OVČARSTVO I KOZARSTVO (240011)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Cilj predmeta je osposobiti studente za samostalno organiziranje ovčarske i kozarske proizvodnje.
Kroz nastavu, na predavanjima, vježbama i seminarima, studenti će savladavati gradivo kako bi razlikovali pasmine ovaca i koza prema najvažnijim proizvodnim svojstvima i upotrebi te načine/sustave uzgoja i iskorištavanja ovaca/koza. Studenti će biti upoznati s primjerima odgovarajućeg načina hranidbe, provođenja selekcije i reprodukcije te planiranja preventivne i kurativne zdravstvene zaštite ovaca/koza uz primjenu mjera dobrobiti u uzgoju i iskorištavanju.
Na stručnoj praksi unutar predmeta studenti će na temelju zatečene situacije u stvarnoj proizvodnji u učilišnom praktikumu i na izabaranom gospodarstvu planirati poboljšanja u uzgoju ovaca/koza. Sudjelovat će u radu tima i prezentirati postignute rezultate izrade integriranog projektnog zadatka gdje će biti postavljeni u situaciju da povežu teoretsko i praktično znanje iz više predmeta kako bi bili osposobljeni za uspješnu organizaciju ovčarske/kozarske proizvodnje.

Vrsta kolegija

ECTS: 6.50

Izvođač stručne prakse

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Razlikovati pasmine i najvažnija svojstva i upotrebu pasmina.
Izdvojiti primjer načina/sustava uzgoja ovaca/koza.
Dati primjer odgovarajućeg načina provođenja selekcije i reprodukcije.
Objasniti mjere dobrobiti u uzgoju i iskorištavanju.
Izdvojiti uzgojno tehnološke postupke koji su preduvjet za uspješnu ovčarsku/kozarsku proizvodnju.
Prosuditi proizvodne pokazatelje i predložiti poboljšanja.
Planirati preventivnu i kurativnu zdravstvenu zaštitu ovaca/koza.
Izraditi plan hranidbe ovaca/koza po kategorijama.
Organizirati uspješnu ovčarsku/kozarsku proizvodnju.
Planirati poboljšanja u uzgoju ovaca/koza na primjeru iz prakse.
Sudjelovati u radu tima i prezentirati postignute rezultate.

Obvezna literatura

  1. Uremović Z., et. al. (2002): Stočarstvo. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
  2. Mioč B. Pavić Vesna (2002): Kozarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb
  3. Mioč, B, Pavić Vesna, Sušić V. (2007): Ovčarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb

Preporučena literatura

  1. Feldhofer S. (1994): Uzgoj i hranidba koza, Hrvatsko mljekarsko društvo, Zagreb
  2. Franić I. (1994) Kozarstvo, Adria book, Split
  3. Uremović Z., et. al. (2002): Stočarstvo. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.