OSNOVE HIGIJENE I TEHNOLOGIJE MESA I MESNIH PRERAĐEVINA (273298)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Osnove higijene i tehnologije mesa i mesnih prerađevina je izborni kolegij studenata petog semestra stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda. Kolegij obuhvaća kontinuitet dobre proizvođačke prakse od uzgoja životinja do gotove animalne prerađevine i njenog plasmana na tržište. Ujedno su razrađeni postupci i kontrole u ocjenjivanju kakvoće i zdravstvene ispravnosti /sigurnosti animalnih proizvoda.
Vrsta kolegija
Opće kompetencije
Pripremiti studente da teoretska i praktična znanja koriste u praksi pri samostalnom vođenju procesa proizvodnje u zootehnici.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Odabrati dobru stočarsku praksu u uzgoju, držanju i hranidbi stoke u osiguravanju sljedivosti od polja do stola. |
Prezentirati značaj i specifičnosti animalnih proizvoda kao i važnost ambalažnog materijala |
Stvoriti poveznicu između uvjeta transporta i vrste te kategorije transportirane stoke |
Utvrditi važnost sljedivosti proizvoda animalnog podrijetla i formulirati kritične točke u proizvodnji uvođenjem HACCAP-a |
Kritički prosuditi provedene mjere sanitacije |
Procijeniti kakvoću i zdravstvenu sigurnost animalnih proizvoda |
Izvedbeni plan nastave
Obvezna literatura
- Asaj, A. ((2003): Higijena na farmi i u okolišu. Medicinska naklada, Zagreb.
- Hadžiosmanović, M. (2001): Higijena i tehnologija mesa, veterinarsko-sanitarni nadzor životinja za klanje i mesa. Sveučilište u Zagrebu, Zagreb.
- Kozačinski, L., Njari, B., Cvrtila Flek,, Ž. (2012): Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.
- Njari, B., Zdolec, N. (2012): Klaonička obrada i veterinarski pregled. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.
- Živković, J. (1986): Higijena i tehnologija mesa, kakvoća i prerada I. Školska knjiga, Zagreb.
Preporučena literatura
- Brinzej, M. i sur. (1991): Stočarstvo. Školska knjiga, Zagreb.
- Grupa autora (2012): Veterinarski priručnik. Medicinska naklada, Zagreb.
- Rupić, V. (1986): Zdravstvena zaštita domaćih životinja (I i II dio). Sveučilišna naklada Liber, Zagreb.
- Tušek, T, D. Alagić, V. Nervo (2020): Pojmovnik za veterinarstvo. Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci. Elektronska publikacija (NSK brojevi za mrežnu publikaciju: ISBN 978-953-6205-38-7/CD publikaciju: ISBN 978-953-6205-37-0).