ODRŽIVI SUSTAVI PROIZVODNJE VOĆA (273336)

Nositelji kolegija

Opis kolegija

Osposobiti će studente za podizanje novih, kao i organizaciju proizvodnje postojećih nasada voćaka prema načelima održive, odnosno integrirane, ekološke i biodinamičke proizvodnje.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60-69 bodova
Dobar (3): 70-79 bodova
Vrlo dobar (4): 80-89 bodova
Izvrstan (5): 90-100 bodova

Uvjeti za dobivanje potpisa

Izvršene sve obveze na predmetu.

Opis

Provjera znanja i ocjenjivanje provodi se kontinuirano tijekom procesa izvođenja nastave. Ocjenjivanje pojedinih aktivnosti se provodi prema brojčanom sustavu, prema tablici Kriteriji ocjenjivanja:
Aktivnosti koje se ocjenjuju Faktor opterećenja (f ) ili %
a) Prisustvo i aktivno sudjelovanje na nastavi 0,1 ili 10%,
b) Stručna praksa i seminar 0,3 ili 30%,
c) Pisani ispit * 0,6 ili 60%.
UKUPNO: 1,0 ili 100%
* ukoliko student ne položi ispit putem kolokvija
Konačna ocjena formira se na osnovu ocjene iz testa znanja (0-60 bodova, minimalno 36, udio u konačnoj ocjeni 60%), pohađanja i aktivnog učešća na nastavi (0-10 bodova, minimalno 6, udio u konačnoj ocjeni 10%), prisutnosti na terenskoj nastavi i izradi seminara s terenske nastave (0-30 bodova, minimalno 18, udio u konačnoj ocjeni 30%).
Pravo na potpis studenti stječu redovitim pohađanjem nastave i diskusijom tijekom nastave, učestvovanjem na terenskoj nastavi i izradom seminara nakon terenske nastave. Minimalan broj bodova za prolaznost predmeta iznosi 60 bodova (60%), a konačna ocjena utvrđuje se zbrojem svih postignutih bodova na svim aktivnostima na predmetu.

Opće kompetencije

Nakon nastavnog procesa i polaganja ispita iz predmeta polaznici će steći potrebna teorijska i praktična znanja i vještine: o biologiji, ekologiji i morfologiji voćaka, mogućnostima i načinima podizanja održivih proizvodnih nasada prema zakonskoj regulativi, o sustavima uzgoja održive voćarske proizvodnje te o prikladnim pomotehničkim i agrotehničkim mjerama u takvoj proizvodnji. Polaznici su osposobljeni da razumiju i samostalno provode osnovne tehnološke postupke u održivoj proizvodnji voća ili za rad u savjetničkim ili kontrolnim institucijama.

Oblici nastave

  • Predavanja
    Nastava se održava kontinuirano tijekom semestra, a nastavni materijali iz predavanja su studentima unaprijed dostupna u obliku PowerPoint prezentacija (web stranice nastavnika i preko sustava Merlin).
  • Vježbe
    Nastava se održava kontinuirano tijekom semestra, a nastavni materijali iz vježbi su studentima unaprijed dostupna u obliku PowerPoint prezentacija (web stranice nastavnika i preko sustava Merlin).
  • Terenske vježbe
    Terenska nastava: Obuhvaća posjet oglednim poljoprivrednim gospodarstvima s voćnjacima s održivim načinom proizvodnje te oglednoj hladnjači za skladištenje voća.
  • Seminari
    Seminar: stjecanje vještina samostalnog analiziranja i prikupljanja literature, timski rad, analiza i kritički osvrtom na proizvodnju odabrane vrste voća na oglednom gospodarstvu (terenska nastava) prema principima i zakonskoj regulativi održive proizvodnje.
  • Provjere znanja
    Učešće i aktivno uključivanje u diskusiju/raspravu tijekom nastave, pismeni ili usmeni ispit, ocjena seminara s terenske nastave.
  • Konzultacije
    Termini konzultacija objavljeni su na web stranici nastavnika, uz najavu studenata putem email-a.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Argumentirati načela i legislativu održivih načina uzgoja voća.
Prezentirati morfologiju i fiziologiju voća.
Vrjednovati proizvodne prostore i agroekološke uvjete uzgoja voća prema pravilima održivog uzgoja.
Odabrati prikladne vrste/sorte/klonove, podloge, sustave uzgoja, pomotehniku i agrotehniku za održivi uzgoj voća.
Organizirati proizvodnju različitih voćnih vrsta prema načelu održivog uzgoja.
Predvidjeti i utvrditi štete i štetne organizme pri održivom uzgoju voća.
Održavati prag štetnosti uporabom kombiniranih metoda zaštite sukladno propisima održivih uzgoja.
Organizirati zaštitu u proizvodnji voća prema načelima održive proizvodnje, u skladu s vladajućim klimatskim prilikama i zakonskim propisima.
Kritički procijeniti proizvodnju na oglednom integriranom/ekološkom gospodarstvu i predložiti poboljšanja ako su potrebna.

