ŽITARICE I ZRNATE MAHUNARKE (89019)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Cilj kolegija je osposobiti studente za samostalnu proizvodnju žitarica, pseudožitarica te zrnatih mahunarki. U sklopu izvedbenog programa kolegija obraditi će se najznačajnije strne, prosolike i alternativne žitarice te zrnate mahunarke. Opisati će se njihova gospodarska važnost, morfološka i biološka svojstva, porijeklo, rasprostranjenost, botanička sistematika, agroekološki uvjeti za proizvodnju i tehnologija proizvodnje.
Vrsta kolegija
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Menadžment u poljoprivredi (Izborni kolegij, 3. semestar, 2. godina)
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Zootehnika (Izborni kolegij, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 4.00
Sati nastave: 60
Predavanja: 30
Vježbe u praktikumu: 15
Seminar: 15
Izvođač vježbi
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60 – 69 %
Dobar (3): 70 – 79 %
Vrlo dobar (4): 80 – 89 %
Izvrstan (5): 90 – 100 %
Oblici nastave
- Predavanja
- Vježbe
- Terenske vježbe
- Laboratorijske vježbe
- Vježbe u praktikumu
- Seminari
- Provjere znanja
Provjera znanja i ocjenjivanje obavlja se kontinuirano tijekom nastave. Studenti mogu polagati ispit po odslušanim cjelinama, tijekom semestra u tri dijela koji moraju biti pozitivno ocjenjeni. Postoji mogućnost ponavljanja samo jednog dijela ispita. Kontinuirano tijekom semestra prati se prisutnost i aktivnost na nastavi, što se na kraju semestra vrednuje ocjenom od 1 do 5. Konačna ocjena se formira na osnovu ocjena iz testova znanja ili pismenog i usmenog ispita (udio u konačnoj ocjeni - 90%) te prisustvovanja i aktivnosti na nastavi (10 %). Ako ne položi testove znanja tijekom nastave, student polaže ispit koji se sastoji od pismenog i usmenog dijela, uz uvjet da je ispunio sve druge nastavne obveze. Ispitni rokovi održavaju se jednom mjesečno tijekom akademske godine, a po dva puta u veljači, lipnju/srpnju i rujnu. - Konzultacije
Konzultacije se odvijaju u dogovoru s nastavnikom.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Argumentirati značaj i upotrebu žitarica, pseudožitarica i zrnatih mahunarki |
Utvrditi morfološka i biološka svojstva žitarica, pseudožitarica i zrnatnih mahunarki |
Procijeniti mogućnost uzgoja određenih žitarica, pseudožitarica i zrnatih mahunarki vezano na agroekološke uvjete |
Odabrati agrotehniku proizvodnje žitarica, pseudožitarica i zrnatih mahunarki, vezano na prinos i kakvoću |
Način rada
Obaveze studenta
Provjera znanja i ocjenjivanje obavlja se kontinuirano tijekom nastave. Studenti mogu polagati ispit po odslušanim cjelinama, tijekom semestra u tri dijela koji moraju biti pozitivno ocjenjeni. Postoji mogućnost ponavljanja samo jednog dijela ispita. Kontinuirano tijekom semestra prati se prisutnost i aktivnost na nastavi, što se na kraju semestra vrednuje ocjenom od 1 do 5. Konačna ocjena se formira na osnovu ocjena iz testova znanja ili pismenog i usmenog ispita (udio u konačnoj ocjeni - 90%) te prisustvovanja i aktivnosti na nastavi (10 %). Ako ne položi testove znanja tijekom nastave, student polaže ispit koji se sastoji od pismenog i usmenog dijela, uz uvjet da je ispunio sve druge nastavne obveze. Ispitni rokovi održavaju se jednom mjesečno tijekom akademske godine, a po dva puta u veljači, lipnju/srpnju i rujnu. Konzultacije se odvijaju u dogovoru s nastavnikom. Pravo na potpis studenti stječu redovitim pohađanjem nastave.
