ŽITARICE I ZRNATE MAHUNARKE (89019)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Cilj kolegija je osposobiti studente za samostalnu proizvodnju žitarica, pseudožitarica te zrnatih mahunarki. U sklopu izvedbenog programa kolegija obraditi će se najznačajnije strne, prosolike i alternativne žitarice te zrnate mahunarke. Opisati će se njihova gospodarska važnost, morfološka i biološka svojstva, porijeklo, rasprostranjenost, botanička sistematika, agroekološki uvjeti za proizvodnju i tehnologija proizvodnje.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Sati nastave: 60
Predavanja: 30
Vježbe u praktikumu: 15
Seminar: 15

Izvođač vježbi
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60 – 69 %
Dobar (3): 70 – 79 %
Vrlo dobar (4): 80 – 89 %
Izvrstan (5): 90 – 100 %

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Vježbe
  • Terenske vježbe
  • Laboratorijske vježbe
  • Vježbe u praktikumu
  • Seminari
  • Provjere znanja
    Provjera znanja i ocjenjivanje obavlja se kontinuirano tijekom nastave. Studenti mogu polagati ispit po odslušanim cjelinama, tijekom semestra u tri dijela koji moraju biti pozitivno ocjenjeni. Postoji mogućnost ponavljanja samo jednog dijela ispita. Kontinuirano tijekom semestra prati se prisutnost i aktivnost na nastavi, što se na kraju semestra vrednuje ocjenom od 1 do 5. Konačna ocjena se formira na osnovu ocjena iz testova znanja ili pismenog i usmenog ispita (udio u konačnoj ocjeni - 90%) te prisustvovanja i aktivnosti na nastavi (10 %). Ako ne položi testove znanja tijekom nastave, student polaže ispit koji se sastoji od pismenog i usmenog dijela, uz uvjet da je ispunio sve druge nastavne obveze. Ispitni rokovi održavaju se jednom mjesečno tijekom akademske godine, a po dva puta u veljači, lipnju/srpnju i rujnu.
  • Konzultacije
    Konzultacije se odvijaju u dogovoru s nastavnikom.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Argumentirati značaj i upotrebu žitarica, pseudožitarica i zrnatih mahunarki
Utvrditi morfološka i biološka svojstva žitarica, pseudožitarica i zrnatnih mahunarki
Procijeniti mogućnost uzgoja određenih žitarica, pseudožitarica i zrnatih mahunarki vezano na agroekološke uvjete
Odabrati agrotehniku proizvodnje žitarica, pseudožitarica i zrnatih mahunarki, vezano na prinos i kakvoću

Način rada

Obaveze studenta

Provjera znanja i ocjenjivanje obavlja se kontinuirano tijekom nastave. Studenti mogu polagati ispit po odslušanim cjelinama, tijekom semestra u tri dijela koji moraju biti pozitivno ocjenjeni. Postoji mogućnost ponavljanja samo jednog dijela ispita. Kontinuirano tijekom semestra prati se prisutnost i aktivnost na nastavi, što se na kraju semestra vrednuje ocjenom od 1 do 5. Konačna ocjena se formira na osnovu ocjena iz testova znanja ili pismenog i usmenog ispita (udio u konačnoj ocjeni - 90%) te prisustvovanja i aktivnosti na nastavi (10 %). Ako ne položi testove znanja tijekom nastave, student polaže ispit koji se sastoji od pismenog i usmenog dijela, uz uvjet da je ispunio sve druge nastavne obveze. Ispitni rokovi održavaju se jednom mjesečno tijekom akademske godine, a po dva puta u veljači, lipnju/srpnju i rujnu. Konzultacije se odvijaju u dogovoru s nastavnikom. Pravo na potpis studenti stječu redovitim pohađanjem nastave.

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 Uvod u predmet Predavaona
1.1 Uvod u predmet 1
2 Žitarice i pseudožitarica Predavaona
2.1 Zajedničke karakteristike žitarica i pseudožitarica 1 1
2.2 Rast i razvoj žitarica i pseudožitarica 2 1
2.3 Pšenica - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). 2 2
2.4 Raž - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). 1 1
2.5 Tritikale - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). 1 1
2.6 Ječam - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). 1 1
2.7 Zob - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). 1 1
2.8 Kukuruz - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, žetva). 3 2 1
2.9 Proso - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). 1
2.10 Sirak - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). 1
2.11 Riža - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). 1
2.12 Heljda - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). 1 1 1
2.13 Amarant, Quinoa - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). 1
3 Zrnate mahunarke Predavaona
3.1 Zajedničke karakteristike i agrotehnička važnost 1
3.2 Morfologija i mogućnost fiksacije dušika iz zraka 1 1
3.3 Faze rasta i razvoja 1 1
3.4 Grašak - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, berba). 1 2 1
3.5 Bob - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, berba). 1 1
3.6 Slanutak - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, berba). 1 1
3.7 Leća - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, berba). 1 1
3.8 Soja - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). 2 1
3.9 Lupina - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, berba). 1 1
3.10 Grah - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, berba). 1 1
3.11 Zemni orašac - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, berba). 1 1
4 Terenska nastava: posjet poljoprivrednim gospodarstvima koji se bave proizvodnjom žitarica i/ili pseudožitarica. Praktikum
4.1 Terenska nastava: posjet poljoprivrednim gospodarstvima koji se bave proizvodnjom žitarica i/ili pseudožitarica. 4
30 15 14

Polaganje ispita

Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
Prisustvovanje i aktivnost na nastavi (rasprava) vrednuje se aktivno sudjelovanje studenata na nastavi i vježbama te izrada seminara 10 %
Kolokvij I: najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) pravih žitarica 30 %
Kolokvij II: najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte/hibrida, sjetva, mjere njege, žetva) prosolikih i alternativnih žitarica 30 %
Kolokvij III: najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) zrnatih mahunarki 30 %

Obvezna literatura

  1. Gagro M. 1998. Žitarice i zrnate mahunarke. Hrvatsko agronomsko društvo, Zagreb
  2. Kovačević V., Rastija M. 2014. Žitarice. Poljoprivredni fakultet u Osijeku
  3. Gadžo D., Đikić M., Jovović Z., Mijić A. 2017. Alternativni ratarski usjevi. Univerzitet u Sarajevu
  4. Pospišil A., Pospišil M. (2013). Ratarstvo praktikum, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
  5. Vratarić M. i Sudarić A. 2000. Soja. Poljoprivredni institut Osijek

Preporučena literatura

  1. Lešić R., Borošić J., Ćustić M., Poljak M., Romić D. (2002). Povrćarstvo. Zrinski, Čakovec
  2. Gavrić T. (2021). Žita i mahunarke, Praktikum, Poljoprivredno prehrambeni fakultet Univerzitet u Sarajevu

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.