Način rada

Obaveze nastavnika

Izvođenje predavanja i vježbi u predavaonici, izvođenje terenske nastave u voćnjaku/hladnjači na oglednim poljoprivrednim gospodarstvima koja prakticiraju održiv način proizvodnje, analiza i ocjena seminara na temelju terenske nastave, održavanje konzultacija. Obveza nastavnika je poučiti studente i prezentirati im na jednostavan i razumljiv način obrazovni sadržaj nastavnog predmeta. Po završetku svih aktivnosti procijeniti koliko su studenti usvojili ciljeve zadane sadržajem nastavnog predmeta i da li su postigli razinu zadanih ishoda učenja. Po završetku aktivnosti na predmetu ocijeniti ishode učenja studenata kroz zadane kriterije vrednovanja (ocjenama od nedovoljan (1) do odličan (5)), usklađeno s ECTS sustavom, pomoću kolokvija ili pisanog i/ili usmenog ispita.

Obaveze studenta

Redovito pohađanje predavanja i vježbi u predavaonici, obvezatno obavljanje terenske prakse u oglednom voćnjaku/hladnjači po principima održive proizvodnje, izrada seminara na temelju terenske nastave, grupno i pojedinačno aktivno učešće studenata u nastavnom procesu (učešće u diskusijama/raspravama, izračunima i postavljanju pitanja tijekom izvođenja i prezentiranja nastavnih jedinica).

Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 Održivi sustavi proizvodnje voća Predavaona
1.1 20 (predavanja) + 20 (vježbe + seminari) 20 20
20 20 0

Obvezna literatura

  1. Ciglar, I. (1988): Integrirana zaštita voćnjaka i vinograda, Zrinski d.d., Čakovec
  2. Lind, K., Lafer, G., Schloffer, K. Innerhofer, G., Meister, H. (2003): Organic Fruit Growing, CABI Publishing
  3. Svitlica, B., Kamenjak, D. (2023): Održivi sustavi proizvodnje voća, interni materijali (prezentacije) s održanih predavanja i vježbi na predmetu, Veleučilište u Križevcima
  4. Zakoni i propisi koji reguliraju održivu proizvodnju voća (Narodne novine)

Preporučena literatura

  1. Igrc Barčić, J., Maceljski, M (2001): Ekološki prihvatljiva zaštita bilja od štetnika, Zrinski, Čakovec
  2. Cothron, B. (2022): The berry grower, small scale organic fruit production in the 21st century, New Society Publisher, Canada
  3. Patil, M.K., Kamble, M.D. (2016): Organic fruits growing, Agrotech Press
  4. Poincelot, R.P. (2004): Sustainable Horticulture: Today & Tomorrow, Prentice Hall

Sličan kolegij na srodnim sveučilištima

  • Organsko-biološki uzgoj voća - Agronomski fakultet sveučilišta u Zagrebu
  • Ekološko voćarstvo - Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.