HRANIDBA PREŽIVAČA (273305)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Uvod, upoznavanje s specifičnostima u hranidbi preživača, razlika između goveda, ovaca i koza u načinu iskorištavanja hranjivh tvari i krme. Preporuke potreba (normativi), sastavljanje obroka i načini hranidbe preživača. Hranidba preživača u pojedinim fazama uzgoja: suhostaj, puerperij, laktacija, hranidba rasplodnog podmlatka, hranidba ženske/muške rasplodne junadi, tov teladi/junadi, načini i hranidbene metode tova. Hranidbeni načini sprečavanja metaboličkih poremečaja i zagađenje okoliša. Hranidbeni utjecaji na hranjive i djelatne tvari u mlijeku. Sastavljanje i uravnotežavanje (balansiranje) obroka ovisno o proizvodnim fazama.
Vrsta kolegija
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Zootehnika (Obvezni kolegij, 4. semestar, 2. godina)
ECTS: 4.50
Izvođač stručne prakse
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 55 - 60 %
Dobar (3): 61 -80%
Vrlo dobar (4): 81 - 95%
Izvrstan (5): 96 - 100%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Studenti mogu izostati 10%
Opće kompetencije
CILJ PREDMETA: osposobiti studente da pravilnom i uravnoteženom hranidbom maksimalno iskoriste genetski potencijal preživača uz što veću rentabilnost i zaštitu okoliša.
Oblici nastave
- Predavanja
U zootehničkim predavaonicama: svi studenti. Specifičnosti u hranidbi preživača, preporuke hranidbenih potreba preživača i načini hranidbe preživača. Hranidba preživača u različitim fazama uzgoja (suhostaj, nakon puerperija, laktacija, rasplodni podmladak, rasplodne ženske/muške junadi, janjadi i jaradi) i metabolički poremečaji. - Vježbe
U zootehničkim predavaonicama: svi studenti. Određivanje ukupnih hranidbenih preporuka potreba u različitim proizvodnim fazama preživača i na temelju isith, sastavljanje i uravnotežavanje (balansiranje) obroka. - Projektantske vježbe
Praksa i integrirani zadatak: grupni rad u skupinama od 2 - 4 studenta. Studenti izabiru ovčarsku/kozarsku farmu (OPG) za svoj zadatak, te prikupljaju podatke o farmi (OPG-u), broju ovaca/koza, godišnoj proizvodnji mesa/mlijeka i hranidbenom sastavu i strukturi ukupnog obroka. Na temelju prikupljenih podataka o strukturi i hranidbenom sastavu obroka, te na temlju dobivenih tablica za prosječnu hranidbenu vrijednost krmiva, studenti izračunavaju hranidbenu vrijednost obroka, tj. ukupnu količinu suhe tvari, sirove vlakine, energetsku- i proteinsku vrijednost, kao i strukturnu vrijednost i ruminalni dušićni bilans. Na temelju izračunate hranidbene vrijednosti ukupnog obroka i dobivenih tablica hranidbenih preporuka potreba, a ovisno o proizvodnim rezultatima farme (OPG-a), studenti subjektivno procjenjuju: dali su sve hranidbene preporuke potreba zadovoljne s obzirom na kakvoću i količinu finalnog proizvoda (mlijeko/meso), dali je navedeni ukupni obrok dobro uravnotežen kako nebi došlo do metaboličkih poremećaja, dali je obrok rentabilan, te na kraju daju i preporuke za poboljšanje samog obroka. - Seminari
Rad kod kuće, prezentacija i interpretacija pred studentskim odjeljenjem. Sastavljanje i uravnotežavanje smjesa kao nadopuna osnovnog obroka preživača. Sastavljanje i uravnotežavanje obroka za rasplodnu i tovnu janjad i jarad. - Provjere znanja
Za studente koji ostvaruju pravo na potpis, u redovitim ispitnim rokovima po dva puta tijekom veljače, lipnja i rujna, a izvan redovitih rokova mjesečno jedanput, osim kolovoza. - Konzultacije
Termini za konzultacije na upit i slobodnom dogovoru nastavnika i studenata.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
1. Usporediti specifičnosti u hranidbi preživača |
2. Organizirati hranidbu preživača ovisno o fazi uzgoja |
3. Utvrditi probleme u hranidbi preživača |
4. Dizajnirati odgovarajuće obroke za sve vrste i kategorije preživača |
5. Preporučiti obrok na pojedinoj farmi |
Način rada
Obaveze nastavnika
Održavanje predavanja i vježbi. Konzultacije. Pomoć i vođenje pri izradi seminara, projektnog integriranog zadatka.
