UZGOJ LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U ODRŽIVOJ I EKOLOŠKOJ PROIZVODNJI (273350)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Predmet predstavlja nadogradnju znanja stečenih na stručnom studiju iz predmeta "Ljekovito i aromatično bilje". Studenti se upoznaju s općim i specifičnim značajkama ljekovitog i aromatičnog bilja te prednostima uzgoja u održivoj i ekološkoj proizvodnji pred prikupljanjem. Bave se sistematikom i morfologijom, aktivnim tvarima te osnovama tehnologije proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja prema načelima održive i ekološke proizvodnje. Predviđa se aktivno učešće studenata u nastavi putem seminara te praktičnih vježbi u laboratoriju i praktikumu dok terenska nastava pruža uvid u konkretne procese proizvodnje.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Sati nastave: 40
Predavanja: 30
Vježbe u praktikumu: 5
Seminar: 5

Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60 – 69 %
Dobar (3): 70 – 79 %
Vrlo dobar (4): 80 – 89 %
Izvrstan (5): 90 – 100 %

Uvjeti za dobivanje potpisa

Pravo na potpis studenti stječu redovitim pohađanjem nastave, izradom seminara/zadatka tijekom nastave te stručnog izvješća s terenske nastave.

Opće kompetencije

Predmet osposobljava studente za samostalno obavljanje zadataka u području proizvodnje i prerade aromatičnog i ljekovitog bilja prema načelima održive i ekološke proizvodnje.

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Vježbe
  • Terenske vježbe
  • Seminari
  • Konzultacije

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Argumentirati glavne komercijalne vrste ljekovitog i aromatičnog bilja (LJAMB) u RH
Procijeniti specifičnosti proizvodnje određenih vrsta LJAMB u održivoj i ekološkoj proizvodnji
Stvoriti odgovarajuću proizvodnju, doradu i preradu LJAMB u održivoj i ekološkoj proizvodnji
Kreirati metode primjene vrsta LJAMB u ishrani ljudi

Način rada

Obaveze nastavnika

Studente informirati o programu nastave, obvezama koje trebaju ispuniti i kriterijima ocjenjivanja. Redovito održavanje svih oblika nastave utvrđenih nastavnim planom. Održavanje konzultacija, pisanih testova znanja i završnih ispita u ispitnim rokovima.

Obaveze studenta

Redovito pohađanje nastave predviđene nastavnim planom. Aktivno sudjelovanje na vježbama u praktikumu, na pokušalištu i terenu. Priprema seminara (pisanje i izlaganje). Polaganje testova znanja. Uvjeti za pristupanje ispitu su prezentirani seminari.

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 Opće značajke u prikupljanju i proizvodnji ljekovitog i aromatičnog bilja Predavaona
2 Legislativa u ekološkoj proizvodnji Predavaona
3 Ljekovito bilje i specifičnosti uzgoja u ekološkoj I održivoj proizvodnji Predavaona
4 Čimbenici utjecaja na tehniku proizvodnje i prerade ekološkog ljekovitog bilja Predavaona
5 Kemijski sastav i upotreba ljekovitog bilja Predavaona
6 Osnove tehnologije uzgoja ljekovitog bilja u ekološkoj i održivoj proizvodnji Predavaona
7 Morfološke i biološke značajke, djelatne tvari, agroekološki uvjeti uzgoja, tehnologija uzgoja, berba (žetva) odabranih vrsta iz porodica (Rosaceae, Asteraceae, Lamiaceae, Caprifoliaceae, Urticaceae, Valerianaceae, Onograceae, Malvaceae, Brassicaceae, Hypericaceae, Iridaceae, Fabaceae) Predavaona
8 Proizvodnja eteričnih ulja Predavaona
9 Ljekovito bilje prema slobodnom odabiru studenata Predavaona
10 Terenska nastava (obilazak područja za proizvodnju i preradu ljekovitih i aromatičnih biljnih vrsta) te izvještaj s terenske nastave
0 0 0

