TROŠKOVI I KALKULACIJE U VOĆARSTVU, VINOGRADARSTVU I VINARSTVU (154327)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Osposobiti studente za samostalnu izradu različitih vrsta kalkulacija u voćarskoj, vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji kao podlogu za donošenje ispravnih poslovnih odluka.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Surealizator
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60-69
Dobar (3): 70-79
Vrlo dobar (4): 80-89
Izvrstan (5): 90-100

Opis

Konačna ocjena formira se tijekom izvođenja svih oblika nastave, izradi i prezentaciji projektnog zadatka i na temelju provjere znanja na pismenom ispitu. Izrada seminarskog rada 25% ocjene, prezentacija 20% ocjene, pismeni ispit 50%, (s minimalno 60% ukupnog broja bodova), te prisustvovanje i aktivnost na nastavi 5% ocjene. Uvjet za pristupanje ispitnom roku je pozitivno ocijenjen seminarski rad.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Prepoznati vrste troškova u voćarskoj, vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji.
Izraditi kalkulacije u voćarskoj, vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji.
Analizirati isplativost u voćarskoj, vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji.
Izračunati poslovanje u voćarskoj, vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji.

Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 Uvod u predmet Predavaona
1.1 Uvod u predmet; nastavni plan i program, izvođenje nastave i provjera znanja. Predlaganje tema seminara i istraživanje relevantnih podataka: upute za izradu, literatura i izvori podataka koji će se koristiti u izradi. 1 2
2 Teorija troškova Predavaona
2.1 Teorija troškova; pojam, vrste, mjesta i nosioci troškova. Dinamika troškova. 4
3 Struktura troškova Predavaona
3.1 Struktura troškova glavnih linija voćarske proizvodnje. Troškovi podizanja nasada i troškovi uzgoja. Troškovi podizanja vinograda. Troškovi opreme i ambalaže u proizvodnji vina. Amortizacije vinograda 5 4
4 Kalkulacije Predavaona
4.1 Kalkulacija; vrste, namjena, elementi i metode. Analitičke kalkulacije u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji. Kalkulacije na temelju varijabilnih troškova. Investicijske kalkulacije. 11
5 Izrada kalkulacija u voćarskoj proizvodnji Predavaona
5.1 Izrada kalkulacija u voćarskoj proizvodnji. Analitička kalkulacija za proizvodnju vinskih sorti grožđa. Izrada kalkulacije proizvodnje vina. 6
6 Mjerila uspješnosti poslovanja Predavaona
6.1 Mjerila uspješnosti poslovanja. Obračun i analiza poslovanja. 4
7 Prezentacija i rezultata istraživanja Predavaona
7.1 Prezentacija i rezultata istraživanja. Rasprava. 3
25 10 5

Polaganje ispita

Ispitni rokovi održavaju se jedanput mjesečno tijekom akademske godine ili prema dogovoru.

Obvezna literatura

  1. Karić M., Z. Tolušić, Z.Lacković (2002.): Ekonomika voćarske i vinogradarsko-vinarske proizvodnje, Veleučilište u Požegi
  2. Potnik Galić Katarina (2015): Strateško upravljanje troškovima, Veleučilište u Požegi
  3. Grgić, Z., Očić Vesna, Šakić Bobić, Branka (2010): Upravljanje troškovima u agrobiznisu, Interna skripta, Agronomski fakultet, Zagreb
  4. Jelavić A.,i sur. (1995): Ekonomika poduzeća. Ekonomski fakultet, Zagreb (odabrana poglavlja)

Preporučena literatura

  1. Grupa autora (2021): Katalog kalkulacija poljoprivredne proizvodnje, HZZPSS, Zagreb

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.