UZGOJ SVINJA (38902)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Kolegij osposobljava studente za samostalno organiziranje svinjogojske proizvodnje.
Kroz nastavu će studenti na predavanjima, vježbama i seminarima savladavati gradivo kako bi razlikovali pasmine svinja, planirali načine držanja i optimalno isplativo iskorištavanje. Studenti će biti upoznati s odgovarajućim sustavima uzgoja svinja, načinima hranidbe, provođenja selekcije i reprodukcije te planiranja preventivne i kurativne zdravstvene zaštite uz primjenu mjera dobrobiti. Unutar kolegija studenti će na temelju primjera dobre prakse povezivati teoretsko i praktično znanje te planirati eventualna poboljšanja u uzgoju svinja kako bi bili osposobljeni za buduću uspješnu organizaciju svinjogojske proizvodnje.
Vrsta kolegija
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Menadžment u poljoprivredi (Izborni kolegij, 5. semestar, 3. godina)
ECTS: 4.00
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60 – 69 %
Dobar (3): 70 – 79 %
Vrlo dobar (4): 80 – 89 %
Izvrstan (5): 90 – 100 %
Uvjeti za dobivanje potpisa
Ocjena prisustva na nastavi i aktivnosti formira se tijekom nastave na sljedeći način: ostvarivanje prava na potpis, koje je uvjet za polaganje ispita, je moguće ako student prisustvuje na 80 i više % nastave. U ocjenu redovitosti pohađanja nastave ulazi i aktivnost na nastavi koja se ocjenjuje putem pravovremene izrade i predaje točnih zadataka.
Opis
Aktivnost koja se ocjenjuje i udio ocjene u konačnoj ocjeni
a Prisutnost na nastavi i aktivnost 10%
b Seminar 10%
c 1. kolokvij 30%
d 2. kolokvij 30%
e Dvije zadaće/zadaci – izviješće 20%
Oblici nastave
- Predavanja
- Vježbe
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Odabrati način/sustav uzgoja svinja te uzgojno tehnološke postupke za pojedinu pasminu tj. njenu upotrebu |
Predložiti odgovarajući način provođenja selekcije i reprodukcije |
Planirati smještajne kapacitete na farmi te preventivnu i kurativnu zdravstvenu zaštitu uz mjere dobrobiti za pojedine kategorije u uzgoju svinja |
Prosuditi proizvodne pokazatelje i preporučiti poboljšanja u uzgoju svinja na primjeru iz prakse |
Izvedbeni plan nastave
Poveznica na Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | nastavne jedinice - KOLOKVIJ 1 | ||||
1.1 | Razvoj i gospodarska važnost svinjogojstva. Važnost i stanje svinjogojstva u svijetu i u Republici Hrvatskoj. Rasprostranjenost svinja | 1 | |||
1.2 | Porijeklo, udomaćivanje i zoološka klasifikacija svinja. biološke osnove, Prednosti i nedostaci svinjogojstva | 1 | |||
1.3 | Pasmine svinja, hibridi (nastanak, podjele, karakteristike) | 3 | |||
1.4 | Selekcija u svinjogojstvu, testiranje svinja | 2 | |||
1.5 | Metode uzgoja i nasljeđivanja | 1 | |||
1.6 | Pomoćna sredstva u provedbi selekcije: poentiranje, mjerenje i označavanje | 2 | |||
1.7 | Proizvodna evidencija, selekcijska evidencija (umatičavanje, označavanje) | 2 | |||
2 | nastavne jedinice - KOLOKVIJ 2 | ||||
2.1 | Ocjenjivanje klaoničke vrijednosti svinjskih polovica i mesa | 1 | 3 | ||
2.2 | Reprodukcija svinja, pripust, suprasnost, prasenje | 2 | |||
2.3 | Uzgoj i korištenje nerasta | 1 | |||
2.4 | Uzgojne i selekcijske metode za povećanje plodnosti, sinkroniziranje estrusa, ovulacije i prasenja | 1 | 1 | ||
2.5 | Izračuni isplativosti proizvodnje – reprodukcija | 2 | |||
2.6 | Uzgoj prasadi do odbića, odbiće prasadi, uzgoj prasadi do tova, uzgoj rasplodne nazimadi | 2 | |||
2.7 | Osnove u hranidbi svinja - osnovne karakteristike probavnog trakta i probava; krmiva; smjese; obroci u hranidbi svinja. | 4 | 2 | ||
2.8 | Tov svinja | 1 | |||
2.9 | Tehnologije proizvodnje pojedinih kategorija svinja | 3 | |||
2.10 | Izračuni hranidbenih potreba, smjese, norme | 3 | |||
2.11 | Nastambe i oprema u svinjogojstvu | 2 | |||
2.12 | Izračuni smještajnih kapaciteta | 4 | |||
2.13 | Zdravstvena zaštita | 3 | |||
2.14 | Ekološko svinjogojstvo | 3 | |||
2.15 | Dobrobit svinja | 2 | |||
3 | OSTALI SADRŽAJI | ||||
3.1 | Ekonomska isplativost proizvodnje – izračuni primjera iz prakse | 4 | |||
3.2 | Izvješće – zadatak/zadaća | 2 | |||
30 | 18 | 10 |
Obvezna literatura
- Kralik Gordana, et.al (2007): Svinjogojstvo: Biološki i zootehnički principi, Osijek, Poljoprivredni fakultet Osijek
- Uremović Marija, Uremović Z. (1997): Svinjogojstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
- Uremović Z., et. al. (2002): Stočarstvo. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
- Senčić Đ., Pavičić Ž., Bukvić Ž (1996): Intenzivno svinjogojstvo, Nova Zemlja, Osijek