ORGANIZACIJA PROIZVODNJE U BILINOGOJSTVU (239999)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Predmet omogućuje stjecanje temeljnog znanja i vještina za racionalno obavljanje procesa rada s ciljem isplative biljne proizvodnje.
Vrsta kolegija
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Bilinogojstvo (Obvezni kolegij, 5. semestar, 3. godina)
ECTS: 3.00
Surealizator
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Uvjet za dobivanje potpisa je prisustvovanje studenata na predavanjima i vježbama (min. 80%).
Opis
Konačna ocjena formira se na osnovi praćenja sudjelovanja studenata u nastavi, izradi, točnosti i poštivanju dogovorenog termina za izlaganje projektnog zadatka, te na temelju provjere znanja na pismenom ispitu (ili putem 2 kolokvija tijekom trajanja semestra). Svaki kolokvij sadrži 30% ocjene, položen s minimalno 60% ukupnog broja bodova, 20% ocjene izrada i prezentacija radnog zadatka, 10% seminar, te prisustvovanje i aktivnost na nastavi 10% ocjene. Studenti koji nisu ispit realizirali kroz sustav kolokvija, ispit polažu putem ispitnih rokova. Uvjet za pristupanje ispitnom roku je pozitivno ocijenjen projektni zadatak.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Objasniti osnovne pojmove iz područja organizacije proizvodnje |
Prikazati temeljna načela organizacije proizvodnje |
Interpretirati procese organizacije poslovnih funkcija |
Prikazati utrošak vremena po radnim zadacima u biljnoj proizvodnji |
Organizirati proces proizvodnje odabrane kulture |
Samostalno organiziranje proizvodnje odabrane kulture |
Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | Uvod u predmet | Predavaona | |||
1.1 | Uvod u predmet: nastavni plan, izvođenje nastave, provjere znanja Teorija organizacije; uloga i značenje. Čimbenici oblikovanja organizacije | 3 | |||
2 | Organizacijska struktura | Predavaona | |||
2.1 | Specifičnosti biljne proizvodnje. Rizici proizvodnje. Metode upravljanja rizikom. Specijalizacija proizvodnje. | 1 | 3 | 1 | |
3 | Organizacija materijalnih i ljudskih resursa. | ||||
3.1 | Organizacija rada i radnih procesa. Radne norme. Struktura radnog vremena. Organizacija i utvrđivanje utroška vremena po radnim zadacima u biljnoj proizvodnji. Provjera znanja – I. Kolokvij | 4 | 1 | 2 | |
4 | Organizacija upravljanja i menadžmenta. | Predavaona | |||
4.1 | Organizacija poslovnih funkcija. | 2 | |||
5 | Organizacija poslovanja u biljnoj proizvodnji | Predavaona | |||
5.1 | Organizacija poslovanja u biljnoj proizvodnji | 1 | |||
6 | Organizacija proizvodnje | ||||
6.1 | Organizacija proizvodnje: žitarice, zrnate mahunarke, industrijsko bilje, krmno bilje, povrće i voće. Organizacija proizvodnje: žitarice, zrnate mahunarke, industrijsko bilje, krmno bilje, povrće i voće. | 3 | 3 | ||
7 | Informatički sustavi | Predavaona | |||
7.1 | Informatički sustavi za uspješno upravljanje u biljnoj proizvodnji. Matična knjiga biljne proizvodnje. Provjera znanja – II. Kolokvij | 1 | 3 | 2 | |
8 | Stručna praksa - 15 sati | Praktikum | |||
8.1 | Studenti rješavaju projektni zadatak na zadanu temu „Organizacija proizvodnje i isplativost odabrane kulture“. Studenti imaju ulogu istraživača radi donošenja poslovnih odluka koje se odnose na proizvodnju i isplativost odabranih proizvoda. U okviru zadatka studenti izabiru obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo/poduzeće orijentirano na biljnu proizvodnju, Prikupiti informacije izračunati i obraditi podatke, Prikazati tehnološke, organizacijske i ekonomske elemente proizvodnje, izraditi proizvodno financijsko izvješće s kalendarom radova, Prezentirati rezultate istraživanja (PP prezentacija) | ||||
15 | 10 | 5 |
Polaganje ispita
Ispitni rokovi održavaju se jednom mjesečno tijekom akademske godine (osim kolovoza), a po dva puta u veljači, lipnju/srpnju i rujnu. Rokovi su objavljeni na Internet stranici VUK.
Obvezna literatura
- Žugaj M., Šehanović J., Cigula M., (2004):Organizacija. Tiva, Varaždin
- Njavro M., (2009): Uprava poljoprivrednog gospodarstva. Skripta Agronomski fakultet, Zagreb
- Sikavica P., Novak M.,(1999): Poslovna organizacija III.izdanje, Informator, Zagreb
Preporučena literatura
- Škrtić M., (2006): Poduzetništvo. Sinergija, Zagreb