OSNOVE ZOOTEHNIKE (273331)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Osnove Zootehnike

Vrsta kolegija

  • Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Temelji studija (Obvezni kolegij, 2. semestar, 1. godina)

ECTS: 5.50

Sati nastave: 75
Predavanja: 45
Vježbe u praktikumu: 20
Seminar: 10

Izvođač vježbi
Izvođač stručne prakse
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60 - 70 % svih obveza po predmetu
Dobar (3): 70 - 80 % svih obveza po predmetu
Vrlo dobar (4): 80 - 90 % svih obveza po predmetu
Izvrstan (5): 90 - 100 % svih obveza po predmetu

Uvjeti za dobivanje potpisa

uredno pohađanje nastave
riješavanje programskih zadataka
položeni svi kolokviji ili djelovi ispita

Opis

• Pohađanje nastave - vodi se evidencija o prisustvu studenata na nastavi
• Aktivnosti na vježbama – izračun zadataka (frekvencija gena i genotipova, efektivna veličina populacije, koeficijent srodstva, statistički pokazatelji varijabilnosti kvantitativnih svojstva)
• Kolokviji - provjera teoretskog znanja obavlja se tijekom izvođenja nastave putem testova znanja nakon odslušanih nastavnih cjelina. Testovi znanja su pismeni, a student mora ostvariti 60% od ukupnog broja bodova za pozitivno ocjenjen test. U slučaju da student nije zadovoljio na oba testa znanja pristupa cijelom ispitu. Ispiti su pismeni, a po potrebi i usmeni.
• Projektni zadatak - izračun osnovnih statističkih pokazatelja varijabilnosti kvantitativnih svojstava

Opće kompetencije

Osposobiti studente da mogu samostalno svrstati domaće životinje po vrstama, pasminama i proizvodnim tipovima, ocijeniti njihov eksterijer te opće i specijalne osobine za selekciju, a preko podataka upisanih u matične knjige odabrati i provesti selekcijski postupak.

Oblici nastave

  • Predavanja
    izlaganje u predavaonici (power point)
  • Vježbe
    izlaganje u predavaonici (power point), vježbe u predavaonici i praktikumu
  • Vježbe u praktikumu
    opisivanje životinja (eksterijer, starost, boja, uhranjenost, stadij u reprodukciji), označavanje
  • Provjere znanja
    2 kolokvija tijekom semestra

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Procijeniti važnost određene stočarske proizvodnje i klasificirati domaće životinje po vrstama, pasminama i proizvodnim tipovima
Prezentirati osnovne pojmove iz genetike i oplemenjivanja domaćih životinja
Ocijeniti opće i proizvodne osobine za selekciju domaćih životinja
Organizirati provođenje selekcije domaćih životinja na temelju ispravno upisanih podataka u matičnim evidencijama
Usporediti metode uzgoja domaćih životinja
Pripremiti osnovna krmiva za hranidbi domaćih životinja

Način rada

Obaveze nastavnika

provedba nastave

Obaveze studenta

aktivno pračenje nastave, postavljanje pitanja oko trenutno nejasnih potanja

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 Privredna važnost stočarstva Predavaona
1.1 Privredna važnost stočarstva 2
2 Porijeklo domaćih životinja Predavaona
2.1 Izvorni oblici i udomaćivanje životinja 1 2
2.2 Promjene osobina domaćih životinja udomaćivanjem (morfološke i fiziološke promjene) 1 2
3 Pasmine Predavaona
3.1 Opće i specijalne pasminske osobine 2
3.2 Podjela pasmina 2
4 Varijabilnost i nasljeđivanje Predavaona
4.1 Osobine, fenotip i genotip 3
4.2 Osnove nasljeđivanja 2 2
4.3 Mendelovi zakoni nasljeđivanja 2 2
4.4 Nasljedne i nenasljedne varijacije 1
5 Populacija i kvantitativna svojstva Predavaona
5.1 Mjesto jedinke u populaciji, frekvencija gena i genotipova, promjene frekvencije gena, srodstvo, efektivna veličina populacije 3 2
5.2 Statistički pokazatelji varijabilnosti kvantitativnih svojstva 1 3
5.3 Korelacija i regresija, heritabilitet i koeficijent ponovljivosti 2 2
6 KOLOKVIJ
6.1 kolokvij 1 1
7 Opće osobine domaćih životinja
7.1 Plodnost, dozrelost, rast i razvitak 2
7.2 Eksterijer i mjere razvijenosti domaćih životinja 1 2
7.3 Konstitucija i kondicija 1 1
7.4 Temperament i ćud 1
7.5 Sposobnost iskorištavanja hrane 1 1
7.6 Fitnes 1
8 Proizvodne osobine domaćih životinja
8.1 Sposobnost za proizvodnju mlijeka, mesa, jaja, vune i radna sposobnost 5 1
9 Matično knjigovodstvo Predavaona
9.1 Označavanje domaćih životinja 2 1
10 Selekcija Predavaona
10.1 Ekonomski značajne osobine i selekcijski učinak 2
10.2 Metode selekcije 2 1
11 Uzgojna vrijednost Predavaona
11.1 Uzgojna vrijednost 2
12 Uzgojne metode Predavaona
12.1 Uzgoj u čistoj krvi, križanje, bastardiranje 3 2
13 Osnovna krmiva u hranidbi domaćih životinja Praktikum
13.1 Osnovna krmiva u hranidbi domaćih životinja 4
14 KOLOKVIJ Predavaona
14.1 kolokvij 2 1
45 30 0

Tjedni plan nastave

  1. Privredna važnost stočarstva Porijeklo domaćih životinja
  2. Izvorni oblici i udomaćivanje životinja Promjene osobina domaćih životinja udomaćivanjem (morfološke i fiziološke promjene
  3. Pasmine Opće i specijalne pasminske osobine Podjela pasmina
  4. Varijabilnost i nasljeđivanje Osobine, fenotip i genotip
  5. Osnove nasljeđivanja Mendelovi zakoni nasljeđivanja Nasljedne i nenasljedne varijacije
  6. Populacija i kvantitativna svojstva
  7. Mjesto jedinke u populaciji, frekvencija gena i genotipova, promjene frekvencije gena, srodstvo, efektivna veličina populacije
  8. Statistički pokazatelji varijabilnosti kvantitativnih svojstva Korelacija i regresija Heritabilitet i koeficijent ponovljivosti
  9. Opće osobine domaćih životinja Plodnost, dozrelost, rast i razvitak Eksterijer i mjere razvijenosti domaćih životinja Konstitucija i kondicija Temperament i ćud Sposobnost iskorištavanja hrane Fitnes
  10. Specijalne osobine domaćih životinja Tovna sposobnost, mliječna sposobnost, sposobnost za proizvodnju vune i krzna, sposobnost za proizvodnju jaja, radna sposobnost
  11. Matično knjigovodstvo Označavanje domaćih životinja
  12. Selekcija Ekonomski značajne osobine i selekcijski učinak Metode selekcije Selekcijski rad: u govedarstvu, konjogojstvu, svinjogojstvu
  13. Uzgojna vrijednost
  14. Uzgojne metode Uzgoj u čistoj krvi, križanje, bastardiranje
  15. Osnovna krmiva u hranidbi domaćih životinja

Obvezna literatura

  1. Uremović, Z., Uremović, M., Pavić, V., Mioč, B., Mužic, S., Janječić, Z. (2002). Stočarstvo. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
  2. Jovanovac, S. (1997). Opće stočarstvo. Poljoprivredni fakultet Osijek.
  3. Jovanovac, S. (2014). Principi uzgoja životinja. Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.