PROIZVODNJA POVRĆA U ZAŠTIĆENIM PROSTORIMA (102)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Kroz predmet zaštićeni prostori studenti stječu znanja o značaju, namjeni i tipovima zaštićenih prostora, podizanju i materijalima za izradu zaštićenih prostora, reguliranju vegetacijskih čimbenika u zaštićenim prostorima i specifičnostima zaštite, uzgojnim supstratima i tehnikama uzgoja povrća bez tla. Studenti će se upoznati i s specifičnostima uzgoja odabranih povrtnih u zaštićenom prostoru.

Vrsta predmeta

  • Preddiplomski Stručni studij Poljoprivreda / Bilinogojstvo (Izborni predmet, 5. semestar, 3. godina)
  • Preddiplomski Stručni studij Poljoprivreda / Menadžment u poljoprivredi (Izborni predmet, 5. semestar, 3. godina)

ECTS: 4.00

Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Opće kompetencije

Cilj predmeta je upoznati studente s osnovnim znanjima potrebnim za samostalnu proizvodnju povrća u grijanim i negrijanim zaštićenim prostorima.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
1. Procijeniti pogodnost lokacije za izgradnju zaštićenih prostora Test znanja
2. Navesti materijale za izgradnju zaštićenih prostora i usporediti njihova svojstva Test znanja
3. Opisati metode i opremu koja se koristi za reguliranje vegetacijskih čimbenika u zaštićenim prostorima Test znanja, zadatak
4. Razlikovati tehnike uzgoja povrća bez tla Test znanja
5. Sastaviti uravnoteženi primjer gnojidbe za odabranu povrtnu kulturu uzgajanu u zaštićenom prostoru Zadatak, seminar
6. Savesti specifičnosti uzgoja odabrane povrtne kulture u zaštićenom prostoru i odabrati rokove uzgoja ovisno o tipu zaštićenog prostora i opremi Test znanja, zadatak, seminar

Obvezna literatura

  1. Lešić Ružica i sur. (2004): Povrćarstvo. Zrinski d. d., Čakovec
  2. Parađiković, Nada (2009): Opće i specijalno povrćarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
  3. Pavlek Paula i sur.(1985): Opće povrćarstvo, Sveučilište u Zagrebu
  4. Dadaček, Nada, Peremin Volf, Tomislava (2008): Agroklimatologija, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci

Preporučena literatura

  1. Šimunić, I., Špoljar, A., Peremin Volf, Tomislava (2007): Vježbe iz tloznanstva i popravka tla, skripta, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci.
  2. Hanan, J.J., (1998): Greenhouses: Advanced technology for protected horticulture, CRC Press, Boca Raton, London, New York, Washington, D.C.
  3. Kamp, P., Timmerman, G. J., (2003). Computerised Environmental Control in Greenhouses. PTC+, Netherlands
  4. Stručni članci u časopisima

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.