MLJEKARSTVO I SIRARSTVO (240017)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Na predmetu Mlijeko i mliječni proizvodi prijediplomskog studija studenti stječu osnovna znanja o fizikalno-kemijskim i higijenskim parametrima mlijeka. Studenti u dijelu prerade mlijeka i mliječnih proizvoda stječu osnovna znanja iz tehnoloških postupaka proizvodnje određenih mliječnih proizvoda. Dok im laboratorijske vježbe omogućuju stjecanje znanja o fizikalno kemijskim i mikrobiološkim svojstvima mlijeka i mliječnih proizvoda. Tijekom izvođenja terenske nastave upoznaju se sa praktičnim iskustvima u radu malih i velikih mljekarskih preradbenih pogona.

Vrsta kolegija

ECTS: 5.00

Sati nastave: 60
Predavanja: 30
Vježbe u praktikumu: 20
Seminar: 10

Izvođač stručne prakse

Opće kompetencije

Predmet Mljekarstvo i sirarstvo omogućuje studentima stjecanje osnovnih i praktičnih znanja iz poznavanja sastava mlijeka, kvalitete mlijeka i mliječnih proizvoda. Osigurava im osposobljenost upravljanja mljekarskim pogonima manjeg preradbenog kapaciteta.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
1. Procijeniti kemijski sastav mlijeka
2. Valorizirati mlijeko na osnovi kemijskog i mikrobiološkog sastava
3. Usporediti vrste mliječnih proizvoda
4. Preporučiti tehnologiju proizvodnje mliječnih proizvoda
5. Predvidjeti proizvodnju mliječnih proizvoda u malim pogonima
6. Organizirati poboljšanja u preradi mlijeka na primjeru iz prakse

Način rada

Obaveze nastavnika

Predavanja iz predmeta održavaju dva nastavnika. Nastavni materijal iz predavanja i vježbi dostupan je studentima na Web stranici Učilišta. Također, studentima su na Web-u Učilišta dostupne sve obavijesti vezane uz predmet, nastava, raspored, vježbe , termini ispita, rezultati i ostalo.

Obaveze studenta

Nazočnost studenata na predavanjima, vježbama i seminarima je obavezno. Uvjet za pristupanje pismenom ispitu je redovito pohađanje nastave.

Obvezna literatura

  1. 1. ČUKLIĆ, D.(2017). Mljekarstvo i sirarstvo, Interna skripta, VUK
  2. 2.ČUKLIĆ,D.(2007): PRAKTIKUM IZ MLJEKARSTVA, VUK

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.