Izvedbeni plan nastave
Poveznica na Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | Uvod u predmet | Predavaona | |||
1.1 | Uvod u predmet | 1 | |||
2 | Žitarice i pseudožitarica | Predavaona | |||
2.1 | Zajedničke karakteristike žitarica i pseudožitarica | 1 | 1 | ||
2.2 | Rast i razvoj žitarica i pseudožitarica | 2 | 1 | ||
2.3 | Pšenica - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). | 2 | 2 | ||
2.4 | Raž - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). | 1 | 1 | ||
2.5 | Tritikale - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). | 1 | 1 | ||
2.6 | Ječam - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). | 1 | 1 | ||
2.7 | Zob - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). | 1 | 1 | ||
2.8 | Kukuruz - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte ili hibrida, sjetva, mjere njege, žetva). | 3 | 2 | 1 | |
2.9 | Proso - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). | 1 | |||
2.10 | Sirak - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). | 1 | |||
2.11 | Riža - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). | 1 | |||
2.12 | Heljda - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). | 1 | 1 | 1 | |
2.13 | Amarant, Quinoa - najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). | 1 | |||
3 | Zrnate mahunarke | Predavaona | |||
3.1 | Zajedničke karakteristike i agrotehnička važnost | 1 | |||
3.2 | Morfologija i mogućnost fiksacije dušika iz zraka | 1 | 1 | ||
3.3 | Faze rasta i razvoja | 1 | 1 | ||
3.4 | Grašak - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, berba). | 1 | 2 | 1 | |
3.5 | Bob - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, berba). | 1 | 1 | ||
3.6 | Slanutak - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, berba). | 1 | 1 | ||
3.7 | Leća - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, berba). | 1 | 1 | ||
3.8 | Soja - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva). | 2 | 1 | ||
3.9 | Lupina - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, berba). | 1 | 1 | ||
3.10 | Grah - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, berba). | 1 | 1 | ||
3.11 | Zemni orašac - tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, berba). | 1 | 1 | ||
4 | Terenska nastava: posjet poljoprivrednim gospodarstvima koji se bave proizvodnjom žitarica i/ili pseudožitarica. | Praktikum | |||
4.1 | Terenska nastava: posjet poljoprivrednim gospodarstvima koji se bave proizvodnjom žitarica i/ili pseudožitarica. | 4 | |||
30 | 15 | 14 |
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Prisustvovanje i aktivnost na nastavi (rasprava) vrednuje se aktivno sudjelovanje studenata na nastavi i vježbama te izrada seminara | 10 % | |||||
Kolokvij I: najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) pravih žitarica | 30 % | |||||
Kolokvij II: najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte/hibrida, sjetva, mjere njege, žetva) prosolikih i alternativnih žitarica | 30 % | |||||
Kolokvij III: najvažnija morfološka i biološka obilježja, tehnologija uzgoja (obrada tla, gnojidba, izbor sorte, sjetva, mjere njege, žetva) zrnatih mahunarki | 30 % |
Obvezna literatura
- Gagro M. 1998. Žitarice i zrnate mahunarke. Hrvatsko agronomsko društvo, Zagreb
- Kovačević V., Rastija M. 2014. Žitarice. Poljoprivredni fakultet u Osijeku
- Gadžo D., Đikić M., Jovović Z., Mijić A. 2017. Alternativni ratarski usjevi. Univerzitet u Sarajevu
- Pospišil A., Pospišil M. (2013). Ratarstvo praktikum, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
- Vratarić M. i Sudarić A. 2000. Soja. Poljoprivredni institut Osijek
Preporučena literatura
- Lešić R., Borošić J., Ćustić M., Poljak M., Romić D. (2002). Povrćarstvo. Zrinski, Čakovec
- Gavrić T. (2021). Žita i mahunarke, Praktikum, Poljoprivredno prehrambeni fakultet Univerzitet u Sarajevu