UTVRĐIVANJE KVALITETE I BIODINAMIKA ANIMALNIH PROIZVODA (273347)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Utvrđivanje kvalitete, biodinamika animalnih proizvoda je izborni kolegij studenata stručnog diplomskog studija Poljoprivreda, studijskog usmjerenja Održiva i ekološka poljoprivreda. Kolegij obuhvaća sadržaj o biotehnologiji namirnica animalnog podrijetla i ekologiji nultog rasta u zaštiti namirnica, primjeni zaštitnih kultura i kultura plijesni u proizvodnji, pohrani i podizanju kakvoće namirnica animalnog podrijetla. Također se obrađuje primjena suvremenih ambalažnih materijala u higijenskim i ekološkim pristupima novim marketinškim zahtjevima tržišta uz sljedivost proizvoda i primjenu HACCAP sustava.
Vrsta kolegija
- Stručni diplomski studij Poljoprivreda / Održiva i ekološka poljoprivreda (Izborni kolegij, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 4.00
Sati nastave: 40
Predavanja: 30
Vježbe u praktikumu: 6
Seminar: 4
Surealizator
Opće kompetencije
Pripremiti studenta da koristi moderne biotehnolgije u proizvodnji, konzerviranju i pohrani namirnica animalnog podrijetla.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
1. Usporediti biotehnologiju u konzerviranju i pohrani namirnica animalnog podrijetla. |
2. Utvrditi kritične točke u primjeni zaštitnih kultura i kultiviranih plijesni pri proizvodnji, konzerviranju i pohrani namirnica animalnog podrijetla. |
3. Preporučiti način uklanjanja kritičnih točaka u biotehnologiji proizvodnje, konzerviranja i pohrane namirnica animalnog podrijetla. |
4. Procijeniti koji načini konzerviranja pozitivno utječu na kakvoću namirnica animalnog podrijetla i na taj način umanjuje mogućnost pojava infekcija i intoksikacija uzrokovanih namirnicama animalnog podrijetla. |
5. Prezentirati način konzerviranja kojim se povećava održivost u pohrani animalnih proizvoda te uspostaviti planske mjere Žurnog sustava obavještavanja. |
6. Usporediti ambalažne materijale i njihov utjecaj tijekom pohrane animalnih proizvoda u modificiranoj atmosferi. |
Izvedbeni plan nastave
Preduvjeti
- OSNOVE ZOOTEHNIKE (273331)
Obvezna literatura
- Asaj, A. (2006): Ekološko stočarstvo i homeopatija. Medicinska Naklada, Zagreb.
- Duraković, S., F. Delaš, B. Stilinović, Lejla Duraković (2002): Moderna mikrobiologija namirnica. Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu.
- Duraković, S., Redžepović, S. (2005): Bakteriologija u biotehnologiji. Kugler, Zagreb.
- Hadžiosmanović,M. i suradnici (2005.): Trendovi higijene i tehnologije namirnica kao sastavnice veterinarskog javnog zdravstva. Meso, 1, 20-27.
- Hrvatska agencija za hranu (2008): HACCP; www hah.hr
- Kozačinski L.,B. Njari, Ž. Cvrtila Fleck (2012): Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane.Veterinarski fakultet Zagreb.
- Živković, J. (2001):U: Higijene i tehnologija mesa 1.dio. Veterinarsko sanitarni nadzor životinja za klanje i mesa(drugo dopunjeno izdanje). Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu.
- Narodne novine RH: Pozitivni zakonski propisi. NN Zagreb.
Preporučena literatura
- Duraković, S., S. Redžepović (2004): Bakteriologija u biotehnologiji, I i II dio. Školska knjiga, Zagreb.
- Grupa autora (1996,2012): Veterinarski priručnik. Medicinska naklada, Zagreb.
- Katalenić, M. (2004): Ciljevi, svrha i prvi rezultati hrvatskog sustava žurnog obavještavanja. Meso 3, 6-13.
- Laciakova, A., M. Pipova, D. Maté, V. Laciak (2004): Nalaz gljivica tijekom mikrobiološke pretrage mesnih proizvoda. Meso, 5, 24-28.
- Ostrŷ, V. (2001): The occurence of moulds in meat and meat products (II). Meso, 5, 20-24.