UPRAVLJANJE KVALITETOM U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI (141740)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Cilj predmeta je upoznati studente s osnovnim procesima i standardima upravljanja kvalitetom u poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji i njihovoj ulozi u proizvodnji i distribuciji zdravstveno ispravne i sigurne hrane na tržištu.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Sati nastave: 60
Predavanja: 30
Auditorne vježbe: 30

Surealizator
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60-69 bodova
Dobar (3): 70-79 bodova
Vrlo dobar (4): 80-89 bodova
Izvrstan (5): 90-100 bodova

Uvjeti za dobivanje potpisa

- Prisustvovanje predavanjima (min. 80%)
- Predani svi zadaci (1-5)

Opis

Dijelovi koji se ocjenjuju:
Sudjelovanje i aktivnost na nastavi: 1 - 5 bodova
Timski i individualni zadaci na vježbama i/ili seminar: 20 – 40 bodova
Terenska nastava: 1 - 5 bodova
Pismeni ispit ili dva kolokvija: 30 – 50 bobova
Ukupno: 100 bodova

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Vježbe
  • Terenske vježbe
  • Seminari
  • Provjere znanja
  • Konzultacije

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Povezati ključne pojmove iz područja kvalitete, kontrole, osiguravanja i upravljanja kvalitetom.
Kritički prosuditi probleme sigurnosti i kvalitete hrane u zemlji i inozemstvu i rizike koji se javljaju u poslovanju s hranom.
Usporediti znakove kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te njihovo značenje i ulogu na tržištu hrane.
Usporediti najvažnije međunarodne norme na području poljoprivredne i prehrambene proizvodnje te važnost njihove primjene sa stajališta proizvođača, potrošača i društva u cjelini.
Povezati obveze subjekata u postupanju s hranom s temeljnim zakonskim propisima iz područja sigurnosti hrane.
Temeljem usvojenih znanja komunicirati sa stručnjacima iz područja kvalitete.

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Obvezna literatura

  1. 1. Babić, I.; Đugum, J. i sur. (2014): Uvod u sigurnost hrane, Inštitut za sanitarno inženirstvo Slovenije, Ljubljana 2. Havranek, J., Tudor Kalit, M. i sur. (2014): Sigurnost hrane-od polja do stola, M.E.P. 3. Lazibat, T.(2009): Upravljanje kvalitetom, Znanstvena knjiga d.o.o., Zagreb 4. Štajdohar-Pađen O. (2009): Plivati s ISO-om i ostati živ, Kigen d.o.o., Zagreb 5. Materijali s predavanja predmetnih nastavnika

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.