ZRNATE MAHUNARKE (239973)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Cilj kolegija je osposobiti studente za samostalnu proizvodnju zrnatih mahunarki. U sklopu izvedbenog programa kolegija obraditi će se najznačajnije zrnate mahunarke. Opisati će se njihova gospodarska važnost, morfološka i biološka svojstva, porijeklo, rasprostranjenost, botanička sistematika, agroekološki uvjeti za proizvodnju i tehnologija proizvodnje.

Vrsta kolegija

ECTS: 3.50

Izvođač stručne prakse
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60-70
Dobar (3): 71-80
Vrlo dobar (4): 81-90
Izvrstan (5): 91-100

Uvjeti za dobivanje potpisa

Pravo na potpis studenti stječu redovitim pohađanjem nastave i obavljenom stručnom praksom.

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Terenske vježbe
  • Vježbe u praktikumu
    Zadaci se izvršavaju u grupama od 3 do 5 studenata.
  • Seminari
  • Provjere znanja
    Provjera znanja i ocjenjivanje obavlja se kontinuirano tijekom nastave
  • Konzultacije
    Konzultacije se odvijaju u dogovoru s nastavnikom.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Argumentirati važnost proizvodnje zrnatih mahunarki za hranu i plodored
Procijeniti faze rasta i razvoja te utvrditi morfološka i biološka svojstva određenih zrnatih mahunarki
Procijeniti mogućnost uzgoja određenih zrnatih mahunarki s obzirom na agroekološke uvjete
Odabrati agrotehniku proizvodnje određene zrnate mahunarke vezano na prinos i kakvoću

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 Uvod u predmet
1.1 Uvod u predmet 1
2 Važnost zrnatih mahunarki
2.1 Uporaba, površine i prirodi zrnatih mahunarki 2
2.2 Zajednička svojstva i različitosti u morfologiji zrnatih mahunarki 3 1 1
2.3 Kemijski sastav ploda zrnatih mahunarki 1 1
2.4 Rast i razvoj zrnatih mahunarki 2 1
3 Sjetva i agrotehnika
3.1 Grašak - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, berba). 2 1
3.2 Leća - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, berba). 2
3.3 Bob - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, berba). 2
3.4 Slanutak - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, berba). 2 1
4 Sjetva i agrotehnika
4.1 Soja - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, žetva). 4 2 1
4.2 Lupina - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, berba). 3
4.3 Sjekirica - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, berba). 2 1
4.4 Grah - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, berba). 2
4.5 Zemni orašac - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, berba). 2 1
5 Terenska nastava
5.1 Posjet poljoprivrednim gospodarstvima koji se bave proizvodnjom zrnatih mahunarki 4
6 Stručna praksa
6.1 Vježbe - zasnivanje botaničkog vrta, praćenje fenoloških faza rasta i razvoja, sudjelovanje u zapažanjima i mjerenjima na pokusima sa zrnatim mahunarkama
6.2 Stručna praksa - sudjelovanje u agrotehničkim mjerama u uzgoju zrnatih mahunarki
6.3 Integrirani projektni zadatak* - sudjelovati u proizvodnji od sjetve do žetve/berbe te pratiti utjecaj različitih načina proizvodnje ili različitog sortimenta na prinos zrnatih mahunarki, donošenje vlastitih zaključaka
30 8 7

Polaganje ispita

Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
Prisustvovanje i aktivnost na nastavi (rasprava) vrednuje se aktivno sudjelovanje studenata na nastavi i vježbama te izrada seminara 10 %
1 kolokvij: važnost, upotreba, zajednička svojstva, morfološke karakteristike, kemijski sastav ploda, faze rasta i razvoja zrnatih mahunarki 20 % 60% –70%
71% – 80%
81% – 90%
91% - 100%
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
3.kolokvij: tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) soja, lupina, sjekirica, grah, zemni orašac 20% 60% –70%
71% – 80%
81% – 90%
91% - 100%
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
4.kolokvij: poznavanje pojedinih morfoloških karakteristika zrnatih mahunarki te njihova sjemena 15% 60% –70%
71% – 80%
81% – 90%
91% - 100%
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
Stručna praksa/Integrirani projektni zadatak i izviješće 15 % 60% –70%
71% – 80%
81% – 90%
91% - 100%
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)

Obvezna literatura

  1. Gagro M. (1998). Žitarice i zrnate mahunarke. Hrvatsko agronomsko društvo, Zagreb
  2. Vratarić M., Sudarić A. (2008). Soja. Poljoprivredni institut Osijek
  3. Pospišil A., Pospišil M. (2013). Ratarstvo praktikum, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.