TROŠKOVI I KALKULACIJE U POVRĆARSTVU (141737)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Osposobiti studente za samostalno sastavljanje i izračunavanje kalkulacija proizvodnje za pojedine vrste povrća na otvorenom i u zaštićenom prostoru za ocjenu poslovanja i planiranje buduće proizvodnje.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Sati nastave: 40
Predavanja: 25
Auditorne vježbe: 10
Seminar: 5

Surealizator
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60-69
Dobar (3): 70-79
Vrlo dobar (4): 80-89
Izvrstan (5): 90-100

Opis

Konačna ocjena formira se tijekom izvođenja svih oblika nastave, izradi i prezentaciji seminarskog rada i na temelju provjere znanja na pismenom ispitu. Izrada seminarskog rada 25% ocjene, prezentacija 20% ocjene, pismeni ispit 50%, (s minimalno 60% ukupnog broja bodova), te prisustvovanje i aktivnost na nastavi 5% ocjene. Uvjet za pristupanje ispitnom roku je pozitivno ocijenjen seminarski rad.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Prepoznati vrste troškova u povrtlarskoj proizvodnji.
Izraditi kalkulacije proizvodnje povrća na otvorenom i u zaštićenom prostoru.
Analizirati isplativost proizvodnje pojedine vrste povrća.
Izračunati poslovanje proizvodnje pojedine vrste povrća.

Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 Uvod u premet Predavaona
1.1 Specifičnosti povrćarske proizvodnje 2
1.2 Predlaganje (odabir) tema seminara; upute za izradu, literatura i izvori podataka koji će se koristiti u izradi 2
2 Terija troškova Predavaona
2.1 Utvrđivanje direktnih i raspodjela općih troškova. Ovisnost troškova o promjenama iskorištenosti kapaciteta. 4
3 Troškovi u povrtlarstvu Predavaona
3.1 Troškovi uzgoja presadnica. Troškovi u proizvodnji povrća na otvorenom. Troškovi proizvodnje povrća u zaštićenom prostoru. Troškovi sortiranja, pakiranja, transporta i prodaje pojedinih vrsta povrća. 4
4 Kalkulcije u povrtlarstvu Predavaona
4.1 Kalkulacija; vrste, elementi i metode. Analitičke kalkulacije u proizvodnji povrća. Kalkulacije pokrića VT u proizvodnji povrća na otvorenom i u zaštićenim prostorima. Investicijske kalkulacije. 16
5 Modeli kalkulacija u povrtlarstvu Predavaona
5.1 Izrada kalkulacije uzgoja presadnica. Izrada kalkulacija pokrića varijabilnih troškova (kupus, grah) Izrada kalkulacije proizvodnje krastavaca i rajčice u zaštićenom prostoru. Kalkulacije ekološki proizvedenog povrća. 6
6 Mjerila uspješnosti poslovanja Predavaona
6.1 Obračun i analiza poslovanja; prihodi, rashodi, financijski rezultat. Prezentacija radova. Analiza i rasprava. 3 3
25 10 5

Polaganje ispita

Ispitni rokovi održavaju se jedanput mjesečno tijekom akademske godine ili prema dogovoru.

Obvezna literatura

  1. Karić M., (2002.): Kalkulacije u poljoprivredi, Poljoprivredni fakultet, Osijek
  2. Potnik Galić Katarina (2015): Strateško upravljanje troškovima, Veleučilište u Požegi
  3. Grgić ,Z., Očić, Vesna, Šakić Bobić, Branka (2010): Upravljanje troškovima u agrobiznisu, Interna skripta, Agronomski fakultet, Zagreb

Preporučena literatura

  1. Grupa autora (2021): Katalog kalkulacija poljoprivredne proizvodnje, HZZPSS, Zagreb
  2. Santini I., (2002): Troškovi u poslovnom odlučivanju, Hibis, Zagreb

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.