Obaveze studenta
Aktivno sudjelovanje na nastavi. izrada iprezentacija seminarskog rada pred studentskim odjeljenjem. Izrada iprezentacija integriranog projektnog zadatka pred studentskim odjeljenjem. Pismeni i usmeni ispit.
Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | Specifičnosti u hranidbi preživača | Predavaona | |||
1.1 | Specifičnosti u hranidbi preživača | 4 | |||
2 | Norme pri sastavljanju obroka i načini hranidbe preživača | Predavaona | |||
2.1 | Norme pri sastavljanju obroka i načini hranidbe preživača | 4 | |||
3 | Hranidba preživača u proizvodnji mlijeka | Predavaona | |||
3.1 | Hranidba preživača u suhostaju | 2 | |||
3.2 | Hranidba preživača nakon puerperija i uvod u mliječnost | 2 | |||
3.3 | Hranidba preživača u laktaciji | 4 | |||
4 | Hranidba rasplodnog podmlatka | Predavaona | |||
4.1 | Hranidba teladi i junica | 2 | |||
4.2 | Hranidba janjaca i jaradi | 2 | |||
4.3 | Hranidba janjaca i jaradi | 3 | |||
5 | Hranidba preživača u proizvodnji mesa | Predavaona | |||
5.1 | Hranidba u tovu teladi i junadi | 3 | |||
5.2 | Hranidba u tovu janjadi i jaradi | 2 | |||
5.3 | Hranidba u tovu janjadi i jaradi | 2 | |||
6 | Metabolički poremećaji tijekom hranidbe preživača | Predavaona | |||
6.1 | Indigestije (kisela, lužnata, traumatska) | 2 | |||
6.2 | Akutni nadam (plinski, pjenušavi) | 1 | |||
6.3 | Mliječna groznica | 1 | |||
6.4 | Ketoza | 1 | |||
7 | Uvod u sastavljanje obroka | Predavaona | |||
7.1 | Uvod u sastavljanje obroka, određivanje hranidbenih normi, odabira krmiva, određivanje hranidbene vrijednosti krmiva korištenjem kemijske analize | 1 | |||
8 | Tov preživača | Predavaona | |||
8.1 | Određivanje hranidbenih normi, sastavljanje i balansiranje obroka tijekom tova preživača | 3 | |||
9 | Laktacija preživača | Predavaona | |||
9.1 | Određivanje hranidbenih normi, sastavljanje i balansiranje obroka prema uzdržnim i proizvodnim osobinama mliječnih preživača | 6 | |||
30 | 10 | 5 |
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pismeni ispit - zadatak sastavljanje i uravnotežavanje obroka kod preživača | 30% |
1 bod 2 boda 3 boda 4 boda 5 boda |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
10 | 20 | 0,7 |
Usmeni ispit - usvajanje programskog sadržaja | 30% |
1 bod 2 boda 3 boda 4 boda 5 boda |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
30 | 58 | 2 |
Integrirani projektni zadatak | 30% |
1 bod 2 boda 3 boda 4 boda 5 boda |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 15 | 0,5 |
Seminar | 5% |
1 bod 2 boda 3 boda 4 boda 5 boda |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
5 | 8 | 0,3 |
Kontinuiranost i aktivnost pohađanja nastave | 5% |
12 boda 13 - 15 boda 16 - 17 boda 18 - 19 boda 20 i više bodova |
Nedovoljan (1) Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
0 | 0 | 0 |
Preduvjeti
- HRANIDBA STOKE (273302)
Obvezna literatura
- Pintić V., Marenčić D., Pintić Pukec Nataša (2016): Hranidba domaćih životinja, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
- Domačinović M., Antunović Z., Džomba E., Opačak A., Boban M., Mužic S., (2015): Specijalna hranidba domaćih životinja, Poljoprivredni fakultet u Osjeku
- Kirchgeβner M., Roth F.X., Schwarz J.F., Stangl G.I. (2008) Tierernährung, Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft-Verglas-GmbH.
Preporučena literatura
- Caput P. (1996) Govedarstvo, Celeber, Zagreb.
- Mioč B., Pavić V. (2002) Kozarstvo, Sveučilišni udžbenik, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
- Uremović. Z. (2004) Govedarstvo, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb
- Mioč B., Pavić V., Sučić V. (2007) Ovčarstvo, Sveučilišni udžbenik, Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
Sličan kolegij na srodnim sveučilištima
- Agronomski fakultet Zagreb
- Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
- Harper Adams University