EKOLOŠKO PERADARSTVO (273337)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

CILJ KOLEGIJA: Osposobiti studente za samostalno organiziranje peradarske proizvodnje prema načelima ekološkog uzgoja.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60 – 69 % svih obveza po predmetu
Dobar (3): 70 – 79 % svih obveza po predmetu
Vrlo dobar (4): 80 – 89 % svih obveza po predmetu
Izvrstan (5): 90 – 100 % svih obveza po predmetu

Uvjeti za dobivanje potpisa

uredno pohađanje nastave
riješavanje programskih zadataka
položeni svi kolokviji ili djelovi ispita

Opis

• Pohađanje nastave - vodi se evidencija o prisustvu studenata na nastavi
• Aktivnosti na vježbama – izračun zadataka (frekvencija gena i genotipova, efektivna veličina populacije, koeficijent srodstva, statistički pokazatelji varijabilnosti kvantitativnih svojstva)
• Kolokviji - provjera teoretskog znanja obavlja se tijekom izvođenja nastave putem testova znanja nakon odslušanih nastavnih cjelina. Testovi znanja su pismeni, a student mora ostvariti 60% od ukupnog broja bodova za pozitivno ocjenjen test. U slučaju da student nije zadovoljio na oba testa znanja pristupa cijelom ispitu. Ispiti su pismeni, a po potrebi i usmeni.
• Projektni zadatak - izračun osnovnih statističkih pokazatelja varijabilnosti kvantitativnih svojstava

Aktivnost i njen udio u konačnoj ocjeni
a Prisutnost na nastavi i aktivnost 10%
b Zadaća/zadatak 10%
c Seminar 10%
d 1.kolokvij 30%
e 2.kolokvij 30%
f Izvješće s terenske nastave - zadatak 10%

Oblici nastave

  • Predavanja
    izlaganje u predavaonici (power point)
  • Vježbe
    izlaganje u predavaonici (power point), vježbe u predavaonici i praktikumu
  • Vježbe u praktikumu
    opisivanje životinja (eksterijer, starost, boja, uhranjenost, stadij u reprodukciji), označavanje
  • Seminari

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Predložiti sustave ekološkog držanja i mogućnost upotrebe/iskorištavanja za pojedine vrste i pasmine peradi
Planirati uzgojne metode, preventivnu zdravstvenu zaštitu, provođenje selekcije i reprodukcije uz poštivanje mjera dobrobiti i zakonskih odredbi u ekološkom svinjogojstvu i peradarstvu
Ocijeniti kakvoću, valorizirati deklaraciju i oznake proizvoda od peradi iz ekološkog uzgoja
Procijeniti mogućnost ekološkog uzgoja peradi na gospodarstvima
Preporučiti poboljšanja u ekološkom uzgoju peradi na primjeru iz prakse

Način rada

Obaveze nastavnika

provedba nastave

Obaveze studenta

aktivno praćenje nastave, postavljanje pitanja oko trenutno nejasnih pitanja

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 Predavanja Predavaona
1.1 Uvod 1
1.2 Značaj i načela ekološkog uzgoja peradi 2
1.3 Dobrobit peradi u ekološkom uzgoju 2
1.4 Smještaj, osnovne zootehničke norme 2
1.5 Osnovna načela hranidbe i liječenja 2
1.6 Pasmine peradi 2
1.7 Uzgoj, držanje i hranidba u ekološkom uzgoju 2
1.8 Ekološki i alternativni proizvodi peradarstva 2
1.9 Golubovi, emui, nandui 2
1.10 Biserke, prepelice 2
1.11 Nojevi – podrijetlo i pasmine 1
2 Vježbe
2.1 Temeljne odredbe o ekološkom uzgoju peradi 2
2.2 Ispunjavanje osnovnih etoloških i fizioloških potreba 2
2.3 Procjena uzgojne vrijednosti, odabir pasmina za ekološki uzgoj 2
2.4 Kakvoća proizvoda, deklariranje i označavanje 2
2.5 Organizacija ekološke proizvodnje na peradarskom gospodarstvu 2
3 Terenska nastava
3.1 Studenti su dužni prisustvovati jednoj organiziranoj terenskoj nastavi vezanoj za predmet i izraditi izvještaj s terenske nastave te prezentaciju koju prezentiraju u grupi. Izvještaj se povezuje s drugim predmetima i povezuje s integriranim zadatkom. 10
20 10 10

Obvezna literatura

  1. Kralik, G., Has-Schön, E., Kralik, D., & Šperanda, M. (2010). Peradarstvo, biološki i zootehnički principi. Poljoprivreda, Mostar.
  2. Senčić, Đ., Antunović, Z., Mijić, P., Baban, M., Puškadija, Z. (2011): Ekološka zootehnika, Sveučilišni udžbenik, Osijek
  3. Senčić, Đ., Antunović, Z. (2003): Ekološko stočarstvo. Katava d.o.o., Osijek.
  4. Uremović, Z. Uremović, M., Filipović, D., Konjačić, M. (2008): Ekološko stočarstvo. Zagreb, Agronomski fakultet
  5. 5. Vučemilo, M. (2008): Higijena i bioekologija u peradarstvu. Zagreb, Veterinarski fakultet
  6. Sandilands, V. and Hocking, P. M. (Eds.). Alternative systems for poultry: health, welfare and productivity (Vol. 30). Cabi., 2012.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.