UZGOJ POVRĆA (273287 B)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Cilj kolegija "Uzgoj povrća" je osposobiti studente za samostalnu proizvodnju povrća na otvorenom za određenu namjenu (tržište u svježem stanju ili preradu). Kroz kolegij studenti stječu osnovna teorijska i praktična znanja neophodna za uspješnu proizvodnju povrća na otvorenom. U općem dijelu obrađuje se značaj povrća u prehrani ljudi, osnovne značajke povrćarstva kao gospodarske grane te uvjeti osnivanja povrćarske proizvodnje. Studenti će se također upoznati s povrtnim kulturama i njihovom sistematikom, sjemenom povrtnih kultura, sortimentom povrtnih kultura, zaštićenim prostorima u povrćarstvu i uzgojem presadnica. U specijalnom se dijelu za najznačajnije povrtne vrste obrađuju morfološka i biološka svojstva, zahtijevi prema tlu i plodoredu, izbor sorata, određivanje potrebne količine sjemena i gnojiva, obrada tla i gnojidba, uzgoj presadnica, tehnika sjetve i sadnje, mjere njege tijekom vegetacije te berba i skladištenje.

Vrsta kolegija

ECTS: 7.50

Izvođač stručne prakse

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
1. Analizirati značajke povrćarske proizvodnje
2. Identificirati povrtne kulture u fazi tehnološke zriobe i njihovo sjeme
3. Ocijeniti prednosti i nedostatke različitih načina uzgoja presadnica povrća
4. Utvrditi potrebnu količinu sjemena i/ili presadnica te potrebnu količinu gnojiva za proizvodnju odabrane povrtne kulture
5. Odabrati sortu ili hibrid za određenu namjenu, područje i rokove uzgoja
6. Samostalno organizirati proizvodnju odabrane povrtne kulture

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Obvezna literatura

  1. Lešić Ružica i sur. (2004): Povrćarstvo. Zrinski d. d., Čakovec.
  2. Matotan, Z.(2004): Suvremena proizvodnja povrća, Nakladni zavod Globus, Zagreb
  3. Parađiković, Nada (2009): Opće i specijalno povrćarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek

Preporučena literatura

  1. Dadaček, Nada, Peremin Volf, Tomislava (2008): Agroklimatologija, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci.
  2. Rubatzky, V., Yamaguchi, E.(1996): World vegetables, Champam&Hall, New York.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.