PČELARSTVO I MEDONOSNO BILJE (38153)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Pčelarstvo i medonosno bilje je izborni predmet studenata stručnog studija Poljoprivreda. U okviru dijela predmeta "Pčelarstvo" izvedbenim programom obuhvaćena su nova saznanja iz biologije pčela, uzgoja i selekcije pčela, zdravstvenog statusa pčelinjih zajednica, tehnologije pčelarenja, izuzimanja i plasmana pčelinjih proizvoda, novih zahtjeva u registraciji pčelinjaka vezano za ulazak u EU. Dio predmeta "Medonosno bilje", obrađuje mednosno biljke Republike Hrvatske, klimatske uvjete medenja i stvaranja peludi, glavne paše i zakonske preduvjete u iskorištavanju pčelinjih paša.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Sati nastave: 60
Predavanja: 30
Vježbe u praktikumu: 22
Seminar: 8

Izvođač predavanja

Opće kompetencije

CILJ PREDMETA: Polaznik će samostalno proizvoditi kvalitetan med i pčelarske proizvode te plasirati iste na sve zahtjevnije tržište.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
1. Opisati specifičnosti građe pčela i životnog ciklusa pčelinje zajednice
2. Procijeniti biološki status pčelinje zajednice
3. Klasificirati košnice za određeni tip pčelarenja (stacionirani, seleći, konvencionalni, ekološki)
4. Nabrojati pčelarske proizvode
5. Razlikovati medonosne biljke i razdoblja medenja te prosuditi potrebne aktivnosti pri selidbenom pčelarenju s prirodnim ciklusima samoniklog bilja
6. Razlikovati bolesti pčela
7. Objasniti zakonske propise u pčelarstvu
8. Objasniti pripremu pčelinjaka za specifičnu pčelarsku proizvodnju

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 Na stranici Učilišta/https://www.vguk.hr/hr/group/92/Izvedbeni+plan+nastave
0 0 0

Obvezna literatura

  1. Belčić, J. (1978): Od početnika do naprednog pčelara, Podravka, Koprivnica.
  2. Bučar, M. (2008): Medonosne biljke kontinentalne Hrvatske. Matica hrvatska, Petrinja i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, podružnica Petrinja.
  3. Ibrahim Mujić, Vildana Alibabić i Dajana Travljanin (2014): Prerada meda i drugih pčelinjih proizvoda (med, pelud, propolis, matična mliječ, vosak i pčelinji otrov). Prof. dr. sci. Ibrahim Mujić, Rijeka.
  4. Tucak, Zvonimir, T. Bačić, S. Horvat, Z. Puškadija (1999):U: Pčelarstvo. Poljoprivredni fakultet Osijek, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.
  5. Tucak, Z., T. Tušek, M. Periškić, M. Lolić, I. Tucak (2013): Pčelarski leksikon. Hrvatska pčelarska akademija u Osijeku. Osijek.

Preporučena literatura

  1. Laktić, Z., D. Šekulja (2008): Suvremeno pčelarstvo. Nakladni Zavod Globus, Zagreb.
  2. Marković, J., Ljerka Zeba, Đ. Sulimanović (1994): Počeci uspješnog pčelarenja. «PIP», Zagreb.
  3. Sulimanović, Đ., Ljerka Zeba, J. Marković (1995): Prepoznavanje i suzbijanje pčelinjih bolesti »PIP», Zagreb.
  4. Turnšek, W. (1996): Dnevnik pčelarskih radova, Zagrebačka izdavačka novinska agencija d.o.o., Zagreb.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.