UZGOJ POVRĆA (91)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Kroz predmet Uzgoj povrća studenti stječu osnovna teorijska i praktična znanja neophodna za uspješnu proizvodnju povrća na otvorenom. U općem dijelu obrađuje se značaj povrća u prehrani ljudi, osnovne značajke povrćarstva kao gospodarske grane te uvjeti osnivanja povrćarske proizvodnje. Studenti će se također upoznati s povrtnim kulturama i njihovom sistematikom, sjemenom povrtnih kultura, sortimentom povrtnih kultura, zaštićenim prostorima u povrćarstvu i uzgojem presadnica. U specijalnom se dijelu za najznačajnije povrtne vrste iz porodica: Alliaceae, Brassicaceae, Solanaceae, Cucurbitaceae, Asteraceae, Apiaceae, Fabaceae, Asteraceae i Chenopodiaceae obrađuju morfološka i biološka svojstva, zahtijevi prema tlu i plodoredu, izbor sorata, određivanje potrebne količine sjemena i gnojiva, obrada tla i gnojidba, uzgoj presadnica, tehnika sjetve i sadnje, mjere njege tijekom vegetacije te berba i skladištenje.

Vrsta predmeta

  • Preddiplomski Stručni studij Poljoprivreda / Bilinogojstvo (Obvezni predmet, 4. semestar, 2. godina)

ECTS: 7.20

Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Opće kompetencije

Cilj predmeta je osposobiti studente za samostalnu proizvodnju povrća na otvorenom za određenu namjenu (tržište u svježem stanju ili preradu).

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
1. Prepoznati glavne povrtne kulture u fazi tehnološke zriobe i njihovo sjeme Usmeni kolokvij
2. Izračunati potrebnu količinu sjemena i/ili presadnica te potrebnu količinu gnojiva za proizvodnju odabrane povrtne kulture Test znanja, seminar, integrirani projektni zadatak
3. Opisati najvažnija morfološka i biološka svojstva povrtnih kultura te uvjete uzgoja Test znanja
4. Odabrati sortu ili hibrid za određenu namjenu, područje i rokove uzgoja Test znanja
5. Samostalno organizirati proizvodnju povrtni kultura Test znanja, seminar, integrirani projektni zadatak
6. prezentirati vlastite rezultate istraživanja Integrirani projektni zadatak

Obvezna literatura

  1. Lešić Ružica i sur. (2004): Povrćarstvo. Zrinski d. d., Čakovec.
  2. Matotan, Z.(2004): Suvremena proizvodnja povrća, Nakladni zavod Globus, Zagreb
  3. Pavlek Paula i sur.(1985): Opće povrćarstvo, Sveučilište u Zagrebu
  4. Parađiković, Nada (2009): Opće i specijalno povrćarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek

Preporučena literatura

  1. Dadaček, Nada, Peremin Volf, Tomislava (2008): Agroklimatologija, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci.
  2. Rubatzky, V., Yamaguchi, E.(1996): World vegetables, Champam&Hall, New York.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.