UZGOJ LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U ODRŽIVOJ I EKOLOŠKOJ PROIZVODNJI (273350)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Predmet predstavlja nadogradnju znanja stečenih na stručnom studiju iz predmeta "Ljekovito i aromatično bilje". Studenti se upoznaju s općim i specifičnim značajkama ljekovitog i aromatičnog bilja te prednostima uzgoja u održivoj i ekološkoj proizvodnji pred prikupljanjem. Bave se sistematikom i morfologijom, aktivnim tvarima te osnovama tehnologije proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja prema načelima održive i ekološke proizvodnje. Predviđa se aktivno učešće studenata u nastavi putem seminara te praktičnih vježbi u laboratoriju i praktikumu dok terenska nastava pruža uvid u konkretne procese proizvodnje.
Vrsta kolegija
- Stručni diplomski studij Poljoprivreda / Održiva i ekološka poljoprivreda (Izborni kolegij, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 4.00
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60 – 69 %
Dobar (3): 70 – 79 %
Vrlo dobar (4): 80 – 89 %
Izvrstan (5): 90 – 100 %
Uvjeti za dobivanje potpisa
Pravo na potpis studenti stječu redovitim pohađanjem nastave, izradom seminara/zadatka tijekom nastave te stručnog izvješća s terenske nastave.
Opće kompetencije
Predmet osposobljava studente za samostalno obavljanje zadataka u području proizvodnje i prerade aromatičnog i ljekovitog bilja prema načelima održive i ekološke proizvodnje.
Oblici nastave
- Predavanja
- Vježbe
- Terenske vježbe
- Seminari
- Konzultacije
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Argumentirati glavne komercijalne vrste ljekovitog i aromatičnog bilja (LJAMB) u RH |
Procijeniti specifičnosti proizvodnje određenih vrsta LJAMB u održivoj i ekološkoj proizvodnji |
Stvoriti odgovarajuću proizvodnju, doradu i preradu LJAMB u održivoj i ekološkoj proizvodnji |
Kreirati metode primjene vrsta LJAMB u ishrani ljudi |
Način rada
Obaveze nastavnika
Studente informirati o programu nastave, obvezama koje trebaju ispuniti i kriterijima ocjenjivanja. Redovito održavanje svih oblika nastave utvrđenih nastavnim planom. Održavanje konzultacija, pisanih testova znanja i završnih ispita u ispitnim rokovima.
Obaveze studenta
Redovito pohađanje nastave predviđene nastavnim planom. Aktivno sudjelovanje na vježbama u praktikumu, na pokušalištu i terenu. Priprema seminara (pisanje i izlaganje). Polaganje testova znanja. Uvjeti za pristupanje ispitu su prezentirani seminari.
Izvedbeni plan nastave
Poveznica na Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | Opće značajke u prikupljanju i proizvodnji ljekovitog i aromatičnog bilja | Predavaona | |||
2 | Legislativa u ekološkoj proizvodnji | Predavaona | |||
3 | Ljekovito bilje i specifičnosti uzgoja u ekološkoj I održivoj proizvodnji | Predavaona | |||
4 | Čimbenici utjecaja na tehniku proizvodnje i prerade ekološkog ljekovitog bilja | Predavaona | |||
5 | Kemijski sastav i upotreba ljekovitog bilja | Predavaona | |||
6 | Osnove tehnologije uzgoja ljekovitog bilja u ekološkoj i održivoj proizvodnji | Predavaona | |||
7 | Morfološke i biološke značajke, djelatne tvari, agroekološki uvjeti uzgoja, tehnologija uzgoja, berba (žetva) odabranih vrsta iz porodica (Rosaceae, Asteraceae, Lamiaceae, Caprifoliaceae, Urticaceae, Valerianaceae, Onograceae, Malvaceae, Brassicaceae, Hypericaceae, Iridaceae, Fabaceae) | Predavaona | |||
8 | Proizvodnja eteričnih ulja | Predavaona | |||
9 | Ljekovito bilje prema slobodnom odabiru studenata | Predavaona | |||
