MLJEKARSTVO I SIRARSTVO (240017)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Na predmetu Mlijeko i mliječni proizvodi prijediplomskog studija studenti stječu osnovna znanja o fizikalno-kemijskim i higijenskim parametrima mlijeka. Studenti u dijelu prerade mlijeka i mliječnih proizvoda stječu osnovna znanja iz tehnoloških postupaka proizvodnje određenih mliječnih proizvoda. Dok im laboratorijske vježbe omogućuju stjecanje znanja o fizikalno kemijskim i mikrobiološkim svojstvima mlijeka i mliječnih proizvoda. Tijekom izvođenja terenske nastave upoznaju se sa praktičnim iskustvima u radu malih i velikih mljekarskih preradbenih pogona.
Vrsta kolegija
- Stručni prijediplomski studij Poljoprivreda / Usmjerenje - Zootehnika (Obvezni kolegij, 5. semestar, 3. godina)
Opće kompetencije
Predmet Mljekarstvo i sirarstvo omogućuje studentima stjecanje osnovnih i praktičnih znanja iz poznavanja sastava mlijeka, kvalitete mlijeka i mliječnih proizvoda. Osigurava im osposobljenost upravljanja mljekarskim pogonima manjeg preradbenog kapaciteta.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
1. Procijeniti kemijski sastav mlijeka |
2. Valorizirati mlijeko na osnovi kemijskog i mikrobiološkog sastava |
3. Usporediti vrste mliječnih proizvoda |
4. Preporučiti tehnologiju proizvodnje mliječnih proizvoda |
5. Predvidjeti proizvodnju mliječnih proizvoda u malim pogonima |
6. Organizirati poboljšanja u preradi mlijeka na primjeru iz prakse |
Način rada
Obaveze nastavnika
Predavanja iz predmeta održavaju dva nastavnika. Nastavni materijal iz predavanja i vježbi dostupan je studentima na Web stranici Učilišta. Također, studentima su na Web-u Učilišta dostupne sve obavijesti vezane uz predmet, nastava, raspored, vježbe , termini ispita, rezultati i ostalo.
Obaveze studenta
Nazočnost studenata na predavanjima, vježbama i seminarima je obavezno. Uvjet za pristupanje pismenom ispitu je redovito pohađanje nastave.
Obvezna literatura
- 1. ČUKLIĆ, D.(2017). Mljekarstvo i sirarstvo, Interna skripta, VUK
- 2.ČUKLIĆ,D.(2007): PRAKTIKUM IZ MLJEKARSTVA, VUK