TROŠKOVI I KALKULACIJE U POVRĆARSTVU (141737)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Osposobiti studente za samostalno sastavljanje i izračunavanje kalkulacija proizvodnje za pojedine vrste povrća na otvorenom i u zaštićenom prostoru za ocjenu poslovanja i planiranje buduće proizvodnje.
Vrsta kolegija
- Stručni diplomski studij Menadžment u poljoprivredi / Menadžment u poljoprivredi (Izborni kolegij, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 4.00
Surealizator
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-69
Dobar (3): 70-79
Vrlo dobar (4): 80-89
Izvrstan (5): 90-100
Opis
Konačna ocjena formira se tijekom izvođenja svih oblika nastave, izradi i prezentaciji seminarskog rada i na temelju provjere znanja na pismenom ispitu. Izrada seminarskog rada 25% ocjene, prezentacija 20% ocjene, pismeni ispit 50%, (s minimalno 60% ukupnog broja bodova), te prisustvovanje i aktivnost na nastavi 5% ocjene. Uvjet za pristupanje ispitnom roku je pozitivno ocijenjen seminarski rad.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Prepoznati vrste troškova u povrtlarskoj proizvodnji. |
Izraditi kalkulacije proizvodnje povrća na otvorenom i u zaštićenom prostoru. |
Analizirati isplativost proizvodnje pojedine vrste povrća. |
Izračunati poslovanje proizvodnje pojedine vrste povrća. |
Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | Uvod u premet | Predavaona | |||
1.1 | Specifičnosti povrćarske proizvodnje | 2 | |||
1.2 | Predlaganje (odabir) tema seminara; upute za izradu, literatura i izvori podataka koji će se koristiti u izradi | 2 | |||
2 | Terija troškova | Predavaona | |||
2.1 | Utvrđivanje direktnih i raspodjela općih troškova. Ovisnost troškova o promjenama iskorištenosti kapaciteta. | 4 | |||
3 | Troškovi u povrtlarstvu | Predavaona | |||
3.1 | Troškovi uzgoja presadnica. Troškovi u proizvodnji povrća na otvorenom. Troškovi proizvodnje povrća u zaštićenom prostoru. Troškovi sortiranja, pakiranja, transporta i prodaje pojedinih vrsta povrća. | 4 | |||
4 | Kalkulcije u povrtlarstvu | Predavaona | |||
4.1 | Kalkulacija; vrste, elementi i metode. Analitičke kalkulacije u proizvodnji povrća. Kalkulacije pokrića VT u proizvodnji povrća na otvorenom i u zaštićenim prostorima. Investicijske kalkulacije. | 16 | |||
5 | Modeli kalkulacija u povrtlarstvu | Predavaona | |||
5.1 | Izrada kalkulacije uzgoja presadnica. Izrada kalkulacija pokrića varijabilnih troškova (kupus, grah) Izrada kalkulacije proizvodnje krastavaca i rajčice u zaštićenom prostoru. Kalkulacije ekološki proizvedenog povrća. | 6 | |||
6 | Mjerila uspješnosti poslovanja | Predavaona | |||
6.1 | Obračun i analiza poslovanja; prihodi, rashodi, financijski rezultat. Prezentacija radova. Analiza i rasprava. | 3 | 3 | ||
25 | 10 | 5 |
Polaganje ispita
Ispitni rokovi održavaju se jedanput mjesečno tijekom akademske godine ili prema dogovoru.
Obvezna literatura
- Karić M., (2002.): Kalkulacije u poljoprivredi, Poljoprivredni fakultet, Osijek
- Potnik Galić Katarina (2015): Strateško upravljanje troškovima, Veleučilište u Požegi
- Grgić ,Z., Očić, Vesna, Šakić Bobić, Branka (2010): Upravljanje troškovima u agrobiznisu, Interna skripta, Agronomski fakultet, Zagreb
Preporučena literatura
- Grupa autora (2021): Katalog kalkulacija poljoprivredne proizvodnje, HZZPSS, Zagreb
- Santini I., (2002): Troškovi u poslovnom odlučivanju, Hibis, Zagreb