ODRŽIVI SUSTAVI PROIZVODNJE POVRĆA (273342)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Cilj kolegija Održivi sustavi proizvodnje povrća je upoznati studente s temeljnim principima uzgoja povrća u održivim sustavima proizvodnje. Kroz kolegij studenti će biti upoznati s osnovnim značajkama integrirane i ekološke proizvodnje povrća, zakonskom regulativom, preduvjetima za razvoj proizvodnje povrća (tržište, klima, tlo, voda, gnojivo, radna snaga), izborom sorata, uzgojem presadnica te važnosti plodoreda i održavanja plodnosti tla, kao i prihvatljivim mjerama zaštite u integriranoj i ekološkoj proizvodnji. Izradom seminara studenti aktivno sudjeluju u nastavi kroz teme vezane uz tehnologiju proizvodnje odabranih povrtnih vrsta iz porodica Alliaceae, Brassicaceae, Solanaceae, Cucurbitaceae, Asteraceae, Apiaceae, Fabaceae, Asteraceae i Chenopodiaceae. Kroz terensku nastavu studenti će se upoznati s organizacijom i tehnologijama proizvodnje povrtnih kultura na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Sati nastave: 40
Predavanja: 25
Vježbe u praktikumu: 8
Seminar: 7

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
1. Interpretirati proizvodna pravila primjenjiva u održivim sustavima proizvodnje povrća
2. Prezentirati najvažnija morfološka i biološka svojstva povrtnih kultura te uvjete uzgoja
3. Odabrati sortu ili hibrid za određenu namjenu, područje i rokove uzgoja
4. Predložiti tehnologiju uzgoja odabrane povrtne kulture po principima održive proizvodnje (integrirane i/ili ekološke proizvodnje)
5. Procijeniti uspjeh primijenjene tehnologije uzgoja povrtnih kultura na odabranom gospodarstvu

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Obvezna literatura

  1. Igrc Barčić, J. i Maceljski, M.: Ekološki prihvatljiva zaštita bilja od štetnika. Zrinski d. d., Čakovec, 2001.
  2. Lešić Ružica i sur. (2004): Povrćarstvo. Zrinski d. d., Čakovec.
  3. Maceljski, M. i sur.: Štetočinje povrća, Zrinski d.d., Čakovec, 2004
  4. Matotan, Z.(2004): Suvremena proizvodnja povrća, Nakladni zavod Globus, Zagreb.
  5. Pavlek Paula i sur.(1985): Opće povrćarstvo, Sveučilište u Zagrebu.
  6. Znaor D. (1996): Ekološka poljoprivreda. Nakladni zavod „Globus“ Zagreb.
  7. Zakoni i propisi koji reguliraju integriranu i ekološku proizvodnju
  8. Tehnološke upute za integriranu proizvodnju povrća za 2014. godinu, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

Preporučena literatura

  1. Rubatzky, V., Yamaguchi, E.(1996): World vegetables, Champam&Hall, New York.
  2. Znanstveni i stručni članci

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.