MARKETING U POLJOPRIVREDI (141734)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Pružiti studentima znanja iz posebnog područja marketinga poljoprivrede i hrane,
analizirati marketinško okruženje, identificirati specifičnih čimbenika u proizvodnji i tržištu hrane koji
utječu na definiranje marketinške strategije. Procijeniti čimbenike koji su važni za proces pozicioniranja
proizvođača hrane, identificirati motive i način ponašanja potrošača hrane i sastaviti marketing miks u
cilju stvaranja uspješnog proizvoda. Osmisliti marketinšku strategiju za različite poljoprivredno
prehrambene proizvode.
Vrsta kolegija
- Stručni diplomski studij Menadžment u poljoprivredi / Menadžment u poljoprivredi (Obvezni kolegij, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 5.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 50
Predavanja: 25
Auditorne vježbe: 15
Seminar: 10
Opis
Ukupna ocjena studenta na predmetu Marketing u poljoprivredi izračunava se kao ponderirana
aritmetička sredina postignuća po pojedinom tipu vrednovanja rada: aktivnost (seminarski rad,
istraživački zadatak i pohađanje nastave), znanje (test). On sadrži 50% ocjene, položen s minimalno
70% ukupnog broja bodova. 20 % ocjene prezentacija seminara i seminar 20% ocjene, kao i 10%
dolaska i aktivnog sudjelovanja na nastavi. Obvezno napravljen i predan istraživački zadatak.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Definirati osnovne pojmove iz područja marketinga s posebnim osvrtom na specifičnosti marketinga u poljoprivredi. |
Objasniti osnovne elemente marketing mixa poljoprivrednih proizvoda i usluga iz diverzificiranog portfolia ukupne ponude poljoprivrednog sektora. |
Identificirati elemente SWOT analize vezanu uz poljoprivredno prehrambeni proizvod. |
Na osnovu SWOT analize i procijeniti ključne čimbenike kao pretpostavku za izradu marketing plana. |
Razlikovati različite pristupe istraživanja tržišta i direktne prodaje |
Procijeniti kritične točke u marketinškom planu poljoprivrednih proizvoda ili usluga |
Sastaviti promocijski mix u svrhu bolje promocije poljoprivrednih proizvoda |
Planirati marketinšku strategiju poljoprivrednog poduzeća |
Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | Pojmovno određenje marketinga | Predavaona | |||
1.1 | Predmet marketinga; • Dinamičnost marketinga; • Definicije marketinga; • Razvoj marketinga i upravljanje marketingom; • Razine primjene marketinga; • Temeljne funkcije marketinga | 2 | |||
2 | Okruženje marketinga | Predavaona | |||
2.1 | ruženje marketinga • Eksterno okruženje; • Makro okruženje; • Mikro okruženje; • Interno okruženje; • Praćenje i analiza okruženja; • Odgovori na promjene u okruženju. | 2 | |||
3 | Istraživanje tržišta i tržišni sustavi u poljoprivredi | Predavaona | |||
3.1 | Proces istraživanja tržišta, • Vrste istraživanja i određivanje izvora podataka; | 1 | |||
3.2 | • Metode i formulari za prikupljanje podataka; • Uzorci i uzorkovanje; • Analiza podataka i interpretacija rezultata; • Izrada izvještaja | 1 | |||
4 | Ponašanje potrošača | Predavaona | |||
4.1 | Razvojne etape u segmentaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda; • Proces segmentacije tržišta; • Pristupi segmentaciji tržišta; • Segmentacija poslovnog tržišta. • Segmentacija po više varijabli. • Određivanje ciljnog tržišta i konkurenata, • Strategija pozicioniranja; • Mjerenje i predviđanje tržišnih prilika. | 2 | |||
5 | Poljoprivredni proizvodi | Predavaona | |||