Polaganje ispita

Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
Pohađanje nastave (predavanja, vježbe) 10%
Aktivnost na nastavi 35%
Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
1. Test znanja 35%
Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
2. Test znanja 35 %

Tjedni plan nastave

  1. - Opće značajke u prikupljanju i proizvodnji ljekovitog i aromatičnog bilja - Legislativa u ekološkoj proizvodnji
  2. - Ljekovito bilje i specifičnosti uzgoja u ekološkoj I održivoj proizvodnji - Čimbenici utjecaja na tehniku proizvodnje i prerade ekološkog ljekovitog bilja
  3. - Kemijski sastav i upotreba ljekovitog bilja - Osnove tehnologije uzgoja ljekovitog bilja u ekološkoj i održivoj proizvodnji
  4. Morfološke i biološke značajke, djelatne tvari, agroekološki uvjeti uzgoja, tehnologija uzgoja, berba (žetva) odabranih vrsta iz porodice Rosaceae, Urticaceae, Iridaceae, Fabaceae i Asteraceae
  5. Morfološke i biološke značajke, djelatne tvari, agroekološki uvjeti uzgoja, tehnologija uzgoja, berba (žetva) odabranih vrsta iz porodice Lamiaceae, Valerianaceae, Onograceae i Caprifoliaceae
  6. Morfološke i biološke značajke, djelatne tvari, agroekološki uvjeti uzgoja, tehnologija uzgoja, berba (žetva) odabranih vrsta iz porodice Apiaceae, Malvaceae, Brassicaceae i Hypericaceae
  7. Terenska nastava (obilazak područja za proizvodnju i preradu ljekovitih i aromatičnih biljnih vrsta) te izvještaj s terenske nastave

Obvezna literatura

  1. Voća S., Bilandžija D., Radman S., Šic Žlabur J. (2020). . Priručnik - Ekološki uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja. Projekt Zagrebačke Županije „Uvođenje i razvoj ekološke proizvodnje ljekovitog i začinskog bilja“, Zagreb
  2. Šiješ, I., Grozdanić, Đ., Grgesina, I. (1992): Poznavanje, uzgoj i prerada ljekovitog bilja. Školska knjiga, Zagreb.

Preporučena literatura

  1. Pravilnik o sakupljanju zaštićenih samoniklih biljaka u svrhu prerade, trgovine i drugog prometa (NN)
  2. Stepanović, B., Radanović, D., Turšić, I., Nemčević, N., Ivanec, J. (2009): Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja. Jan-Spider, Pitomača
  3. Vukobratović, Ž., Vukobratović, M., Lončarić, Z.,Sikora S., Erhatić, R., Svržnjak, K. (2015): Korištenje kompostiranog biorazgradivog komunalnog otpada u održivoj poljoprivrednoj proizvodnji. Priručnik s rezultatima istraživanja. VIP projekt. Republika Hrvatska. Ministarstvo poljoprivrede
  4. Znaor D. (1996): Ekološka poljoprivreda. Nakladni zavod „Globus“ Zagreb.
  5. Kremer D. (2018). Ljekovito bilje Farmaceutskog botaničkog vrtra „Fran Kušan“, Denona d.o.o., Zagreb
  6. Grdinić V., Kremer D. (2009). Ljekovito bilje i ljekovite droge: farmakoterapijski, botanički i farmaceutski podaci, Hrvatska ljekarnička komora, Zagreb
  7. Kisić, I. (2014): Uvod u ekološku poljoprivredu. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  8. Parađiković, N. (2014): Ljekovito i začinsko bilje. Nastavni materijal za predmet Ljekovito i začinsko bilje. Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku. Poljoprivredni fakultet u Osijeku.
  9. 18. Srečec S., Kremer D., Benković M., i sur. (2020.) Taksonomija, ekologija i uporaba rogača (Ceratonia siliqua L.) i lovora (Laurus nobilis L.) u Hrvatskoj. Tomić, F. i Peklić, I. (urednici). (znanstvena monografija) Zagreb, Križevci, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. ISBN 978-953-347-348-2

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.