OSNOVE HIGIJENE I TEHNOLOGIJE MESA I MESNIH PRERAĐEVINA (273298)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Osnove higijene i tehnologije mesa i mesnih prerađevina je izborni kolegij studenata petog semestra stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda. Kolegij obuhvaća kontinuitet dobre proizvođačke prakse od uzgoja životinja do gotove animalne prerađevine i njenog plasmana na tržište. Ujedno su razrađeni postupci i kontrole u ocjenjivanju kakvoće i zdravstvene ispravnosti /sigurnosti animalnih proizvoda.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Surealizator

Opće kompetencije

Pripremiti studente da teoretska i praktična znanja koriste u praksi pri samostalnom vođenju procesa proizvodnje u zootehnici.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Odabrati dobru stočarsku praksu u uzgoju, držanju i hranidbi stoke u osiguravanju sljedivosti od polja do stola.
Prezentirati značaj i specifičnosti animalnih proizvoda kao i važnost ambalažnog materijala
Stvoriti poveznicu između uvjeta transporta i vrste te kategorije transportirane stoke
Utvrditi važnost sljedivosti proizvoda animalnog podrijetla i formulirati kritične točke u proizvodnji uvođenjem HACCAP-a
Kritički prosuditi provedene mjere sanitacije
Procijeniti kakvoću i zdravstvenu sigurnost animalnih proizvoda

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Obvezna literatura

  1. Asaj, A. ((2003): Higijena na farmi i u okolišu. Medicinska naklada, Zagreb.
  2. Hadžiosmanović, M. (2001): Higijena i tehnologija mesa, veterinarsko-sanitarni nadzor životinja za klanje i mesa. Sveučilište u Zagrebu, Zagreb.
  3. Kozačinski, L., Njari, B., Cvrtila Flek,, Ž. (2012): Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.
  4. Njari, B., Zdolec, N. (2012): Klaonička obrada i veterinarski pregled. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.
  5. Živković, J. (1986): Higijena i tehnologija mesa, kakvoća i prerada I. Školska knjiga, Zagreb.

Preporučena literatura

  1. Brinzej, M. i sur. (1991): Stočarstvo. Školska knjiga, Zagreb.
  2. Grupa autora (2012): Veterinarski priručnik. Medicinska naklada, Zagreb.
  3. Rupić, V. (1986): Zdravstvena zaštita domaćih životinja (I i II dio). Sveučilišna naklada Liber, Zagreb.
  4. Tušek, T, D. Alagić, V. Nervo (2020): Pojmovnik za veterinarstvo. Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci. Elektronska publikacija (NSK brojevi za mrežnu publikaciju: ISBN 978-953-6205-38-7/CD publikaciju: ISBN 978-953-6205-37-0).

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.