UZGOJ GOVEDA (240020 M)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

OPIS PREDMETA: Govedarska proizvodnja zahtijeva sustavno educiranje stručnjaka s obzirom na stjecanje novih spoznaja i potrebu na tržištu. Tijekom nastave na predmetu Uzgoj goveda studenti će biti osposobljeni za organizaciju i provođenje uspješne govedarske proizvodnje u novim uvjetima tranzicije, intenzifikacije i otvorenog tržišta te biti sposobni prilagoditi se razvijenoj govedarskoj proizvodnji u EU.

Vrsta kolegija

ECTS: 5.00

Sati nastave: 60
Predavanja: 30
Vježbe u praktikumu: 15
Seminar: 15

Izvođač stručne prakse

Opće kompetencije

Cilj predmeta Uzgoj goveda je osposobiti polaznike da mogu samostalno organizirati govedarsku proizvodnju na poljoprivrednim gospodarstvima i/ili većim farmama

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
1. Ocijeniti pasmine goveda i njihove proizvodne karakteristike
2. Preporučiti pasmine za specifičnu govedarsku proizvodnju
3. Organizirati efikasnu govedarsku proizvodnju mlijeka
4. Organizirati efikasnu kombiniranu govedarsku proizvodnju
5. Ocijeniti razne pasmine goveda linearnom metodom
6. Planirati poboljšanja na govedarskoj farmi na primjenu iz prakse

Način rada

Obaveze nastavnika

Predavanja iz predmeta održavaju dva nastavnika. Nastavni materijal iz predavanja i vježbi dostupan je studentima na Web stranici Učilišta. Također, studentima su na Web-u Učilišta dostupne sve obavijesti vezane uz predmet, nastava, raspored, vježbe , termini ispita, rezultati i ostalo.

Obaveze studenta

Nazočnost studenata na predavanjima, vježbama i seminarima je obavezna.
Uvjet za pristupanju pismenom dijelu ispita je redovitost pohađanja nastave.

Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 UZGOJ GOVEDA Predavaona
1.1 Opće karakteristike govedarstva: Značaj govedarstva. Brojno stanje goveda i veličina govedarske proizvodnje. Sustavi govedarske proizvodnje. 3
1.2 Postanak goveda: Kronologija razvoja goveda. Pripitomljavanje (domestikacija) goveda. Migracije
1.3 Prirodna svojstva goveda: Opća prirodna svojstva. Zoološke obilježja goveda. Specifična svojstva goveda. Tjelesna građa i funkcije organizma
3 0 0

Obvezna literatura

  1. Čuklić, D. (2017): Uzgoj goveda, Interna skripta, VUK

Preporučena literatura

  1. Ivanković, A., Mijić, P.(2020): Govedarstvo, Agronomski fakultet Zagreb.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.