UZGOJ INDUSTRIJSKOG BILJA (89)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Program predmeta Uzgoj industrijskog bilja kroz predavanja, vježbe, seminare i integrirani projektni zadatak omogućuje studentima stjecanje temeljnih teoretskih i praktičnih znanja iz proizvodnje glavnih industrijskih kultura. Za svaku kulturu obrađuje se važnost i upotreba, proizvodnja i površine, rasprostranjenost, morfološka i biološka svojstva, zahtjevi prema ekološkim uvjetima te tehnologija proizvodnje.

Vrsta predmeta

  • Preddiplomski Stručni studij Poljoprivreda / Bilinogojstvo (Obvezni predmet, 4. semestar, 2. godina)

ECTS: 6.00

Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Opće kompetencije

Cilj predmeta je osposobiti studente za samostalno vođenje proizvodnog procesa u proizvodnji industrijskih kultura.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Opisati glavna morfološka i biološka obilježja industrijskih kultura Kolokviji i/ili ispit, seminar
Izabrati najpovoljniju sortu/hibrid za određenu namjenu odnosno proizvodno područje Projektni zadatak
Objasniti tehnologiju proizvodnje industrijskih kultura Kolokviji i/ili ispit, seminar
Moći predložiti odgovarajuće agrotehničke mjere Kolokviji i/ili ispit

Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 Uvod u predmet. Stanje u proizvodnji industrijskog bilja u RH Predavaona
2 Uljarice – površine u RH i svijetu, važnost i uporaba
2.1 Suncokret: morfološka i biološka obilježja, agroekološki uvjeti za uzgoj
2.2 Suncokret: tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor hibrida, sjetva, mjere njege, žetva)
2.3 Uljana repica: morfološka i biološka obilježja, agroekološki uvjeti za uzgoj
2.4 Uljana repica: tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, žetva)
2.5 Uljne buče: morfološka i biološka obilježja, agroekološki uvjeti za uzgoj
3 Biljke za proizvodnju vlakana – površine u RH i svijetu, važnost i uporaba
3.1 Konoplja: morfološka i biološka obilježja, agroekološki uvjeti za uzgoj
3.2 Konoplja: tehnologija uzgoja (obrada tla, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva)
3.3 Lan: morfološka i biološka obilježja, agroekološki uvjeti za uzgoj
3.4 Lan: tehnologija uzgoja (obrada tla, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva
3.5 Pamuk (značaj, najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja)
4 Biljke za proizvodnju šećera, škroba i alkohola – predstavnici, površine, važnost i uporaba, površine
4.1 Šećerna repa: morfološka i biološka obilježja, agroekološki uvjeti za uzgoj
4.2 Šećerna repa: tehnologija uzgoja (obrada tla, izbor hibrida, sjetva, mjere njege, vađenje)
4.3 Cikorija (značaj, najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja)
4.4 Krumpir: morfološke i biološke osobine, agroekološki uvjeti za uzgoj
4.5 Krumpir: tehnologija uzgoja (obrada tla, sadnja, mjere njege, vađenje)
5 Ostalo industrijsko bilje – pripadnici, površine, važnost i uporaba
5.1 Duhan: morfološke i biološke osobine, agroekološki uvjeti za uzgoj
5.2 Duhan: tehnologija uzgoja (obrada tla, uzgoj presadnica, sadnja u polje, mjere njege, branja)
5.3 Hmelj- mogućnosti uzgoja u RH
5.4 Hmelj (značaj, najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja)
0 0 0

Obvezna literatura

  1. Augustinović, Zvjezdana (2016) : Uzgoj industrijskog bilja, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
  2. Pospišil, Milan (2013.): Ratarstvo, II. dio - industrijsko bilje

Preporučena literatura

  1. Butorac, Jasminka (2009.): Predivo bilje, Kruger d.o.o., Zagreb
  2. Butorac, Jasminka (2009.): Duhan, Kruger d.o.o., Zagreb
  3. Vratarić Marija, i sur. (2004): Suncokret (Helianthus annuus), monografija, Poljoprivredni institut Osijek

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.