PROIZVODNJA POVRĆA U ZAŠTIĆENIM PROSTORIMA (38855)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Cilj kolegija Proizvodnja povrća u zaštićenim prostorima je upoznati studente s osnovnim znanjima potrebnim za samostalnu proizvodnju povrća u grijanim i negrijanim zaštićenim prostorima. Kroz kolegij studenti stječu znanja o značaju, namjeni i tipovima zaštićenih prostora, podizanju i materijalima za izradu zaštićenih prostora, reguliranju vegetacijskih čimbenika u zaštićenim prostorima i specifičnostima zaštite, uzgojnim supstratima i tehnikama uzgoja povrća bez tla. Studenti će se upoznati i sa specifičnostima uzgoja odabranih povrtnih kultura u zaštićenom prostoru.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
1. Procijeniti pogodnost lokacije za izgradnju zaštićenih prostora
2. Usporediti svojstva materijala za izgradnju zaštićenih prostora
3. Preporučiti metode i opremu za reguliranje vegetacijskih čimbenika u zaštićenim prostorima
4. Razlikovati tehnike uzgoja povrća bez tla
5. Osmisliti primjer uravnotežene gnojidbe za odabranu povrtnu kulturu uzgajanu u zaštićenom prostoru
6. Predložiti tehnologiju uzgoja odabrane povrtne kulture u zaštićenom prostoru i odabrati rokove uzgoja ovisno o tipu zaštićenog prostora i opremi

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Obvezna literatura

  1. Lešić Ružica i sur. (2004): Povrćarstvo. Zrinski d. d., Čakovec
  2. Parađiković, Nada (2009): Opće i specijalno povrćarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
  3. Dadaček, Nada, Peremin Volf, Tomislava (2008): Agroklimatologija, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci

Preporučena literatura

  1. Šimunić, I., Špoljar, A., Peremin Volf, Tomislava (2007): Vježbe iz tloznanstva i popravka tla, skripta, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci.
  2. Hanan, J.J., (1998): Greenhouses: Advanced technology for protected horticulture, CRC Press, Boca Raton, London, New York, Washington, D.C.
  3. Kamp, P., Timmerman, G. J., (2003). Computerised Environmental Control in Greenhouses. PTC+, Netherlands
  4. Stručni članci u časopisima

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.