SKLADIŠTENJE I UPRAVLJANJE KVALITETOM POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA (273288)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Kolegij se sluša u V semestru a predloženi sadržaj nadovezuje se na sve kolegije koje su studenti slušali i položili tijekom studija

Vrsta kolegija

ECTS: 5.50

Engleski jezik: R2

E-učenje: R1 (s elementima R2)

Sati nastave: 75
Predavanja: 45
Laboratorijske vježbe: 24
Seminar: 6

Surealizator

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Kritički prosuditi kvalitetu ratarskog proizvoda prema rezultatima analiza te rizike i razinu njihove pojave tijekom skladištenja.
Osmisliti adekvatan tretman ratarskog proizvoda prije njegovog skladištenja; mjere nadzora ratarskog proizvoda za vrijeme skladištenja; provođenje interventnih mjera u slučaju samozagrijavanja zrnastog ratarskog proizvoda; kontrolne i kritične kontrolne točke u poljoprivrednom proizvodnom lancu; slijedivost (traceability) u poljoprivrednom proizvodnom, distribucijskom i tehnološkom lancu.
Valorizirati potrebni skladišni prostor za prihvat određene količine poljoprivrednog proizvoda.
Razviti adekvatni tehnološki plan u sezoni prijema (dorade, sušenja, hlađenja) poljoprivrednih proizvoda.
Predvidjeti mjere zaštite na radu tijekom provođenja dorade i skladištenja (elevacije, unutarnjeg transporta, fumigacije i hlađenja svih zrnastih, gomoljastih i svježih) poljoprivrednih proizvoda.
Utvrditi izvore fizikalne, kemijske i biološke opasnosti u poljoprivrednom proizvodnom lancu.

Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 Skladištenje ratarskih proizvoda Predavaona
1.1 Zadaća spremanja i čuvanja ratarskih proizvoda. Tehnološka podjela ratarskih proizvoda. Pojam kvalitete ratarskih proizvoda. Pojam i procesi kvarenja ratarskih proizvoda. 4
1.2 Kemijske, fizikalne, tehnološke i nutritivne osobine zrnastih ratarskih i gomoljastih ratarskih proizvoda 5
1.3 Prihvat, manipulacija, dorada, sušenje i skladištenje zrnastih ratarskih proizvoda 5
1.4 Poznavanje i upravljanje biološkim kemijskim i fizikalnim rizicima 4
1.5 Uzorkovanje zrnastih ratarskih proizvoda i aparatura za određivanje pokazatelja skladišne i tehnološke kvalitete. Normativi skladišne kvalitete žitarica i uljarica. 4
1.6 Uzorkovanje, obilježavanje i priprema radnih uzoraka za analize. Određivanje pokazatelja skladišne i tehnološke kvalitete. 12
1.7 Postupci u slučaju povećanja temperature u uskladištenom zrnastom ratarskom proizvodu 4
1.8 Uporaba informacijsog sustava Qualis u donošenju odluka o provedbi pojedinih tehnoloških postupaka i dokumentiranju svih podataka o pokazateljima kvalitete i tehnoloških postupaka 3
1.9 Skladištenje krumpira i privremeno skladištenje korijena šećerne. Sladištenje voća u ULO hladnjačama. 4
1.10 Poljoprivredno-prehrambeni proizvodni lanac. 5
1.11 Dobra poljoprivredna praksa Global GAP u poljoprivredno-prehrambenom proizvodnom lancu 10
1.12 Skladištenje zrnastih ratarskih proizvoda na primjeru poduzeća PIK Belje – Mlinarstvo Križevci 4
1.13 Demonstracija rada Dicky John NIR 600 series, Perten FN, aparata, amilografa, eskstenziografa i farinografa po Brabender-u i glutomat uređaja 3
1.14 Organizacija žetve i izračun potrebnog broja transportnih sredstava za transport z.r.p. i proračun skladišnih kapaciteta 2
1.15 Prezentacija programskih zadataka vježbi i obrana istih. Prezentacija projektnih zadataka GGAP u upravljanju rizicima. Obrana integriranih projektnih zadataka. 6
45 24 6

Obvezna literatura

  1. 1. Ritz J., (1997.): Uskladištavanje ratarskih proizvoda I svezak (sveučilišni udžbenik). Prehrmabeno biotehnološki inženjering, Zagreb
  2. 2. Ritz J., (1997.): Uskladištavanje ratarskih proizvoda II svezak (sveučilišni udžbenik). Prehrmabeno biotehnološki inženjering, Zagreb
  3. 3. Ritz J., (1988.): Osnovi uskladištenja ratarskih proizvoda (sveučilišni udžbenik). Sveučilišna naklada – Liber, Zagreb
  4. 4. Ritz J., (1989.): Uskladištenje krumpira. Fakultet poljoprivrednih znanosti, Zagreb

Preporučena literatura

  1. 1. Srečec, S., Štefanec, J., Pleadin, J., Bauman, I. (2013): Decreasing deoxynivalenol concentration in maize within the production chain of animal feed. Agro Food Industry Hi-Tech 24(1): 62-64.
  2. 2. Rukavina, D., Tutavac, J. Bauman, I., Srečec, S. (2012): Food safety and quality management in agro-food production chain – situation in Croatia. 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture. Opatija. Croatia 13th – 17th February 2012. Proceedings (141-149).
  3. 3. Anon. (2001): Grain Sampling Procedure. United States Department of Agriculture – Grain Inspection, Packers and Stockyards Administration, Technical Division Services, Kanzas City.
  4. 4. Anon. (1995): Grain Inspection Handbook – Book I. United States Department of Agriculture, Federal Grain Inspection Service, Washington D.C.
  5. 5. Bomford, P.H. & A. Langleym (2003): Grain preservation and storage, p.231-246. In book: The Agricultural Notebook, 20th edition. Editor: Soffe, R.J., Blackwell Science, reprinted 2006; 744 p.
  6. 6. Knurra, S., S. Gymnich, E. Rembialkowska and B. Petersen (2006): Agri-food production chain, p. 19-65. In book: Safety in the agri-food chain. Editors: Luning, P.A., F. Devlieghere and R. Verhé, Wageningen Academic Publishers, reprinted 2007; 684 p.
  7. 7. Rath F. (2001): Malting Characteristics of the new European Spring Variety Prestige. Research Institute for Raw Materials – VLB Berlin
  8. 8. Ujević A. (1988.): Tehnologija dorade i čuvanja sjemena (Sveučilišni udžbenik), Fakultet poljoprivrednih znanosti, Zagreb
  9. 9. Anon. (1993): Council Directice 93/94 EEC of June 1993 on the Hygiene of Foodstufs. Official Journal of the European Communities, June 1993.
  10. 10. Anon. (1992): HACCP: A Practical Guide, Technical Manual, No: 38. Food and Drink Research Association.
  11. 11. Anon. (1992): Grain Bins. AgriAction Information Sheet (IS-98-09).

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.