UZGOJ PERADI (38895)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Osposobiti studente za samostalno organiziranje proizvodnje jaja i mesa peradi.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60 – 69 %
Dobar (3): 70 – 79 %
Vrlo dobar (4): 80 – 89 %
Izvrstan (5): 90 – 100 %

Uvjeti za dobivanje potpisa

Redovito pohađanje nastave (dolaznost >80%)

Opis

• Pohađanje nastave - vodi se evidencija o prisustvu studenata na nastavi
• Aktivnosti na vježbama – izračun zadataka (sastav krmne smjese za nesilice i brojlere, inkubiranje jaja)
• Testovi znanja - provjera teoretskog znanja obavlja se tijekom izvođenja nastave putem testova znanja nakon odslušanih nastavnih cjelina. Testovi znanja su pismeni, a student mora ostvariti 60% od ukupnog broja bodova za pozitivno ocjenjen test. U slučaju da student nije zadovoljio na oba testa znanja pristupa cijelom ispitu. Ispiti su pismeni, a po potrebi i usmeni.
• Seminarski rad – pasmine i hibridi pojedine vrste peradi, hranidba pojedinih vrsta i kategorija peradi, specifične vrste peradi.

Aktivnost koja se ocjenjuje i njen udio u završnoj ocijeni
a) Prisustvo i aktivno sudjelovanje na nastavi 10%
b) Kolokvij I. 30%
c) Kolokvij II. 30%
d) Seminarski rad 30%

Opće kompetencije

Osposobiti studente za samostalno organiziranje proizvodnje jaja i mesa peradi.

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Vježbe
  • Seminari

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Prezentirati pasmine i hibride svih vrsta peradi te njihova eksterijerna i proizvodna svojstva
Preporučiti načine držanja i hranidbu za sve vrste peradi
Predložiti provedbu uzgojno-selekcijskog rada u peradarskoj proizvodnji
Organizirati uspješnu proizvodnju jaja i mesa peradi s naglaskom na mjere dobrobiti peradi

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 Značaj uzgoja peradi i stanje peradarstva u svijetu i Republici Hrvatskoj Predavaona
1.1 Značaj uzgoja peradi i stanje peradarstva u svijetu i Republici Hrvatskoj 1
2 Sistemska i zoološka obilježja peradi Predavaona
2.1 Sistemska i zoološka obilježja peradi 2
3 Selekcija i uzgojne metode u peradarstvu Predavaona
3.1 Izbor grla za rasplod. Obilježavanje peradi i matično knjigovodstvo 2
3.2 Uzgojne metode: uzgoj u čistoj krvi, u srodstvu, linijski uzgoj, križanje u svrhu pretapanja i stvaranja novih pasmina, industrijsko križanje i hibridizacija. Umjetno osjemenjivanje peradi. 2
4 Kokoši
4.1 Podrijetlo i udomaćivanje 1
4.2 Pasmine 1
4.3 Komercijalni linijski hibridi 1
4.4 Proizvodnja jaja za nasad i konzum 1 2
4.5 Sustavi držanja 3
4.6 Uzgoj pilića 1
4.7 Tov pilića 1
5 Pure Predavaona
5.1 Podrijetlo i udomaćivanje 1
5.2 Pasmine 1
5.3 Komercijalni linijski hibridi 1
5.4 Proizvodnja jaja za nasad 1
5.5 Sustavi držanja 1
5.6 Uzgoj i tov purića
6 Guske Predavaona
6.1 Podrijetlo i udomaćivanje 1
6.2 Pasmine 1
6.3 Proizvodnja jaja za nasad 1
6.4 Sustavi držanja 1
6.5 Uzgoj i tov guščića 1
7 Patke Predavaona
7.1 Podrijetlo i udomaćivanje 1
7.2 Pasmine za jaja, meso i kombiniranih svojstava 1
7.3 Sustavi držanja 1
7.4 Uzgoj pačića 1
7.5 Tov pačića 1
8 Hranidba peradi Predavaona
8.1 Vrste krmiva za perad i njihove karakteristike 1
8.2 Priprema hrane i tehnika hranjenja 1
8.3 Krmne smjese u peradarstvu 1
8.4 Hranidba podmlatka peradi 3
8.5 Hranidba odrasle peradi 4
9 Zdravstvena zaštita peradi Predavaona
9.1 Preventivne mjere; Sredstva za dezinfekciju i dezinsekciju 1
10 Građa i sastav jajeta
10.1 Građa i sastav jajeta 2
11 Izračunavanje opsega ventilacije i osvjetljenja u peradnjacima
11.1 Izračunavanje opsega ventilacije i osvjetljenja u peradnjacima 2
12 Razmnožavanje peradi Praktikum
12.1 Izbor jaja za nasad 1
12.2 Prirodno i umjetno leženje 1
12.3 Inkubatori, inkubatoriji, inkubiranje jaja 1
12.4 Prirodni i umjetni uzgoj peradi
13 Upoznavanje s bolestima peradi izazvane nepravilnom hranidbom i držanjem Predavaona
13.1 Iskrivljeni prsti 1
13.2 Avitaminoze 1
13.3 Kanibalizam
14 Terenska nastava
14.1 Posjet modernim objektima i upoznavanje s novijim tehnologijama za proizvodnju jaja za nasad, rasplodnog podmlatka, proizvodnju konzumnih jaja sa sortirnicom i upoznavanje s tehnologijama intenzivnog tova pilića 4
15 Specifične vrste Predavaona
15.1 Golubovi, biserke, prepelice 1
15.2 nojevi, emui 1
29 15 15

Obvezna literatura

  1. Pintić V., Meštrović, M. (2004): Osnovi peradarstva. Skripta, II dopunjeno izdanje, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima.
  2. Senčić Đ. (2011): Tehnologija peradarske proizvodnje, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, IBL Osijek.
  3. Vučemilo M. (2008): Higijena i bioekologija u peradarstvu, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.
  4. Senčić Đ. (1994): Peradarstvo, Gospodarski list, Zagreb.

Preporučena literatura

  1. Uremović i sur. (2002): Stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.