ODABRANA POGLAVLJA IZ HRANIDBE STOKE (141711)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Uzgojem domaćih životinja dobivaju se proizvodi visoke hranjive vrijednosti značajni u prehrani ljudi. I dok gotovo sva hrana koja se uglavnom koristi u hranidbi preživača (goveda, ovce i koza) nije izravno prikladna za ljudsku prehranu, oko 60% hrane za perad, svinje i tovu telad može se koristiti i u prehrani ljudi. To u vrijeme potreba za hranom može biti izravna konkurencija, koja u konačnici dovodi i u pitanje opskrbu čovječanstva prvenstveno visokokvalitetnim proteinima. Prijašnja hranidba životinja imala je za cilj intenzivirati stočarsku proizvodnju - u smislu boljeg iskorištenja hrane – u posljednje vrijeme kvaliteta životinjskih proizvoda kao i proizvodnja biofunkcionalne hrane se sve više stavlja u prvi plan. S obzirom kako se proizvodi životinjskog podrijetla koriste u ljudskoj prehrani, oni ne smiju sadržavati štetne tvari. To ujedno znači da ni krmiva ne smiju sadržavati štetne tvari, jer je to jedini način da se zaštiti zdravlje potrošača, ali i da se poljoprivrednici zaštite od ekonomskih gubitaka. Stoga će se kroz predmet odabrana poglavlja iz hranidbe stoke studenti upoznati sa: čimbenicima koji utječu na konzumaciju krmiva, atinutritivnim tvarima i najviše upotrebljavanim krmivima u dnevnim obrocima, konzerviranjem krmiva, određivanjem hranidbenih potreba kod domaćih životinja, hranidbenim greškama, primijenjenom hranidbom i sastavljanjem ekološki održivih obroka kao i novijim mogućnostima prozvodnje biofunkcionalne hrane životinjskog porjekla.
Vrsta kolegija
- Stručni diplomski studij Poljoprivreda / Održiva i ekološka poljoprivreda (Obvezni kolegij, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 6.00
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60 - 70%
Dobar (3): 71 - 80%
Vrlo dobar (4): 81 - 90%
Izvrstan (5): 91 - 100%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Studeti mogu izostati 10%
Opće kompetencije
Cilj predmeta je osposobiti studente da putem pravilne hranidbe stoke mogu ostvariti uspješnu proizvodnju stočarskih proizvoda na ekološki i/ili održiv način.
Oblici nastave
- Predavanja
U zootehničkim predavaonicama; svi studenti. Čimbenici koji utječu na konzumaciju krmiva kod proizvodnih grla. Određivanje hranjivih potreba kod domaćih životinja. Hranidbene greške (nedostatak ili višak energije, proteina, minerala i vitamina) i njihov utjecaj na proizvodnju, senzorska svojstva, zdravstveni status i zagađenje okoliša. Antinutritivne tvari u krmivima i njihov utjecaj na proizvodnost, dugovječnost i zdravlje domaćih životinja. Primijenjena hranidba i njezin utjecaj na proizvodnost, plodnost i korištenje domaćih životinja. - Vježbe
U zootehničkim predavaonicama i učilišnim praktikumima; svi studenti. Konzerviranje krmiva na gospodarstvu bez upotrebe aditiva. Sastavljanje ekološki održivih obroka za domaće životinje i njihovo uravnoteživanje u odnosu na preporuke potreba. Najviše upotrebljavana krmiva u dnevnim obrocima, s naglaskom na neke limitirajuće čimbenike obzirom na njihovo učešće u dnevnim obrocima uzimajući u obzir i antinutritivne tvari koje su prisutne u nekim krmivima.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
1. Osmisliti proceduru sastavljanja ekološki održivog obroka |
2. Utvrditi hranidbene greške i antinutritivne tvari i opisati njihov utjecaj na proizvodnju, zdravlje životinja i zagađenje okoliša |
3. Organizirati konzerviranje i skladištenje krmiva na gospodarstvu bez upotrebe aditiva |
4. Stvoriti obrok-krmnu smjesu koja zadovoljava potrebe domaćih životinja u ekološkom uzgoju, bez štetnog utjecaja na zdravlje ljudi, životinja i uz što manje zagađenje okoliša. |
Način rada
Obaveze nastavnika
Održavanje predavanja i vježbi. Konzultacija.
Obaveze studenta
Aktivno sudjelovanje na nastavi i vježbama. Polaganje parcijalnih računskih kolokvija. Usmeni/Pismeni ispit
Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | Konzumacija krmiva | Predavaona | |||
1.1 | Čimbenici koji utječu na konzumaciju krmiva kod proizvodnih grla | 3 | |||
2 | Određivanje hranidbenih potreba | Predavaona | |||
2.1 | Čimbenici koji utječu na konzumaciju krmiva kod proizvodnih grla | 3 | |||
3 | Hranidbene greške | ||||
3.1 | Hranidbene greške (nedostatak ili višak energije, proteina, minerala i vitamina) i njihov utjecaj na proizvodnju, senzorska svojstva, zdravstveni status i zagađenje okoliša. | 6 | |||
4 | Antinutritivne tvari | Predavaona | |||
4.1 | Antinutritivne tvari u krmivima i njihov utjecaj na proizvodnost, dugovječnost i zdravlje domaćih životinja | 3 | |||
5 | Primjenjena hranidba | Predavaona | |||
5.1 | Primijenjena hranidba i njezin utjecaj na proizvodnost, plodnost i korištenje domaćih životinja | 25 | |||
6 | Konzerviranje krmiva | Predavaona | |||
6.1 | Konzerviranje krmiva na gospodarstvu bez upotrebe aditiva | 3 | |||
7 | Sastavljanje obroka | Predavaona | |||
7.1 | Sastavljanje ekološki održivih obroka za domaće životinje i njihovo uravnoteživanje u odnosu na preporuke potreba | 12 | |||
8 | Najviše upotrebljavana krmiva u dnevnim obrocima | Predavaona | |||
8.1 | Najviše upotrebljavana krmiva u dnevnim obrocima, s naglaskom na neke limitirajuće čimbenike obzirom na njihovo učešće u dnevnim obrocima uzimajući u obzir i antinutritivne tvari koje su prisutne u nekim krmivima. | 5 | |||
40 | 20 | 0 |
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Usvajanje programskog sadržaja - međuispit I | 50% |
1 bod 2 boda 3 boda 4 boda 5 boda |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
30 | 57 | 3 |
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Usvajanje programskog sadržaja - međuispit II | 50% |
1 bod 2 boda 3 boda 4 boda 5 boda |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
30 | 57 | 3 |
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Usvajanje programskog sadržaja - međuispit I | Međuispiti samo za vrijeme nastavnog procesa | Međuispiti se održavaju za vrijeme nastavnog procesa, po završetku određenih nastavnih cjelina uz prethodnu najavu! | Cjeloviti ispit - redovni ispitni rokovi. |
Usvajanje programskog sadržaja - međuispit II | Međuispiti samo za vrijeme nastavnog procesa | Međuispiti se održavaju za vrijeme nastavnog procesa, po završetku određenih nastavnih cjelina uz prethodnu najavu! | Cjeloviti ispit - redovni ispitni rokovi |
Obvezna literatura
- Pintić V., Marenčić D., Pintić Pukec Nataša (2016): Hranidba domaćih životinja – odabrana poglavlja, Udžbenik, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima.
Preporučena literatura
- Kirchgessner M., (2011): Tierernährung, 13., neu überarbeitete Afulage von Roth, Schwarz und Stangel DLG Frankfurt (Main).