PERADARSTVO (273301)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Osposobiti studente za samostalno organiziranje proizvodnje jaja i mesa peradi
Vrsta kolegija
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Zootehnika (Obvezni kolegij, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 5.50
Sati nastave: 60
Predavanja: 30
Vježbe u praktikumu: 15
Seminar: 15
Surealizator
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60 – 69 %
Dobar (3): 70 – 79 %
Vrlo dobar (4): 80 – 89 %
Izvrstan (5): 90 – 100 %
Uvjeti za dobivanje potpisa
Redovito pohađanje nastave (dolaznost >80%)
Opis
• Pohađanje nastave - vodi se evidencija o prisustvu studenata na nastavi
• Aktivnosti na vježbama – izračun zadataka (sastav krmne smjese za nesilice i brojlere, inkubiranje jaja)
• Testovi znanja - provjera teoretskog znanja obavlja se tijekom izvođenja nastave putem testova znanja nakon odslušanih nastavnih cjelina. Testovi znanja su pismeni, a student mora ostvariti 60% od ukupnog broja bodova za pozitivno ocjenjen test. U slučaju da student nije zadovoljio na oba testa znanja pristupa cijelom ispitu. Ispiti su pismeni, a po potrebi i usmeni.
• Seminarski rad – pasmine i hibridi pojedine vrste peradi, hranidba pojedinih vrsta i kategorija peradi, specifične vrste peradi.
• Stručna praksa - samostalno provesti proces inkubiranja jaja.
• Projektni zadatak – određivanje osnovnih pokazatelja kvalitete jaja ili tova pilića - pismeno izvješće, izrada PowerPoint prezentacije i usmeno izlaganje.
Aktivnost koja se ocjenjuje i njen udio u završnoj ocijeni
a) Prisustvo i aktivno sudjelovanje na nastavi 10%
b) Kolokvij I. 30%
c) Kolokvij II. 30%
d) Seminar 10%
e) Projektni zadatak 20%
Opće kompetencije
Osposobiti studente za samostalno organiziranje proizvodnje jaja i mesa peradi
Oblici nastave
- Predavanja
- Vježbe
- Seminari
- Ostalo
Stručna praksa
Ishodi učenja i način provjere
| Ishod učenja |
|---|
| Prezentirati pasmine i hibride svih vrsta peradi te njihova eksterijerna i proizvodna svojstva |
| Preporučiti i usporediti načine držanja i hranidbu za sve vrste peradi |
| Predložiti provedbu uzgojno-selekcijskog rada u peradarskoj proizvodnji |
| Planirati proces inkubiranja kokošjih jaja |
| Organizirati uspješnu proizvodnju jaja i mesa peradi s naglaskom na mjere dobrobiti peradi |
Izvedbeni plan nastave
Poveznica na Izvedbeni plan nastave
| Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
|---|---|---|---|---|---|
| P | V | S | |||
| 1 | Značaj uzgoja peradi i stanje peradarstva u svijetu i Republici Hrvatskoj | Predavaona | |||
| 1.1 | Značaj uzgoja peradi i stanje peradarstva u svijetu i Republici Hrvatskoj | 1 | |||
| 2 | Sistemska i zoološka obilježja peradi | Predavaona | |||
| 2.1 | Sistemska i zoološka obilježja peradi | 2 | |||
| 3 | Selekcija i uzgojne metode u peradarstvu | Predavaona | |||
| 3.1 | Izbor grla za rasplod. Obilježavanje peradi i matično knjigovodstvo | 2 | |||
| 3.2 | Uzgojne metode: uzgoj u čistoj krvi, u srodstvu, linijski uzgoj, križanje u svrhu pretapanja i stvaranja novih pasmina, industrijsko križanje i hibridizacija. Umjetno osjemenjivanje peradi. | 2 | |||
