UZGOJ POVRĆA (240024 M)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Cilj kolegija "Uzgoj povrća" je osposobiti studente za samostalnu proizvodnju povrća na otvorenom za određenu namjenu (tržište u svježem stanju ili preradu). Kroz kolegij studenti stječu osnovna teorijska i praktična znanja neophodna za uspješnu proizvodnju povrća na otvorenom. U općem dijelu obrađuje se značaj povrća u prehrani ljudi, osnovne značajke povrćarstva kao gospodarske grane te uvjeti osnivanja povrćarske proizvodnje. Studenti će se također upoznati s povrtnim kulturama i njihovom sistematikom, sjemenom povrtnih kultura, sortimentom povrtnih kultura, zaštićenim prostorima u povrćarstvu i uzgojem presadnica. U specijalnom se dijelu za najznačajnije povrtne vrste iz porodica: Alliaceae, Brassicaceae, Solanaceae, Cucurbitaceae, Asteraceae, Apiaceae, Fabaceae, Asteraceae i Chenopodiaceae obrađuju morfološka i biološka svojstva, zahtijevi prema tlu i plodoredu, izbor sorata, određivanje potrebne količine sjemena i gnojiva, obrada tla i gnojidba, uzgoj presadnica, tehnika sjetve i sadnje, mjere njege tijekom vegetacije te berba i skladištenje.
Vrsta kolegija
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Menadžment u poljoprivredi (Obvezni kolegij, 4. semestar, 2. godina)
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
1. Analizirati značajke povrćarske proizvodnje |
2. Identificirati povrtne kulture u fazi tehnološke zriobe i njihovo sjeme |
3. Ocijeniti prednosti i nedostatke različitih načina uzgoja presadnica povrća |
4. Utvrditi potrebnu količinu sjemena i/ili presadnica te potrebnu količinu gnojiva za proizvodnju odabrane povrtne kulture |
5. Odabrati sortu ili hibrid za određenu namjenu, područje i rokove uzgoja |
6. Predložiti tehnologiju uzgoja odabrane povrtne kulture |
Izvedbeni plan nastave
Obvezna literatura
- Lešić Ružica i sur. (2004): Povrćarstvo. Zrinski d. d., Čakovec
- Matotan, Z.(2004): Suvremena proizvodnja povrća, Nakladni zavod Globus, Zagreb
- Parađiković, Nada (2009): Opće i specijalno povrćarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Preporučena literatura
- Dadaček, Nada, Peremin Volf, Tomislava (2008): Agroklimatologija, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci.
- Rubatzky, V., Yamaguchi, E.(1996): World vegetables, Champam&Hall, New York.