OVČARSTVO I KOZARSTVO (273306)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Kolegij osposobljava studente za samostalno organiziranje ovčarske i kozarske proizvodnje.
Kroz nastavu, na predavanjima, vježbama i seminarima, studenti će savladavati gradivo kako bi razlikovali pasmine ovaca i koza prema najvažnijim proizvodnim svojstvima i upotrebi te načine/sustave uzgoja i iskorištavanja ovaca/koza. Studenti će biti upoznati s primjerima odgovarajućeg načina hranidbe, provođenja selekcije i reprodukcije te planiranja preventivne i kurativne zdravstvene zaštite ovaca/koza uz primjenu mjera dobrobiti u uzgoju i iskorištavanju.
Na stručnoj praksi unutar kolegija studenti će na temelju zatečene situacije u stvarnoj proizvodnji u praktikumu VUK-a i/ili na izabaranom gospodarstvu planirati poboljšanja u uzgoju ovaca/koza. Sudjelovat će u radu tima i prezentirati postignute rezultate, izradit će integrirani projektni zadatak gdje će biti postavljeni u situaciju da povežu teoretsko i praktično znanje iz više kolegija kako bi bili osposobljeni za uspješnu organizaciju ovčarske/kozarske proizvodnje.

Vrsta kolegija

ECTS: 6.00

Izvođač stručne prakse
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60 – 69 %
Dobar (3): 70 – 79 %
Vrlo dobar (4): 80 – 89 %
Izvrstan (5): 90 – 100%

Uvjeti za dobivanje potpisa

Ocjena prisustva na nastavi i aktivnosti formira se tijekom nastave na sljedeći način: ostvarivanje prava na potpis, koje je uvjet za polaganje ispita, je moguće ako student prisustvuje na 80 i više % nastave. U ocjenu redovitosti pohađanja nastave ulazi i aktivnost na nastavi koja se ocjenjuje putem pravovremene izrade i predaje točnih zadataka.

Opis

UDIO U ZAVRŠNOJ OCIJENI:
a Prisutnost na nastavi i aktivnost 10%
b Seminar 10%
c Zadatak/Zadaća 5%
d 1.kolokvij 25%
e 2.kolokvij 25%
f 3.kolokvij 10%
g Stručna praksa i ppt izviješće projektnog zadatka 15%

Student može ponovno pisati svaki kolokvij još jednom. Ako ne položi kolokvije, student polaže završni ispit, pisano i usmeno, koji u tom slučaju ima 60% udjela u konačnoj ocjeni i ocjenjuje se prema istim kriterijima kao i kolokviji.

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Vježbe
  • Seminari

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Planirati način/sustav uzgoja ovaca/koza za pojedinu pasminu tj. njenu upotrebu
Preporučiti odgovarajući način provođenja selekcije i reprodukcije
Odabrati uzgojno tehnološke postupke za uspješnu ovčarsku/kozarsku proizvodnju
Planirati mjere dobrobiti te preventivnu i kurativnu zdravstvenu zaštitu ovaca/koza
Osmisliti plan hranidbe ovaca/koza po kategorijama
Prosuditi proizvodne pokazatelje i preporučiti poboljšanja u uzgoju ovaca/koza na primjeru iz prakse

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 OVČARSTVO - kolokvij 1
1.1 Gospodarska važnost ovčarstva, stanje u svijetu i u Republici Hrvatskoj, porijeklo i povijesni razvoj ovaca, izvorni oblici i srodnici ovaca. 1
1.2 Anatomske odlike i biološke osobine ovaca, domestikacijske promjene 1
1.3 Sustavi ovčarenja i pravci proizvodnje 1
1.4 Pasmine ovaca i proizvodni tipovi 2
1.5 Selekcija u ovčarstvu, testiranja 2
1.6 Metode uzgoja, nasljeđivanje, obilježavanje ovaca 1
1.7 Proizvodna i selekcijska evidencija 1
1.8 Reprodukcija u ovčarstvu 2
1.9 Hranidba u ovčarstvu, izbor i karakteristike krmiva, hranidbene potrebe pojedinih kategorija, obroci 3 2
1.10 Proizvodnja i poznavanje ovčjeg mlijeka 2 1
1.11 Proizvodnja mesa i ocjena mesa, tov janjadi 2 1
1.12 Proizvodnja i poznavanje vune 2
1.13 Opće i specifične mjere zaštite od bolesti, poznavanje bolesti, dobrobit 2
1.14 Nastambe i oprema u ovčarstvu 2 1
1.15 Tehnologija proizvodnje pojedinih kategorija ovaca; isplativost proizvodnje – izračuni primjera iz prakse 5 4
2 KOZARSTVO - kolokvij 2
2.1 Gospodarska važnost stanje kozarstva u svijetu i u Republici Hrvatskoj 1
2.2 Porijeklo i povijesni razvoj; anatomske odlike i biološke osobine koza 1
2.3 Pasmine koza i proizvodni tipovi 2
2.4 Selekcija u kozarstvu, Testiranja 1
2.5 Metode uzgoja, nasljeđivanje 1
2.6 Obilježavanje koza 1
2.7 Proizvodna i selekcijska evidencija 1
2.8 Reprodukcija u kozarstvu 2
2.9 Hranidba, izbor i karakteristike krmiva za koze, hranidbene potrebe pojedinih kategorija, obroci 2 2
2.10 Proizvodnja i poznavanje kozjeg mlijeka 1 1
2.11 Proizvodnja i ocjena kvalitete mesa, tov jaradi 1 1
2.12 Proizvodnja kostrijeti 1
2.13 Opće i specifične mjere zaštite od bolesti, poznavanje bolesti, dobrobit 2
2.14 Nastambe i oprema u kozarstvu 1 2
2.15 Tehnologija proizvodnje pojedinih kategorija koza. Isplativost proizvodnje – izračuni primjera iz prakse 5 4
3 OSTALI SADRŽAJI
3.1 zadatak/zadaća 2
3.2 stručna praksa i integrirani projektni zadatak 15
45 33 10

Obvezna literatura

  1. Rupić, V. (2015): Reprodukcija domaćih životinja, Zrinski d.d., Čakovec. (udžbenik)
  2. Mioč B. Pavić Vesna (2002): Kozarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb
  3. Mioč, B, Pavić Vesna, Sušić V. (2007): Ovčarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb

Preporučena literatura

  1. Feldhofer S. (1994): Uzgoj i hranidba koza, Hrvatsko mljekarsko društvo, Zagreb
  2. Franić I. (1994) Kozarstvo, Adria book, Split
  3. Uremović Z., et. al. (2002): Stočarstvo. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.