SKLADIŠTENJE I UPRAVLJANJE KVALITETOM POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA (273288)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Kolegij se sluša u V semestru a predloženi sadržaj nadovezuje se na sve kolegije koje su studenti slušali i položili tijekom studija
Vrsta kolegija
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Bilinogojstvo (Obvezni kolegij, 5. semestar, 3. godina)
ECTS: 5.50
Engleski jezik: R2
E-učenje: R1 (s elementima R2)
Sati nastave: 75
Predavanja: 45
Laboratorijske vježbe: 24
Seminar: 6
Surealizator
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Kritički prosuditi kvalitetu ratarskog proizvoda prema rezultatima analiza te rizike i razinu njihove pojave tijekom skladištenja. |
Osmisliti adekvatan tretman ratarskog proizvoda prije njegovog skladištenja; mjere nadzora ratarskog proizvoda za vrijeme skladištenja; provođenje interventnih mjera u slučaju samozagrijavanja zrnastog ratarskog proizvoda; kontrolne i kritične kontrolne točke u poljoprivrednom proizvodnom lancu; slijedivost (traceability) u poljoprivrednom proizvodnom, distribucijskom i tehnološkom lancu. |
Valorizirati potrebni skladišni prostor za prihvat određene količine poljoprivrednog proizvoda. |
Razviti adekvatni tehnološki plan u sezoni prijema (dorade, sušenja, hlađenja) poljoprivrednih proizvoda. |
Predvidjeti mjere zaštite na radu tijekom provođenja dorade i skladištenja (elevacije, unutarnjeg transporta, fumigacije i hlađenja svih zrnastih, gomoljastih i svježih) poljoprivrednih proizvoda. |
Utvrditi izvore fizikalne, kemijske i biološke opasnosti u poljoprivrednom proizvodnom lancu. |
Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | Skladištenje ratarskih proizvoda | Predavaona | |||
1.1 | Zadaća spremanja i čuvanja ratarskih proizvoda. Tehnološka podjela ratarskih proizvoda. Pojam kvalitete ratarskih proizvoda. Pojam i procesi kvarenja ratarskih proizvoda. | 4 | |||
1.2 | Kemijske, fizikalne, tehnološke i nutritivne osobine zrnastih ratarskih i gomoljastih ratarskih proizvoda | 5 | |||
1.3 | Prihvat, manipulacija, dorada, sušenje i skladištenje zrnastih ratarskih proizvoda | 5 | |||
1.4 | Poznavanje i upravljanje biološkim kemijskim i fizikalnim rizicima | 4 | |||
1.5 | Uzorkovanje zrnastih ratarskih proizvoda i aparatura za određivanje pokazatelja skladišne i tehnološke kvalitete. Normativi skladišne kvalitete žitarica i uljarica. | 4 | |||
1.6 | Uzorkovanje, obilježavanje i priprema radnih uzoraka za analize. Određivanje pokazatelja skladišne i tehnološke kvalitete. | 12 | |||
1.7 | Postupci u slučaju povećanja temperature u uskladištenom zrnastom ratarskom proizvodu | 4 | |||
1.8 | Uporaba informacijsog sustava Qualis u donošenju odluka o provedbi pojedinih tehnoloških postupaka i dokumentiranju svih podataka o pokazateljima kvalitete i tehnoloških postupaka | 3 | |||
1.9 | Skladištenje krumpira i privremeno skladištenje korijena šećerne. Sladištenje voća u ULO hladnjačama. | 4 | |||
1.10 | Poljoprivredno-prehrambeni proizvodni lanac. | 5 | |||
1.11 | Dobra poljoprivredna praksa Global GAP u poljoprivredno-prehrambenom proizvodnom lancu | 10 | |||
1.12 | Skladištenje zrnastih ratarskih proizvoda na primjeru poduzeća PIK Belje – Mlinarstvo Križevci | 4 | |||
1.13 | Demonstracija rada Dicky John NIR 600 series, Perten FN, aparata, amilografa, eskstenziografa i farinografa po Brabender-u i glutomat uređaja | 3 | |||
1.14 | Organizacija žetve i izračun potrebnog broja transportnih sredstava za transport z.r.p. i proračun skladišnih kapaciteta | 2 | |||
1.15 | Prezentacija programskih zadataka vježbi i obrana istih. Prezentacija projektnih zadataka GGAP u upravljanju rizicima. Obrana integriranih projektnih zadataka. | 6 | |||
45 | 24 | 6 |
Obvezna literatura
- 1. Ritz J., (1997.): Uskladištavanje ratarskih proizvoda I svezak (sveučilišni udžbenik). Prehrmabeno biotehnološki inženjering, Zagreb
- 2. Ritz J., (1997.): Uskladištavanje ratarskih proizvoda II svezak (sveučilišni udžbenik). Prehrmabeno biotehnološki inženjering, Zagreb
- 3. Ritz J., (1988.): Osnovi uskladištenja ratarskih proizvoda (sveučilišni udžbenik). Sveučilišna naklada – Liber, Zagreb
- 4. Ritz J., (1989.): Uskladištenje krumpira. Fakultet poljoprivrednih znanosti, Zagreb
Preporučena literatura
- 1. Srečec, S., Štefanec, J., Pleadin, J., Bauman, I. (2013): Decreasing deoxynivalenol concentration in maize within the production chain of animal feed. Agro Food Industry Hi-Tech 24(1): 62-64.
- 2. Rukavina, D., Tutavac, J. Bauman, I., Srečec, S. (2012): Food safety and quality management in agro-food production chain – situation in Croatia. 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture. Opatija. Croatia 13th – 17th February 2012. Proceedings (141-149).
- 3. Anon. (2001): Grain Sampling Procedure. United States Department of Agriculture – Grain Inspection, Packers and Stockyards Administration, Technical Division Services, Kanzas City.
- 4. Anon. (1995): Grain Inspection Handbook – Book I. United States Department of Agriculture, Federal Grain Inspection Service, Washington D.C.
- 5. Bomford, P.H. & A. Langleym (2003): Grain preservation and storage, p.231-246. In book: The Agricultural Notebook, 20th edition. Editor: Soffe, R.J., Blackwell Science, reprinted 2006; 744 p.
- 6. Knurra, S., S. Gymnich, E. Rembialkowska and B. Petersen (2006): Agri-food production chain, p. 19-65. In book: Safety in the agri-food chain. Editors: Luning, P.A., F. Devlieghere and R. Verhé, Wageningen Academic Publishers, reprinted 2007; 684 p.
- 7. Rath F. (2001): Malting Characteristics of the new European Spring Variety Prestige. Research Institute for Raw Materials – VLB Berlin
- 8. Ujević A. (1988.): Tehnologija dorade i čuvanja sjemena (Sveučilišni udžbenik), Fakultet poljoprivrednih znanosti, Zagreb
- 9. Anon. (1993): Council Directice 93/94 EEC of June 1993 on the Hygiene of Foodstufs. Official Journal of the European Communities, June 1993.
- 10. Anon. (1992): HACCP: A Practical Guide, Technical Manual, No: 38. Food and Drink Research Association.
- 11. Anon. (1992): Grain Bins. AgriAction Information Sheet (IS-98-09).