SUSTAVI UPRAVLJANJA KVALITETOM (227983)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

CILJ PREDMETA: Stjecanje osnovnih znanja iz područja upravljanja kvalitetom te posebnosti upravljanja kvalitetom u poljoprivredno-prehrambenim poslovnim sustavima. Upoznati studente s osnovnim karakteristikama modernog koncepta kvalitete, koji prelazi fizičko-kemijske karakteristike proizvoda i koji je uglavnom orijentiran prema zadovoljavanju potreba kupaca.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Sati nastave: 40
Predavanja: 25
Auditorne vježbe: 10
Seminar: 5

Surealizator
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60-69 bodova
Dobar (3): 70-79 bodova
Vrlo dobar (4): 80-89 bodova
Izvrstan (5): 90-100 bodova

Uvjeti za dobivanje potpisa

- Prisustvovanje predavanjima min. 50% (4/8)
- Izrađen seminarski rad (case study; prezentacija)

Opis

Dijelovi koji se ocjenjuju:
Aktivnost i prisustvovanje nastavi: 5-10 bodova
Projektni zadatak (seminar,case study): 15-30 bodova bodova
Pismeni ispit ili dva kolokvij: 40-60 bodova
Ukupno: 100 bodova

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Vježbe
  • Seminari
  • Provjere znanja
  • Konzultacije
  • Ostali oblici skupnog ili samostalnog učenja

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Povezati ključne pojmove iz područja kvalitete, normizacije, certifikacije i sustava upravljanja kvalitetom
Procijeniti ulogu i važnost sustavnog upravljanja kvalitetom u području poljoprivredne i prehrambene proizvodnje u suvremenom svijetu.
Usporediti pojedine sustave/ standarde upravljanja kvalitetom u poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji s naglaskom na doprinose pojedinih sustava.
Utvrditi sastavnice koncepta sigurnosti hrane te institucionalni i zakonodavni okvir iz područja sigurnosti hrane.
Kreirati HACCP plan kroz utvrđivanje kritičnih kontrolnih točaka u proizvodnom procesu.
Predvidjeti ključne korake u procesu implementacije GLOBALGAP sustava.
Temeljem usvojenih znanja komunicirati sa stručnjacima iz područja kvalitete.

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Obvezna literatura

  1. 1. Lazibat, T. (2009): Upravljanje kvalitetom, Znanstvena knjiga d.o.o., Zagreb 2. Skoko, H. (2000): Upravljanje kvalitetom, Sinergija, Zagreb 3. Babić, I.; Đugum, J. i sur. (2014): Uvod u sigurnost hrane, Inštitut za sanitarno inženirstvo Slovenije, Ljubljana 4. Injac, N. (2001): Mala enciklopedija kvalitete III. dio, Moderna povijest kvalitete, Oskar, Zagreb 5. Štajdohar-Pađen O. (2009): Plivati s ISO-om i ostati živ, Kigen d.o.o., Zagreb 6. Materijali s predavanja

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.