TROŠKOVI I KALKULACIJE U VOĆARSTVU, VINOGRADARSTVU I VINARSTVU (154327)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Osposobiti studente za samostalnu izradu različitih vrsta kalkulacija u voćarskoj, vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji kao podlogu za donošenje ispravnih poslovnih odluka.
Vrsta kolegija
- Stručni diplomski studij Menadžment u poljoprivredi / Menadžment u poljoprivredi (Izborni kolegij, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 4.00
Sati nastave: 40
Predavanja: 25
Auditorne vježbe: 10
Seminar: 5
Surealizator
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-69
Dobar (3): 70-79
Vrlo dobar (4): 80-89
Izvrstan (5): 90-100
Opis
Konačna ocjena formira se tijekom izvođenja svih oblika nastave, izradi i prezentaciji projektnog zadatka i na temelju provjere znanja na pismenom ispitu. Izrada seminarskog rada 25% ocjene, prezentacija 20% ocjene, pismeni ispit 50%, (s minimalno 60% ukupnog broja bodova), te prisustvovanje i aktivnost na nastavi 5% ocjene. Uvjet za pristupanje ispitnom roku je pozitivno ocijenjen seminarski rad.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Prepoznati vrste troškova u voćarskoj, vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji. |
Izraditi kalkulacije u voćarskoj, vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji. |
Analizirati isplativost u voćarskoj, vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji. |
Izračunati poslovanje u voćarskoj, vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji. |
Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | Uvod u predmet | Predavaona | |||
1.1 | Uvod u predmet; nastavni plan i program, izvođenje nastave i provjera znanja. Predlaganje tema seminara i istraživanje relevantnih podataka: upute za izradu, literatura i izvori podataka koji će se koristiti u izradi. | 1 | 2 | ||
2 | Teorija troškova | Predavaona | |||
2.1 | Teorija troškova; pojam, vrste, mjesta i nosioci troškova. Dinamika troškova. | 4 | |||
3 | Struktura troškova | Predavaona | |||
3.1 | Struktura troškova glavnih linija voćarske proizvodnje. Troškovi podizanja nasada i troškovi uzgoja. Troškovi podizanja vinograda. Troškovi opreme i ambalaže u proizvodnji vina. Amortizacije vinograda | 5 | 4 | ||
4 | Kalkulacije | Predavaona | |||
4.1 | Kalkulacija; vrste, namjena, elementi i metode. Analitičke kalkulacije u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji. Kalkulacije na temelju varijabilnih troškova. Investicijske kalkulacije. | 11 | |||
5 | Izrada kalkulacija u voćarskoj proizvodnji | Predavaona | |||
5.1 | Izrada kalkulacija u voćarskoj proizvodnji. Analitička kalkulacija za proizvodnju vinskih sorti grožđa. Izrada kalkulacije proizvodnje vina. | 6 | |||
6 | Mjerila uspješnosti poslovanja | Predavaona | |||
6.1 | Mjerila uspješnosti poslovanja. Obračun i analiza poslovanja. | 4 | |||
7 | Prezentacija i rezultata istraživanja | Predavaona | |||
7.1 | Prezentacija i rezultata istraživanja. Rasprava. | 3 | |||
25 | 10 | 5 |
Polaganje ispita
Ispitni rokovi održavaju se jedanput mjesečno tijekom akademske godine ili prema dogovoru.
Obvezna literatura
- Karić M., Z. Tolušić, Z.Lacković (2002.): Ekonomika voćarske i vinogradarsko-vinarske proizvodnje, Veleučilište u Požegi
- Potnik Galić Katarina (2015): Strateško upravljanje troškovima, Veleučilište u Požegi
- Grgić, Z., Očić Vesna, Šakić Bobić, Branka (2010): Upravljanje troškovima u agrobiznisu, Interna skripta, Agronomski fakultet, Zagreb
- Jelavić A.,i sur. (1995): Ekonomika poduzeća. Ekonomski fakultet, Zagreb (odabrana poglavlja)
Preporučena literatura
- Grupa autora (2021): Katalog kalkulacija poljoprivredne proizvodnje, HZZPSS, Zagreb