OVČARSTVO I KOZARSTVO (273306)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Kolegij osposobljava studente za samostalno organiziranje ovčarske i kozarske proizvodnje.
Kroz nastavu, na predavanjima, vježbama i seminarima, studenti će savladavati gradivo kako bi razlikovali pasmine ovaca i koza prema najvažnijim proizvodnim svojstvima i upotrebi te načine/sustave uzgoja i iskorištavanja ovaca/koza. Studenti će biti upoznati s primjerima odgovarajućeg načina hranidbe, provođenja selekcije i reprodukcije te planiranja preventivne i kurativne zdravstvene zaštite ovaca/koza uz primjenu mjera dobrobiti u uzgoju i iskorištavanju.
Na stručnoj praksi unutar kolegija studenti će na temelju zatečene situacije u stvarnoj proizvodnji u praktikumu VUK-a i/ili na izabaranom gospodarstvu planirati poboljšanja u uzgoju ovaca/koza. Sudjelovat će u radu tima i prezentirati postignute rezultate, izradit će integrirani projektni zadatak gdje će biti postavljeni u situaciju da povežu teoretsko i praktično znanje iz više kolegija kako bi bili osposobljeni za uspješnu organizaciju ovčarske/kozarske proizvodnje.
Vrsta kolegija
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Zootehnika (Obvezni kolegij, 4. semestar, 2. godina)
ECTS: 6.00
Izvođač stručne prakse
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60 – 69 %
Dobar (3): 70 – 79 %
Vrlo dobar (4): 80 – 89 %
Izvrstan (5): 90 – 100%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Ocjena prisustva na nastavi i aktivnosti formira se tijekom nastave na sljedeći način: ostvarivanje prava na potpis, koje je uvjet za polaganje ispita, je moguće ako student prisustvuje na 80 i više % nastave. U ocjenu redovitosti pohađanja nastave ulazi i aktivnost na nastavi koja se ocjenjuje putem pravovremene izrade i predaje točnih zadataka.
Opis
UDIO U ZAVRŠNOJ OCIJENI:
a Prisutnost na nastavi i aktivnost 10%
b Seminar 10%
c Zadatak/Zadaća 5%
d 1.kolokvij 25%
e 2.kolokvij 25%
f 3.kolokvij 10%
g Stručna praksa i ppt izviješće projektnog zadatka 15%
Student može ponovno pisati svaki kolokvij još jednom. Ako ne položi kolokvije, student polaže završni ispit, pisano i usmeno, koji u tom slučaju ima 60% udjela u konačnoj ocjeni i ocjenjuje se prema istim kriterijima kao i kolokviji.
Oblici nastave
- Predavanja
- Vježbe
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Planirati način/sustav uzgoja ovaca/koza za pojedinu pasminu tj. njenu upotrebu |
Preporučiti odgovarajući način provođenja selekcije i reprodukcije |
Odabrati uzgojno tehnološke postupke za uspješnu ovčarsku/kozarsku proizvodnju |
Planirati mjere dobrobiti te preventivnu i kurativnu zdravstvenu zaštitu ovaca/koza |
Osmisliti plan hranidbe ovaca/koza po kategorijama |
Prosuditi proizvodne pokazatelje i preporučiti poboljšanja u uzgoju ovaca/koza na primjeru iz prakse |
Izvedbeni plan nastave
Poveznica na Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | OVČARSTVO - kolokvij 1 | ||||
1.1 | Gospodarska važnost ovčarstva, stanje u svijetu i u Republici Hrvatskoj, porijeklo i povijesni razvoj ovaca, izvorni oblici i srodnici ovaca. | 1 | |||
1.2 | Anatomske odlike i biološke osobine ovaca, domestikacijske promjene | 1 | |||
1.3 | Sustavi ovčarenja i pravci proizvodnje | 1 | |||
1.4 | Pasmine ovaca i proizvodni tipovi | 2 | |||
1.5 | Selekcija u ovčarstvu, testiranja | 2 | |||
1.6 | Metode uzgoja, nasljeđivanje, obilježavanje ovaca | 1 | |||
1.7 | Proizvodna i selekcijska evidencija | 1 | |||
1.8 | Reprodukcija u ovčarstvu | 2 | |||
1.9 | Hranidba u ovčarstvu, izbor i karakteristike krmiva, hranidbene potrebe pojedinih kategorija, obroci | 3 | 2 | ||
1.10 | Proizvodnja i poznavanje ovčjeg mlijeka | 2 | 1 | ||
1.11 | Proizvodnja mesa i ocjena mesa, tov janjadi | 2 | 1 | ||
1.12 | Proizvodnja i poznavanje vune | 2 | |||
1.13 | Opće i specifične mjere zaštite od bolesti, poznavanje bolesti, dobrobit | 2 | |||
1.14 | Nastambe i oprema u ovčarstvu | 2 | 1 | ||
1.15 | Tehnologija proizvodnje pojedinih kategorija ovaca; isplativost proizvodnje – izračuni primjera iz prakse | 5 | 4 | ||
2 | KOZARSTVO - kolokvij 2 | ||||
2.1 | Gospodarska važnost stanje kozarstva u svijetu i u Republici Hrvatskoj | 1 | |||
2.2 | Porijeklo i povijesni razvoj; anatomske odlike i biološke osobine koza | 1 | |||
2.3 | Pasmine koza i proizvodni tipovi | 2 | |||
2.4 | Selekcija u kozarstvu, Testiranja | 1 | |||
2.5 | Metode uzgoja, nasljeđivanje | 1 | |||
2.6 | Obilježavanje koza | 1 | |||
2.7 | Proizvodna i selekcijska evidencija | 1 | |||
2.8 | Reprodukcija u kozarstvu | 2 | |||
2.9 | Hranidba, izbor i karakteristike krmiva za koze, hranidbene potrebe pojedinih kategorija, obroci | 2 | 2 | ||
2.10 | Proizvodnja i poznavanje kozjeg mlijeka | 1 | 1 | ||
2.11 | Proizvodnja i ocjena kvalitete mesa, tov jaradi | 1 | 1 | ||
2.12 | Proizvodnja kostrijeti | 1 | |||
2.13 | Opće i specifične mjere zaštite od bolesti, poznavanje bolesti, dobrobit | 2 | |||
2.14 | Nastambe i oprema u kozarstvu | 1 | 2 | ||
2.15 | Tehnologija proizvodnje pojedinih kategorija koza. Isplativost proizvodnje – izračuni primjera iz prakse | 5 | 4 | ||
3 | OSTALI SADRŽAJI | ||||
3.1 | zadatak/zadaća | 2 | |||
3.2 | stručna praksa i integrirani projektni zadatak | 15 | |||
45 | 33 | 10 |
Obvezna literatura
- Rupić, V. (2015): Reprodukcija domaćih životinja, Zrinski d.d., Čakovec. (udžbenik)
- Mioč B. Pavić Vesna (2002): Kozarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb
- Mioč, B, Pavić Vesna, Sušić V. (2007): Ovčarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb
Preporučena literatura
- Feldhofer S. (1994): Uzgoj i hranidba koza, Hrvatsko mljekarsko društvo, Zagreb
- Franić I. (1994) Kozarstvo, Adria book, Split
- Uremović Z., et. al. (2002): Stočarstvo. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.