| 4 | Kokoši | Predavaona | |||
| 4.1 | Podrijetlo i udomaćivanje | 1 | |||
| 4.2 | Pasmine | 1 | |||
| 4.3 | Komercijalni linijski hibridi | 1 | |||
| 4.4 | Proizvodnja jaja za nasad i konzum | 1 | 2 | ||
| 4.5 | Sustavi držanja | 3 | |||
| 4.6 | Uzgoj pilića | 1 | |||
| 4.7 | Tov pilića | 1 | |||
| 5 | Pure | Predavaona | |||
| 5.1 | Podrijetlo i udomaćivanje | 1 | |||
| 5.2 | Pasmine | 1 | |||
| 5.3 | Komercijalni linijski hibridi | 1 | |||
| 5.4 | Proizvodnja jaja za nasad | 1 | |||
| 5.5 | Sustavi držanja | 1 | |||
| 5.6 | Uzgoj i tov purića | 1 | |||
| 6 | Guske | Predavaona | |||
| 6.1 | Podrijetlo i udomaćivanje | 1 | |||
| 6.2 | Pasmine | 1 | |||
| 6.3 | Proizvodnja jaja za nasad | 1 | |||
| 6.4 | Sustavi držanja | 1 | |||
| 6.5 | Uzgoj i tov guščića | 1 | |||
| 7 | Patke | Predavaona | |||
| 7.1 | Podrijetlo i udomaćivanje | 1 | |||
| 7.2 | Pasmine za jaja, meso i kombiniranih svojstava | 1 | |||
| 7.3 | Sustavi držanja | 1 | |||
| 7.4 | Uzgoj pačića | 1 | |||
| 7.5 | Tov pačića | 1 | |||
| 8 | Hranidba peradi | Predavaona | |||
| 8.1 | Vrste krmiva za perad i njihove karakteristike | 1 | |||
| 8.2 | Priprema hrane i tehnika hranjenja | 1 | |||
| 8.3 | Krmne smjese u peradarstvu | 1 | |||
| 8.4 | Hranidba podmlatka peradi | 3 | |||
| 8.5 | Hranidba odrasle peradi | 4 | |||
| 9 | Zdravstvena zaštita peradi | Predavaona | |||
| 9.1 | Preventivne mjere; Sredstva za dezinfekciju i dezinsekciju | 1 | |||
| 10 | Građa i sastav jajeta | ||||
| 10.1 | Građa i sastav jajeta | 2 | |||
| 11 | Izračunavanje opsega ventilacije i osvjetljenja u peradnjacima | ||||
| 11.1 | Izračunavanje opsega ventilacije i osvjetljenja u peradnjacima | 2 | |||
| 12 | Razmnožavanje peradi | Praktikum | |||
| 12.1 | Izbor jaja za nasad | 1 | |||
| 12.2 | Prirodno i umjetno leženje | 1 | |||
| 12.3 | Inkubatori, inkubatoriji, inkubiranje jaja | 1 | |||
| 12.4 | Prirodni i umjetni uzgoj peradi | ||||
| 13 | Upoznavanje s bolestima peradi izazvane nepravilnom hranidbom i držanjem | Predavaona | |||
| 13.1 | Iskrivljeni prsti | 1 | |||
| 13.2 | Avitaminoze | 1 | |||
| 13.3 | Kanibalizam | ||||
| 14 | Terenska nastava | ||||
| 14.1 | Posjet modernim objektima i upoznavanje s novijim tehnologijama za proizvodnju jaja za nasad, rasplodnog podmlatka, proizvodnju konzumnih jaja sa sortirnicom i upoznavanje s tehnologijama intenzivnog tova pilića | 4 | |||
| 15 | Specifične vrste | ||||
| 15.1 | golubovi, biserke, prepelice | 1 | |||
| 15.2 | nojevi, emui | 1 | |||
| 30 | 15 | 15 | |||
Obvezna literatura
- Pintić V., Marija Meštrović (2004): Osnovi peradarstva. Skripta, II dopunjeno izdanje. Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
- Senčić Đ. (2011): Tehnologija peradarske proizvodnje, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, IBL Osijek.
- Vučemilo M. (2008): Higijena i bioekologija u peradarstvu, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.
- Senčić Đ. (1994): Peradarstvo, Gospodarski list, Zagreb.
Preporučena literatura
- Uremović i sur. (2002): Stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
