UTVRĐIVANJE KVALITETE I BIODINAMIKA ANIMALNIH PROIZVODA (273347)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Utvrđivanje kvalitete, biodinamika animalnih proizvoda je izborni kolegij studenata stručnog diplomskog studija Poljoprivreda, studijskog usmjerenja Održiva i ekološka poljoprivreda. Kolegij obuhvaća sadržaj o biotehnologiji namirnica animalnog podrijetla i ekologiji nultog rasta u zaštiti namirnica, primjeni zaštitnih kultura i kultura plijesni u proizvodnji, pohrani i podizanju kakvoće namirnica animalnog podrijetla. Također se obrađuje primjena suvremenih ambalažnih materijala u higijenskim i ekološkim pristupima novim marketinškim zahtjevima tržišta uz sljedivost proizvoda i primjenu HACCAP sustava.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Sati nastave: 40
Predavanja: 30
Vježbe u praktikumu: 6
Seminar: 4

Surealizator

Opće kompetencije

Pripremiti studenta da koristi moderne biotehnolgije u proizvodnji, konzerviranju i pohrani namirnica animalnog podrijetla.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
1. Usporediti biotehnologiju u konzerviranju i pohrani namirnica animalnog podrijetla.
2. Utvrditi kritične točke u primjeni zaštitnih kultura i kultiviranih plijesni pri proizvodnji, konzerviranju i pohrani namirnica animalnog podrijetla.
3. Preporučiti način uklanjanja kritičnih točaka u biotehnologiji proizvodnje, konzerviranja i pohrane namirnica animalnog podrijetla.
4. Procijeniti koji načini konzerviranja pozitivno utječu na kakvoću namirnica animalnog podrijetla i na taj način umanjuje mogućnost pojava infekcija i intoksikacija uzrokovanih namirnicama animalnog podrijetla.
5. Prezentirati način konzerviranja kojim se povećava održivost u pohrani animalnih proizvoda te uspostaviti planske mjere Žurnog sustava obavještavanja.
6. Usporediti ambalažne materijale i njihov utjecaj tijekom pohrane animalnih proizvoda u modificiranoj atmosferi.

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Preduvjeti

Obvezna literatura

  1. Asaj, A. (2006): Ekološko stočarstvo i homeopatija. Medicinska Naklada, Zagreb.
  2. Duraković, S., F. Delaš, B. Stilinović, Lejla Duraković (2002): Moderna mikrobiologija namirnica. Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu.
  3. Duraković, S., Redžepović, S. (2005): Bakteriologija u biotehnologiji. Kugler, Zagreb.
  4. Hadžiosmanović,M. i suradnici (2005.): Trendovi higijene i tehnologije namirnica kao sastavnice veterinarskog javnog zdravstva. Meso, 1, 20-27.
  5. Hrvatska agencija za hranu (2008): HACCP; www hah.hr
  6. Kozačinski L.,B. Njari, Ž. Cvrtila Fleck (2012): Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane.Veterinarski fakultet Zagreb.
  7. Živković, J. (2001):U: Higijene i tehnologija mesa 1.dio. Veterinarsko sanitarni nadzor životinja za klanje i mesa(drugo dopunjeno izdanje). Udžbenici Sveučilišta u Zagrebu.
  8. Narodne novine RH: Pozitivni zakonski propisi. NN Zagreb.

Preporučena literatura

  1. Duraković, S., S. Redžepović (2004): Bakteriologija u biotehnologiji, I i II dio. Školska knjiga, Zagreb.
  2. Grupa autora (1996,2012): Veterinarski priručnik. Medicinska naklada, Zagreb.
  3. Katalenić, M. (2004): Ciljevi, svrha i prvi rezultati hrvatskog sustava žurnog obavještavanja. Meso 3, 6-13.
  4. Laciakova, A., M. Pipova, D. Maté, V. Laciak (2004): Nalaz gljivica tijekom mikrobiološke pretrage mesnih proizvoda. Meso, 5, 24-28.
  5. Ostrŷ, V. (2001): The occurence of moulds in meat and meat products (II). Meso, 5, 20-24.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.