TROŠKOVI I KALKULACIJE (240025)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Predmet omogućuje stjecanje temeljnog znanja iz osnova ekonomike poljoprivrednog gospodarstva. Troškovi proizvodnje bit će obrađeni na primjerima poljoprivrednih gospodarstava. Prikazani kalkulacijom za određenu poljoprivrednu proizvodnju, kao podlogu za donošenje poslovnih odluka.

Vrsta kolegija

ECTS: 5.00

Surealizator
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60 - 69 %
Dobar (3): 70 – 79 %
Vrlo dobar (4): 80 - 89 %
Izvrstan (5): 90 - 100 %

Uvjeti za dobivanje potpisa

Uvjet za dobivanje potpisa je prisustvovanje studenata na predavanjima i vježbama (min. 80%).

Opis

Konačna ocjena formira se na osnovi praćenja sudjelovanja studenata u nastavi, izradi, točnosti i dogovorenom terminu za izlaganje projektnog zadatka i na temelju provjere znanja na pismenom ispitu (ili putem 2 kolokvija tijekom trajanja semestra). Svaki kolokvij sadrži 30% ocjene, položen s minimalno 60% ukupnog broja bodova, 20% ocjene čini izrada i prezentacija radnog zadatka, 10% seminar, te prisustvovanje i aktivnost na nastavi 10% ocjene.
Studenti koji nisu ispit realizirali kroz sustav kolokvija, ispit polažu na ispitnim rokovima. Uvjet za pristupanje ispitnom roku je pozitivno ocijenjen integrirani zadatak

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Objasniti teoriju proizvodnje
Razlikovati osnovne pojmove iz teorije troškova
Izračunati materijalne troškove i amortizaciju
Prikazati kretanje fiksnih i varijabilnih troškova u poljoprivrednoj proizvodnji
Definirati osnovne pojmove, načela, vrste i metode kalkulacija
Izračunati analitičku i kalkulaciju pokrića varijabilnih troškova
Objasniti financijske rezultate poslovanja na izračunatom primjeru
Riješiti kalkulaciju cijene za ekonomsku analizu
Samostalno prezentirati vlastiti poslovni plan

Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 Uvod u predmet Predavaona
1.1 Uvod u predmet: nastavni plan, izvođenje nastave, provjera znanja. Teorija proizvodnje; funkcioniranje proizvodnog procesa. Vrijednost i kapacitet stalnih sredstava. Obrtna sredstva. Proizvodna funkcija; pojam, oblici i primjena. Izračun ukupnog prosječnog i graničnog proizvoda. 5 2
2 Teorija troškova Predavaona
2.1 Teorija troškova: temeljni pojmovi o troškovima. Mjesta i nosioci troškova. Podjela troškova prema porijeklu i sastavu. Materijalni troškovi. Pojam i funkcije amortizacije. Metode izračuna amortizacije; vremenska i funkcionalna. 6 2
3 Promjenjivost troškova Predavaona
3.1 Promjenjivost troškova; ovisnost troškova o promjeni stupnja iskorištenja kapaciteta. Stalni i promjenjivi troškovi. Utvrđivanje direktnih i raspodjela općih troškova u poljoprivrednoj proizvodnji. Remanencija troškova. Granični troškovi. Određivanje optimuma proizvodnje prema kriteriju graničnog troška. Odnos troškova i prihoda, model točke pokrića. Provjera znanja – I. Kolokvij 7 3 2
4 Izračun troškova Predavaona
4.1 Izračun troškova korištenja poljoprivredne mehanizacije Izračun cijena koštanja mlijeka i otkupne cijene 4 2
5 Kalkulacije Predavaona
5.1 Kalkulacije; pojam, namjena, elementi. Vrste i metode kalkulacija. Analitičke kalkulacije u poljoprivrednoj proizvodnji. Kalkulacije pokrića varijabilnih troškova; modeli Diferencijalna kalkulacija. Investicijske kalkulacije. Izrada kalkulacija u biljnoj proizvodnji. Izrada kalkulacije u stočarskoj proizvodnje 9 9 3
6 Obračuni poslovanja Predavaona
6.1 Obračuni poslovanja; prihodi, rashodi, financijski rezultat. Mjerila poslovnog uspjeha; proizvodnost rada, rentabilnost i ekonomičnost. Provjera znanja – II. Kolokvij 3 3
7 STRUČNA PRAKSA/IPZ - 15 sati Predavaona
7.1 Studenti rješavaju integrirani zadatak na zadanu temu „Izrada poslovnog plana poduzetnika“. Predmeti koji podržavaju zadatak: „Oblici financiranja u poljoprivredi“, „Troškovi i kalkulacije“, „Tržište i distribucija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda“, „Poduzetništvo u poljoprivredi.“ Vezano uz predmet „Troškovi i kalkulacije“ studenti će utvrditi pojedine vrsta troškova u poslovanju poljoprivrednog gospodarstva/poduzeća/farme. Izraditi će kalkulacije cijene koštanja i vrijednosti proizvodnje po različitim metodama. Kalkulacije će bit sastavni dio poslovnog plana. Analizirati i prezentirati rezultate istraživanja.
30 20 10

Polaganje ispita

Ispitni rokovi održavaju se jednom mjesečno tijekom akademske godine (osim kolovoza), a po dva puta u veljači, lipnju/srpnju i rujnu. Rokovi su objavljeni na Internet stranici VUK.

Obvezna literatura

  1. Karić, M. (2002): Kalkulacije u poljoprivredi, Poljoprivredni fakultet Osijek
  2. Grgić, Z. (2012): Management u poljoprivredi, interna skripta za studente Veleučilišta u Kninu
  3. Grgić, Z.(2006): Troškovi i kalkulacije, repetitorij za studente Agronomskog fakultete, Zagreb
  4. 4. Grupa autora (2021): Katalog kalkulacija poljoprivredne proizvodnje. HZZPSS, Zagreb.

Preporučena literatura

  1. Jelavić, A. i sur. (1995): Ekonomika poduzeća, Ekonomski fakultet, Zagreb
  2. Laurence, D. Hoffmann, Gerald L. Bradley (2000): Calculus for business economics and the social and life sciencs, Boston (etc): Mc Graw-Hill

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.