10 | Terenska nastava (obilazak područja za proizvodnju i preradu ljekovitih i aromatičnih biljnih vrsta) te izvještaj s terenske nastave | ||||
0 | 0 | 0 |
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave (predavanja, vježbe) | 10% | |||||
Aktivnost na nastavi | 35% |
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
1. Test znanja | 35% |
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
2. Test znanja | 35 % |
Tjedni plan nastave
- - Opće značajke u prikupljanju i proizvodnji ljekovitog i aromatičnog bilja - Legislativa u ekološkoj proizvodnji
- - Ljekovito bilje i specifičnosti uzgoja u ekološkoj I održivoj proizvodnji - Čimbenici utjecaja na tehniku proizvodnje i prerade ekološkog ljekovitog bilja
- - Kemijski sastav i upotreba ljekovitog bilja - Osnove tehnologije uzgoja ljekovitog bilja u ekološkoj i održivoj proizvodnji
- Morfološke i biološke značajke, djelatne tvari, agroekološki uvjeti uzgoja, tehnologija uzgoja, berba (žetva) odabranih vrsta iz porodice Rosaceae, Urticaceae, Iridaceae, Fabaceae i Asteraceae
- Morfološke i biološke značajke, djelatne tvari, agroekološki uvjeti uzgoja, tehnologija uzgoja, berba (žetva) odabranih vrsta iz porodice Lamiaceae, Valerianaceae, Onograceae i Caprifoliaceae
- Morfološke i biološke značajke, djelatne tvari, agroekološki uvjeti uzgoja, tehnologija uzgoja, berba (žetva) odabranih vrsta iz porodice Apiaceae, Malvaceae, Brassicaceae i Hypericaceae
- Terenska nastava (obilazak područja za proizvodnju i preradu ljekovitih i aromatičnih biljnih vrsta) te izvještaj s terenske nastave
Obvezna literatura
- Voća S., Bilandžija D., Radman S., Šic Žlabur J. (2020). . Priručnik - Ekološki uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja. Projekt Zagrebačke Županije „Uvođenje i razvoj ekološke proizvodnje ljekovitog i začinskog bilja“, Zagreb
- Šiješ, I., Grozdanić, Đ., Grgesina, I. (1992): Poznavanje, uzgoj i prerada ljekovitog bilja. Školska knjiga, Zagreb.
Preporučena literatura
- Pravilnik o sakupljanju zaštićenih samoniklih biljaka u svrhu prerade, trgovine i drugog prometa (NN)
- Stepanović, B., Radanović, D., Turšić, I., Nemčević, N., Ivanec, J. (2009): Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja. Jan-Spider, Pitomača
- Vukobratović, Ž., Vukobratović, M., Lončarić, Z.,Sikora S., Erhatić, R., Svržnjak, K. (2015): Korištenje kompostiranog biorazgradivog komunalnog otpada u održivoj poljoprivrednoj proizvodnji. Priručnik s rezultatima istraživanja. VIP projekt. Republika Hrvatska. Ministarstvo poljoprivrede
- Znaor D. (1996): Ekološka poljoprivreda. Nakladni zavod „Globus“ Zagreb.
- Kremer D. (2018). Ljekovito bilje Farmaceutskog botaničkog vrtra „Fran Kušan“, Denona d.o.o., Zagreb
- Grdinić V., Kremer D. (2009). Ljekovito bilje i ljekovite droge: farmakoterapijski, botanički i farmaceutski podaci, Hrvatska ljekarnička komora, Zagreb
- Kisić, I. (2014): Uvod u ekološku poljoprivredu. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
- Parađiković, N. (2014): Ljekovito i začinsko bilje. Nastavni materijal za predmet Ljekovito i začinsko bilje. Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku. Poljoprivredni fakultet u Osijeku.
- 18. Srečec S., Kremer D., Benković M., i sur. (2020.) Taksonomija, ekologija i uporaba rogača (Ceratonia siliqua L.) i lovora (Laurus nobilis L.) u Hrvatskoj. Tomić, F. i Peklić, I. (urednici). (znanstvena monografija) Zagreb, Križevci, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. ISBN 978-953-347-348-2