KAKVOĆA I SIGURNOST ANIMALNIH PROIZVODA (273310)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Obvezni kolegij studenata treće godine stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda, studijskog usmjerenja Zootehnika. Predmet obuhvaća teme: kemijski sastava mesa, postupci sa životinjama od dolaska u stočni depo klaoničkog objekta do postupaka obrade, prerade i konzerviranja mesa. Temeljito opisuju postupci dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, tj. mjere sanitacije u klaoničkom objektu. Nadalje, studenti se upoznaju s primjenom različitih prehrambenih dodataka koji se koriste meso-prerađivačkoj industriji i primjeni različitih ambalažnih materijala.

Vrsta kolegija

ECTS: 6.00

Izvođač stručne prakse
Surealizator
Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60 – 69 %
Dobar (3): 70 – 79 %
Vrlo dobar (4): 80 – 89 %
Izvrstan (5): 90 – 100 %

Uvjeti za dobivanje potpisa

Uredno pohađanje i aktivno sudjelovanje u nastavi.

Opis

Ocjenjivanje pojedinih aktivnosti se provodi prema brojčanom sustavu, prema tablici Kriteriji ocjenjivanja. Radi velikog obima predmeta studentima je dana mogućnost polaganja teoretskih znanja kroz tri kolokvija. Prolaznost na pismenom ispitu, ukoliko kandidat ostvari 60 % od ukupnog broja bodova testa.

Opće kompetencije

Cilj kolegija je osposobiti studenta da razumije tehnološke procese u meso prerađivačkoj industriji i objasniti značaj i specifičnosti animalnih proizvoda. Studenti će se upoznati s različitim postupcima konzerviranja mesa. Navesti primjere provođenjem mjera sanitacije u meso-prerađivačkim objektima i mogućim mikrobiološkim onečišćenjima mesa i prerađevina od mesa tijekom proizvodnih procesa.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
1. Prezentirati važnost animalne proizvodnje i povezati sa specifičnostima proizvodnje animalnih proizvoda.
2. Procijeniti važnost pravilne kategorizacije mesa i konzerviranja mesa.
3. Povezati pravilnu preradu mesa s kakvoćom i sigurnošću animalnog proizvoda.
4. Opravdati značaj pravilnog postupanja s nusproizvodima u klaoničkom objektu i van njega.
5. Povezati održivost animalnih proizvoda s važnošću pravilne primjene različitih aditiva i odgovarajućeg načina pakiranja.
6. Prosuditi važnost provedbe mjera sanitacije u preradi mesa domaćih životinja, riba i divljači.

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Polaganje ispita

Ispit se polaže pismeno putem tri kolokvija tijekom semestra ili usmeno. Pored kolokvija, konačnu ocjenu modula kreira i ocjena seminara, redovitost pohađanja nastave i aktivnost na nastavi.Student može ponovno pisati svaki kolokvij još jednom. Ako ne položi kolokvije, student polaže završni ispit, pisano i usmeno, koji u tom slučaju ima 60% udjela u konačnoj ocjeni i ocjenjuje se prema istim kriterijima kao i kolokviji.

Obvezna literatura

  1. 1. Grupa autora (1989): Veterinarski priručnik. Jumena, Zagreb. Zagreb. 2. Hadžiosmanović, M.(2001): Higijena i tehnologija mesa, veterinarsko-sanitarni nadzor životinja za klanje i mesa, Sveučilište Zagreb, Zagreb 3. ,,Meso,, prvi hrvatski časopis o mesu 4. Njari, B., Zdolec, N.(2012):Klaonička obrada iveterinarski pregled, Veterinarski fakultet Zagreb, Zagreb 2012. 5. Živković, J.(1986): Higijena i tehnologija mesa, kakvoća i prerada I, Školska knjiga,Zagreb

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.