UZGOJ PERADI (38895)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Osposobiti studente za samostalno organiziranje proizvodnje jaja i mesa peradi.
Vrsta kolegija
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Bilinogojstvo (Izborni kolegij, 3. semestar, 2. godina)
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Menadžment u poljoprivredi (Izborni kolegij, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 4.00
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60 – 69 %
Dobar (3): 70 – 79 %
Vrlo dobar (4): 80 – 89 %
Izvrstan (5): 90 – 100 %
Uvjeti za dobivanje potpisa
Redovito pohađanje nastave (dolaznost >80%)
Opis
• Pohađanje nastave - vodi se evidencija o prisustvu studenata na nastavi
• Aktivnosti na vježbama – izračun zadataka (sastav krmne smjese za nesilice i brojlere, inkubiranje jaja)
• Testovi znanja - provjera teoretskog znanja obavlja se tijekom izvođenja nastave putem testova znanja nakon odslušanih nastavnih cjelina. Testovi znanja su pismeni, a student mora ostvariti 60% od ukupnog broja bodova za pozitivno ocjenjen test. U slučaju da student nije zadovoljio na oba testa znanja pristupa cijelom ispitu. Ispiti su pismeni, a po potrebi i usmeni.
• Seminarski rad – pasmine i hibridi pojedine vrste peradi, hranidba pojedinih vrsta i kategorija peradi, specifične vrste peradi.
Aktivnost koja se ocjenjuje i njen udio u završnoj ocijeni
a) Prisustvo i aktivno sudjelovanje na nastavi 10%
b) Kolokvij I. 30%
c) Kolokvij II. 30%
d) Seminarski rad 30%
Opće kompetencije
Osposobiti studente za samostalno organiziranje proizvodnje jaja i mesa peradi.
Oblici nastave
- Predavanja
- Vježbe
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Prezentirati pasmine i hibride svih vrsta peradi te njihova eksterijerna i proizvodna svojstva |
Preporučiti načine držanja i hranidbu za sve vrste peradi |
Predložiti provedbu uzgojno-selekcijskog rada u peradarskoj proizvodnji |
Organizirati uspješnu proizvodnju jaja i mesa peradi s naglaskom na mjere dobrobiti peradi |
Izvedbeni plan nastave
Poveznica na Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | Značaj uzgoja peradi i stanje peradarstva u svijetu i Republici Hrvatskoj | Predavaona | |||
1.1 | Značaj uzgoja peradi i stanje peradarstva u svijetu i Republici Hrvatskoj | 1 | |||
2 | Sistemska i zoološka obilježja peradi | Predavaona | |||
2.1 | Sistemska i zoološka obilježja peradi | 2 | |||
3 | Selekcija i uzgojne metode u peradarstvu | Predavaona | |||
3.1 | Izbor grla za rasplod. Obilježavanje peradi i matično knjigovodstvo | 2 | |||
3.2 | Uzgojne metode: uzgoj u čistoj krvi, u srodstvu, linijski uzgoj, križanje u svrhu pretapanja i stvaranja novih pasmina, industrijsko križanje i hibridizacija. Umjetno osjemenjivanje peradi. | 2 | |||
4 | Kokoši | ||||
4.1 | Podrijetlo i udomaćivanje | 1 | |||
4.2 | Pasmine | 1 | |||
4.3 | Komercijalni linijski hibridi | 1 | |||
4.4 | Proizvodnja jaja za nasad i konzum | 1 | 2 | ||
4.5 | Sustavi držanja | 3 | |||
4.6 | Uzgoj pilića | 1 | |||
4.7 | Tov pilića | 1 | |||
5 | Pure | Predavaona | |||
5.1 | Podrijetlo i udomaćivanje | 1 | |||
5.2 | Pasmine | 1 | |||
5.3 | Komercijalni linijski hibridi | 1 | |||
5.4 | Proizvodnja jaja za nasad | 1 | |||
5.5 | Sustavi držanja | 1 | |||
5.6 | Uzgoj i tov purića | 1 | |||
6 | Guske | Predavaona | |||
6.1 | Podrijetlo i udomaćivanje | 1 | |||
6.2 | Pasmine | 1 | |||
6.3 | Proizvodnja jaja za nasad | 1 | |||
6.4 | Sustavi držanja | 1 | |||
6.5 | Uzgoj i tov guščića | 1 | |||
7 | Patke | Predavaona | |||
7.1 | Podrijetlo i udomaćivanje | 1 | |||
7.2 | Pasmine za jaja, meso i kombiniranih svojstava | 1 | |||
7.3 | Sustavi držanja | 1 | |||
7.4 | Uzgoj pačića | 1 | |||
7.5 | Tov pačića | 1 | |||
8 | Hranidba peradi | Predavaona | |||
8.1 | Vrste krmiva za perad i njihove karakteristike | 1 | |||
8.2 | Priprema hrane i tehnika hranjenja | 1 | |||
8.3 | Krmne smjese u peradarstvu | 1 | |||
8.4 | Hranidba podmlatka peradi | 3 | |||
8.5 | Hranidba odrasle peradi | 4 | |||
9 | Zdravstvena zaštita peradi | Predavaona | |||
9.1 | Preventivne mjere; Sredstva za dezinfekciju i dezinsekciju | 1 | |||
10 | Građa i sastav jajeta | ||||
10.1 | Građa i sastav jajeta | 2 | |||
11 | Izračunavanje opsega ventilacije i osvjetljenja u peradnjacima | ||||
11.1 | Izračunavanje opsega ventilacije i osvjetljenja u peradnjacima | 2 | |||
12 | Razmnožavanje peradi | Praktikum | |||
12.1 | Izbor jaja za nasad | 1 | |||
12.2 | Prirodno i umjetno leženje | 1 | |||
12.3 | Inkubatori, inkubatoriji, inkubiranje jaja | 1 | |||
12.4 | Prirodni i umjetni uzgoj peradi | ||||
13 | Upoznavanje s bolestima peradi izazvane nepravilnom hranidbom i držanjem | Predavaona | |||
13.1 | Iskrivljeni prsti | 1 | |||
13.2 | Avitaminoze | 1 | |||
13.3 | Kanibalizam | ||||
14 | Terenska nastava | ||||
14.1 | Posjet modernim objektima i upoznavanje s novijim tehnologijama za proizvodnju jaja za nasad, rasplodnog podmlatka, proizvodnju konzumnih jaja sa sortirnicom i upoznavanje s tehnologijama intenzivnog tova pilića | 4 | |||
15 | Specifične vrste | Predavaona | |||
15.1 | Golubovi, biserke, prepelice | 1 | |||
15.2 | nojevi, emui | 1 | |||
30 | 15 | 15 |
Obvezna literatura
- Pintić V., Meštrović, M. (2004): Osnovi peradarstva. Skripta, II dopunjeno izdanje, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima.
- Senčić Đ. (2011): Tehnologija peradarske proizvodnje, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, IBL Osijek.
- Vučemilo M. (2008): Higijena i bioekologija u peradarstvu, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.
- Senčić Đ. (1994): Peradarstvo, Gospodarski list, Zagreb.
Preporučena literatura
- Uremović i sur. (2002): Stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.