ŽITARICE (273286)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Cilj kolegija je osposobiti studente za samostalnu proizvodnju žitarica i pseudožitarica. U sklopu izvedbenog programa kolegija obraditi će se najznačajnije strne, prosolike i alternativne žitarice. Opisati će se njihova gospodarska važnost, morfološka i biološka svojstva, porijeklo, rasprostranjenost, botanička sistematika, agroekološki uvjeti za proizvodnju i tehnologija proizvodnje.
Vrsta kolegija
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Bilinogojstvo (Obvezni kolegij, 4. semestar, 2. godina)
ECTS: 4.50
Izvođač stručne prakse
Uvjeti za dobivanje potpisa
Pravo na potpis studenti stječu redovitim pohađanjem nastave i obavljenom stručnom praksom.
Oblici nastave
- Predavanja
- Vježbe
- Terenske vježbe
- Vježbe u praktikumu
Zadaci se izvršavaju u grupama od 3 do 5 studenata. - Seminari
- Provjere znanja
Provjera znanja i ocjenjivanje obavlja se kontinuirano tijekom nastave - Konzultacije
Konzultacije se odvijaju u dogovoru s nastavnikom.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Argumentirati značaj i upotrebu žitarica i pseudožitarica |
Procijeniti faze rasta i razvoja žitarica i pseudožitarica |
Utvrditi morfološka i biološka svojstva žitarica i pseudožitarica |
Procijeniti mogućnost uzgoja određenih žitarica i pseudožitarica vezano na agroekološke |
Odabrat agrotehniku proizvodnje žitarica i pseudožitarica, vezano na prinos i kakvoću |
Izvedbeni plan nastave
Poveznica na Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | Uvod u predmet | ||||
2 | Podjela žitarica i psedožitarica | ||||
2.1 | Važnost, uporaba, površine i prirodi žitarica i pseudožitarica | 1 | |||
2.2 | Zajednička svojstva žitarica i pseudožitarica, različitosti u morfologiji | 3 | 1 | 1 | |
2.3 | Kemijski sastav ploda žitarica i pseudožitarica | 1 | 1 | ||
2.4 | Rast i razvoj žitarica i pseudožitarica | 2 | 1 | 1 | |
2.5 | Polijeganje žitarica | 1 | 1 | ||
3 | Prave žitarice | ||||
3.1 | Pšenica - faze rasta i razvoja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, mjere njege, žetva) | 4 | 3 | 1 | |
3.2 | Raž - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) | 2 | 1 | ||
3.3 | Tritikale - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) | 2 | 1 | ||
3.4 | Ječam - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) | 2 | 1 | ||
3.5 | Zob - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) | 2 | 1 | 1 | |
4 | Prosolike žitarice | ||||
4.1 | Kukuruz - faze rasta i razvoja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, žetva) | 4 | 3 | 1 | |
4.2 | Sirak - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) | 1 | 1 | ||
4.3 | Proso - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) | 2 | 1 | 1 | |
4.4 | Riža - faze rasta i razvoja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, sjetva, mjere njege, žetva) | 1 | 1 | ||
5 | Pseudožitarice ili alternativne žitarice | ||||
5.1 | Heljda - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) | 1 | 1 | 1 | |
5.2 | Amaranth i Quinoa - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) | 1 | 1 | ||
6 | Terenska nastava: posjet poljoprivrednim gospodarstvima koji se bave proizvodnjom žitarica i/ili pseudožitarica | ||||
6.1 | Terenska nastava: posjet poljoprivrednim gospodarstvima koji se bave proizvodnjom žitarica i/ili pseudožitarica | 4 | |||
7 | Stručna praksa | Praktikum | |||
7.1 | Sudjelovanje u agrotehničkim mjerama u uzgoju žitarica i pseudožitarica | ||||
7.2 | Sudjelovanje u zapažanjima i mjerenjima na pokusima sa žitaricama i pseudožitaricama | ||||
7.3 | Integrirani projektni zadatak* - sudjelovati u proizvodnji od sjetve do žetve te pratiti utjecaj različitih načina proizvodnje ili različitog sortimenta na prinos žitarica i pseudožitarica, donošenje vlastitih zaključaka | ||||
30 | 15 | 15 |
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Prisutnost na nastavi | 10% | |||||
1. kolokvij: zajednička svojstva, morfološke karakteristike, kemijski sastav ploda, faze rasta i razvoaj žitarica i pseudožitarica | 20% |
60% –70% 71% – 80% 81% – 90% 91% - 100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
|||
2.kolokvij: tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, žetva pravih žitarica | 20% |
0-60% 60% –70% 71% – 80% 81% – 90% 91% - 100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
|||
3.kolokvij: tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, žetva prosolikih žitarica i pseudožitarica | 30% |
0-60% 60-70% 71% – 80% 81% – 90% 91% - 100% |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
|||
4.kolokvij: poznavanje morfoloških karakteristika pojedinih žitarica i pseudožitarica te njihova sjemena | 10% |
60% –70% 71% – 80% 81% – 90% 91% - 100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
|||
Stručna praksa/Integrirani projektni zadatak i izviješće | 10% |
60% –70% 71% – 80% 81% – 90% 91% - 100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
Obvezna literatura
- Gagro M. 1998. Žitarice i zrnate mahunarke. Hrvatsko agronomsko društvo, Zagreb
- Kovačević V., Rastija M. (2014). Žitarice. Poljoprivredni fakultet u Osijeku
- Gadžo D., Đikić M., Jovović Z., Mijić A. (2017). Alternativni ratarski usjevi. Univerzitet u Sarajevu, Poljoprivredno –prehrambeni fakultet
- Pospišil A., Pospišil M. (2013). Ratarstvo praktikum, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet