UPRAVLJANJE KVALITETOM U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI (141740)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Cilj predmeta je upoznati studente s osnovnim procesima i standardima upravljanja kvalitetom u poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji i njihovoj ulozi u proizvodnji i distribuciji zdravstveno ispravne i sigurne hrane na tržištu.
Vrsta kolegija
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Bilinogojstvo (Izborni kolegij, 5. semestar, 3. godina)
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Menadžment u poljoprivredi (Izborni kolegij, 5. semestar, 3. godina)
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Zootehnika (Izborni kolegij, 5. semestar, 3. godina)
ECTS: 4.00
Sati nastave: 60
Predavanja: 30
Auditorne vježbe: 30
Surealizator
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-69 bodova
Dobar (3): 70-79 bodova
Vrlo dobar (4): 80-89 bodova
Izvrstan (5): 90-100 bodova
Uvjeti za dobivanje potpisa
- Prisustvovanje predavanjima (min. 80%)
- Predani svi zadaci (1-5)
Opis
Dijelovi koji se ocjenjuju:
Sudjelovanje i aktivnost na nastavi: 1 - 5 bodova
Timski i individualni zadaci na vježbama i/ili seminar: 20 – 40 bodova
Terenska nastava: 1 - 5 bodova
Pismeni ispit ili dva kolokvija: 30 – 50 bobova
Ukupno: 100 bodova
Oblici nastave
- Predavanja
- Vježbe
- Terenske vježbe
- Seminari
- Provjere znanja
- Konzultacije
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Povezati ključne pojmove iz područja kvalitete, kontrole, osiguravanja i upravljanja kvalitetom. |
Kritički prosuditi probleme sigurnosti i kvalitete hrane u zemlji i inozemstvu i rizike koji se javljaju u poslovanju s hranom. |
Usporediti znakove kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te njihovo značenje i ulogu na tržištu hrane. |
Usporediti najvažnije međunarodne norme na području poljoprivredne i prehrambene proizvodnje te važnost njihove primjene sa stajališta proizvođača, potrošača i društva u cjelini. |
Povezati obveze subjekata u postupanju s hranom s temeljnim zakonskim propisima iz područja sigurnosti hrane. |
Temeljem usvojenih znanja komunicirati sa stručnjacima iz područja kvalitete. |
Izvedbeni plan nastave
Obvezna literatura
- 1. Babić, I.; Đugum, J. i sur. (2014): Uvod u sigurnost hrane, Inštitut za sanitarno inženirstvo Slovenije, Ljubljana 2. Havranek, J., Tudor Kalit, M. i sur. (2014): Sigurnost hrane-od polja do stola, M.E.P. 3. Lazibat, T.(2009): Upravljanje kvalitetom, Znanstvena knjiga d.o.o., Zagreb 4. Štajdohar-Pađen O. (2009): Plivati s ISO-om i ostati živ, Kigen d.o.o., Zagreb 5. Materijali s predavanja predmetnih nastavnika