5.1 | Tržišna svojstva poljoprivrednih proizvoda; • Pakiranje i ambalaža; • Etiketiranje; • Razvoj novog proizvoda; | 2 | |||
5.2 | Proces prihvaćanja i difuzije proizvoda; • Životni ciklus proizvoda na tržištu; • Marka poljoprivrednih proizvoda; • Pozicioniranje proizvoda; • Garancija i servis | 2 | |||
6 | Politika cijena poljoprivrednih proizvoda | Predavaona | |||
6.1 | Determinante u procesu određivanja cijena; • Teorijski pristupi u određivanju cijena; • Strateški ciljevi određivanja cijena; | 1 | |||
6.2 | Politike određivanja cijena; • Metode određivanja cijena; | 1 | |||
6.3 | Iniciranje i reagiranje na promjene cijena; • Primjena formiranja cijena u praksi. | 1 | |||
7 | Promocija poljoprivrednih proizvoda | Predavaona | |||
7.1 | Marketinška komunikacija i promotivni miks; • Komunikacija; • Upravljanje promocijom; • Promotivni miks | 2 | |||
7.2 | Oglašavanje; • Unapređenje prodaje; • Osobna prodaja; • Direktni marketing; • Promocija putem Interneta; • Odnosi s javnošću. | 2 | |||
8 | Distribucija poljoprivrednih proizvoda | Predavaona | |||
8.1 | Kanali distribucije ili marketinški kanali; 1 Predavaonica • Vrste, struktura i organizacija marketinških kanala; • Oblikovanje i izbor marketinških kanala; • Maloprodajno poslovanje; • Veleprodajno poslovanje; • Fizička distribucija | 1 | |||
9 | Planiranje marketinških aktivnosti | Predavaona | |||
9.1 | Marketinški upravljački proces; • Planiranje agromarketinga; | 2 | |||
9.2 | Vizija, Misija, Ciljevi; • Plan kao pisani dokument; • Provedba plana; | 2 | |||
9.3 | Vrednovanje ostvarenja. | 1 | |||
10 | Predavaonica 11. Agromarketinška strategija | Predavaona | |||
10.1 | Hijerarhijske razine oblikovanja i primjene strategije marketinga; • Proces oblikovanja strategija agromarketinga; | 1 | |||
10.2 | Analiza vanjskih čimbenika; • Analiza unutarnjih čimbenika; • Benchmarking; • SWOT analiza. | 1 | |||
11 | Segmentacija | Predavaona | |||
11.1 | Identificirati varijable za segmentaciju tržišta, | 1 | |||
11.2 | Razviti profile nastalih segmenata | 1 | |||
11.3 | Ocijeniti privlačnost svakog segmenta, | 1 | |||
11.4 | Izabrati ciljne segmente | 2 | |||
12 | Pozicioniranje | Predavaona | |||
12.1 | Razviti koncepcije pozicioniranja z za svaki ciljni segment. | 1 | |||
12.2 | Proces organizacije prikupljanja podataka. | 1 | |||
12.3 | Razviti marketinški miks za svaki segment. | 1 | |||
12.4 | Identificiranje skupa mogućih konkurentskih prednosti na osnovu kojih je moguće izgraditi poziciju | 1 | |||
12.5 | Odabiranja pravih konkurentskih prednosti, • Izbor ukupne strategije pozicioniranja | 1 | |||
13 | SWOT analiza | Predavaona | |||
13.1 | Identificirati resursne snage i konkurentske sposobnosti poduzeća | 1 | |||
13.2 | Identificirati resursne slabosti i konkurentske nedostatke poduzeća • Identificirati tržišne prilike za poduzeće | 2 | |||
13.3 | dentificirati vanjske prijetnje budućem blagostanju poduzeća. | 2 | |||
14 | Izrada marketing plana | Predavaona | |||
14.1 | Izrada strukture marketing plana prema jednoj od klasifikacija | 5 | |||
15 | Seminar | Predavaona | |||
15.1 | Izlaganje seminarskih | 5 | |||
27 | 15 | 10 |
Obvezna literatura
- 1. Czinkota, M. R., (ed.), Marketing: Best Practices, The Dryden Press, Fort Worth, TX, 2000. 2. Jobber, D., Principles and Practice of Marketing, McGraw-Hill, New York, 2002. 3. Kolega, A., Božić, M., Hrvatsko poljodjelsko tržište, Tržništvo, Zagreb, 2001. 4. Previšić, J., Ozretić Došen, Đ., (urednici), Marketing, Adverta, 2004. 5. Rocco, F., Marketinško upravljanje, Školska knjiga, Zagreb, 2000.