i ekološka poljoprivreda (Obvezni kolegij, 1. semestar, 1. godina)
ECTS: 6.00
Sati nastave: 60
Predavanja: 40
Vježbe u praktikumu: 10
Seminar: 10
Surealizator
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60 – 69 %
Dobar (3): 70 – 79 %
Vrlo dobar (4): 80 – 89 %
Izvrstan (5): 90 – 100 %
Uvjeti za dobivanje potpisa
Ocjena prisustva na nastavi i aktivnosti formira se na sljedeći način: ostvarivanje prava na potpis, koje je uvjet za polaganje ispita, moguće je ako student prisustvuje na 80 i više % nastave. U ocjenu redovitosti pohađanja nastave ulazi i aktivnost na nastavi koja se ocjenjuje putem pravovremene izrade i predaje točnih zadataka.
Opis
Aktivnost koja se ocjenjuje i udio u konačnoj ocjeni (%)
a Prisutnost na nastavi i aktivnost 10%
b Seminar/izvješće s terenske nastave 15%
c Zadatak/Zadaća 15%
d 1.kolokvij 20%
e 2.kolokvij 20%
f 3.kolokvij 20%
U seminarskim radovima i izrađenim zadacima ocjenjuje se: točnost rješavanja zadatka i sadržaj, upotreba novonaučenih metoda i postupaka, interpretacija sadržaja, usmeno izlaganje, izgled PP prezentacije i razumijevanje problema te iznošenje rezultata.
Student može ponovno pisati svaki kolokvij tri puta. Ako ne položi kolokvije, student polaže završni ispit, pisano i usmeno, koji u tom slučaju ima 60% udjela u konačnoj ocjeni i ocjenjuje se prema istim kriterijima kao i kolokviji.
Oblici nastave
- Predavanja
- Vježbe
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Planirati najbolji način uzgoja i korištenja izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja u svrhu njihova očuvanja |
Organizirati održivi i ekološki uzgoj i iskorištavanje pojedinih vrsta i pasmina domaćih životinja uz primjenu mjera dobrobiti i zakonskih odredbi u ekološkoj zootehnici |
Predvidjeti limitirajuće čimbenike i kritične točke u ekološkom uzgoju različitih vrsta i kategorija stoke prema preporukama i standardima |
Valorizirati utjecaj ekološkog uzgoja na kvalitetu stočarskih prehrambenih proizvoda |
Procijeniti vrste krmiva i dodatke stočnoj hrani sukladno njihovoj hranidbenoj vrijednosti za pojedine vrste stoke |
Prosuditi pojavnost zdravstvenih poremećaja uslijed nepravilnog korištenja krmiva |
Izvedbeni plan nastave
Poveznica na Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | NASTAVNE JEDINICE | ||||
1.1 | Osnovna načela zootehnike u ekološkoj i održivoj poljoprivredi | 2 | |||
1.2 | Pojam i značenje ekološke i održive poljoprivrede; Pojam i značenje ekološkog stočarstva; Opći principi u ekološkom i održivom stočarstvu | 3 | |||
1.3 | Zakonske odredbe u ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda; Preporuke i standardi ekološkog stočarstva; Dobrobit životinja | 6 | |||
1.4 | Utjecaj ekološke proizvodnje na kvalitetu proizvoda stoke | 2 | 2 | ||
1.5 | Sastav ST krmiva, hranjive tvari i opskrba hranjivim tvarima u kontekstu manjeg zagađenja okoliša. | 6 | |||
1.6 | Krmiva i njihova upotreba u ekološkoj proizvodnji prema pravilima za provedbu uredbe komisije EZ | 2 | |||
1.7 | Dodaci stočnoj hrani (hranjivi i ostali dodaci) i njihova upotreba u ekološkoj poljoprivredi | 2 | |||
1.8 | Štetne tvari stočne hrane-krme: specifične antinutritivne tvari, štetne tvari nastale pri kvarenju krme, štetne tvari koje u krmiva dospijevaju onečišćenjem | 4 | |||
1.9 | Upoznavanje s krmivima i načini prosudbe ispravnosti krmiva | 4 | 2 | ||
1.10 | Biološka raznolikost | 4 | |||
1.11 | Značajke autohtonih vrsta i pasmina domaćih životinja; Mjere zaštite domaćih vrsta i pasmina stoke | 6 | |||
1.12 | Posebne osobine za selekciju | 2 | |||
1.13 | Smještaj; Reprodukcija; Njega; Liječenje; Transport; Klanje; Ekološko zbrinjavanje životinjskog otpada | 5 | |||
1.14 | Sposobnost proizvodnje pojedinih vrsta proizvoda i mogućnost iskorištavanja (mlijeko, meso, jaja, sport) | 3 | |||
1.15 | Nacionalna strategija i akcijski plan zaštite biološke raznolikosti – In situ i Ex situ zaštite i očuvanja izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja. Provedba u praksi pojedinih zakonskih odredbi, preporuka i standarda u ekološkom stočarstvu na primjeru gospodarstava – terenska nastava. Pojedinačni seminarski radovi ili rad u grupi uz prezentaciju | 2 | 3 | ||
40 | 10 | 10 |
Obvezna literatura
- Caput P., A. Ivanković, B. Mioč (2010): Očuvanje biološke raznolikosti u stočarstvu, Udžbenik, Hrvatska mljekarska udruga.
- Senčić Đ., Antunović Z., Mijić P., Baban Mirjana, Puškadija Z. (2011): Ekološka zootehnika, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni Fakultet u Osijeku, Osijek
- Senčić, Đ., Antunović, Z., Novoselec, J., Samac, D., Prakatur, I., Bobić, T. & Klir, Ž. (2021): Tehnologija animalne proizvodnje. Osijek. Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek.
- Pintić V., Marenčić D., Pintić Pukec Nataša (2016): Hranidba domaćih životinja – odabrana poglavlja, Udžbenik, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima.
Preporučena literatura
- Huber H., (1992): Schweinefütterung-futtermittelhygiene, Leopold Stocker Verlag, GrazStuttgart.
- Horvath Š. (2003): Staro blago - novi sjaj - hrvatske izvorne pasmine, Barbat Zagreb.