ZRNATE MAHUNARKE (239973)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Cilj kolegija je osposobiti studente za samostalnu proizvodnju zrnatih mahunarki. U sklopu izvedbenog programa kolegija obraditi će se najznačajnije zrnate mahunarke. Opisati će se njihova gospodarska važnost, morfološka i biološka svojstva, porijeklo, rasprostranjenost, botanička sistematika, agroekološki uvjeti za proizvodnju i tehnologija proizvodnje.
Vrsta kolegija
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Bilinogojstvo (Obvezni kolegij, 4. semestar, 2. godina)
ECTS: 3.50
Sati nastave: 45
Predavanja: 30
Vježbe u praktikumu: 8
Seminar: 7
Izvođač stručne prakse
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70
Dobar (3): 71-80
Vrlo dobar (4): 81-90
Izvrstan (5): 91-100
Uvjeti za dobivanje potpisa
Pravo na potpis studenti stječu redovitim pohađanjem nastave i obavljenom stručnom praksom.
Oblici nastave
- Predavanja
- Terenske vježbe
- Vježbe u praktikumu
Zadaci se izvršavaju u grupama od 3 do 5 studenata. - Seminari
- Provjere znanja
Provjera znanja i ocjenjivanje obavlja se kontinuirano tijekom nastave - Konzultacije
Konzultacije se odvijaju u dogovoru s nastavnikom.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Argumentirati važnost proizvodnje zrnatih mahunarki za hranu i plodored |
Procijeniti faze rasta i razvoja te utvrditi morfološka i biološka svojstva određenih zrnatih mahunarki |
Procijeniti mogućnost uzgoja određenih zrnatih mahunarki s obzirom na agroekološke uvjete |
Odabrati agrotehniku proizvodnje određene zrnate mahunarke vezano na prinos i kakvoću |
Izvedbeni plan nastave
Poveznica na Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | Uvod u predmet | ||||
1.1 | Uvod u predmet | 1 | |||
2 | Važnost zrnatih mahunarki | ||||
2.1 | Uporaba, površine i prirodi zrnatih mahunarki | 2 | |||
2.2 | Zajednička svojstva i različitosti u morfologiji zrnatih mahunarki | 3 | 1 | 1 | |
2.3 | Kemijski sastav ploda zrnatih mahunarki | 1 | 1 | ||
2.4 | Rast i razvoj zrnatih mahunarki | 2 | 1 | ||
3 | Sjetva i agrotehnika | ||||
3.1 | Grašak - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, berba). | 2 | 1 | ||
3.2 | Leća - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, berba). | 2 | |||
3.3 | Bob - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, berba). | 2 | |||
3.4 | Slanutak - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, berba). | 2 | 1 | ||
4 | Sjetva i agrotehnika | ||||
4.1 | Soja - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, žetva). | 4 | 2 | 1 | |
4.2 | Lupina - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, berba). | 3 | |||
4.3 | Sjekirica - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, berba). | 2 | 1 | ||
4.4 | Grah - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, berba). | 2 | |||
4.5 | Zemni orašac - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, berba). | 2 | 1 | ||
5 | Terenska nastava | ||||
5.1 | Posjet poljoprivrednim gospodarstvima koji se bave proizvodnjom zrnatih mahunarki | 4 | |||
6 | Stručna praksa | ||||
6.1 | Vježbe - zasnivanje botaničkog vrta, praćenje fenoloških faza rasta i razvoja, sudjelovanje u zapažanjima i mjerenjima na pokusima sa zrnatim mahunarkama | ||||
6.2 | Stručna praksa - sudjelovanje u agrotehničkim mjerama u uzgoju zrnatih mahunarki | ||||
6.3 | Integrirani projektni zadatak* - sudjelovati u proizvodnji od sjetve do žetve/berbe te pratiti utjecaj različitih načina proizvodnje ili različitog sortimenta na prinos zrnatih mahunarki, donošenje vlastitih zaključaka | ||||
30 | 8 | 7 |
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Prisustvovanje i aktivnost na nastavi (rasprava) vrednuje se aktivno sudjelovanje studenata na nastavi i vježbama te izrada seminara | 10 % | |||||
1 kolokvij: važnost, upotreba, zajednička svojstva, morfološke karakteristike, kemijski sastav ploda, faze rasta i razvoja zrnatih mahunarki | 20 % |
60% –70% 71% – 80% 81% – 90% 91% - 100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
|||
3.kolokvij: tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) soja, lupina, sjekirica, grah, zemni orašac | 20% |
60% –70% 71% – 80% 81% – 90% 91% - 100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
|||
4.kolokvij: poznavanje pojedinih morfoloških karakteristika zrnatih mahunarki te njihova sjemena | 15% |
60% –70% 71% – 80% 81% – 90% 91% - 100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
|||
Stručna praksa/Integrirani projektni zadatak i izviješće | 15 % |
60% –70% 71% – 80% 81% – 90% 91% - 100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
Obvezna literatura
- Gagro M. (1998). Žitarice i zrnate mahunarke. Hrvatsko agronomsko društvo, Zagreb
- Vratarić M., Sudarić A. (2008). Soja. Poljoprivredni institut Osijek
- Pospišil A., Pospišil M. (2013). Ratarstvo praktikum, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet