ORGANIZACIJA PROIZVODNJE I KALKULACIJE U ZOOTEHNICI (24)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Predmet omogućuje stjecanje temeljnog znanja i podloge za pravilan izbor organizacijskih mjera i postupaka za racionalno obavljanje poslova pri uzgoju stoke s ciljem isplativosti proizvodnje i samostalno upravljanje gospodarstvom.

Vrsta predmeta

  • Preddiplomski Stručni studij Poljoprivreda / Zootehnika (Obvezni predmet, 5. semestar, 3. godina)

ECTS: 6.00

Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60-70%
Dobar (3): 71-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Definirati osnovne pojmove iz područja organizacije proizvodnje Pisani kolokvij i/ili ispit
Nabrojati čimbenike oblikovanja organizacije Pisani kolokvij i/ili ispit
Objasniti organizacijsku strukturu i poslovne funkcije Pisani kolokvij i/ili ispit
Nabrojati rizike i metode upravljanja rizikom Pisani kolokvij i/ili ispit
Procijeniti utrošak vremena po radnim zadacima u uzgoju određene vrste i kategorije stoke Pisani kolokvij i/ili ispit
Definirati osnovne pojmove iz područja troškova Pisani kolokvij i/ili ispit
Objasniti i izračunati materijalne troškove i amortizaciju Pisani kolokvij i/ili ispit
Prikazati kretanje fiksnih i varijabilnih troškova u stočarskoj proizvodnji Pisani kolokvij i/ili ispit
Definirati osnovne pojmove, načela, vrste i metode kalkulacija Pisani kolokvij i/ili ispit
Objasniti i sastaviti analitičku kalkulaciju i kalkulaciju pokrića varijabilnih troškova Pisani kolokvij i/ili ispit
Objasniti organizaciju pojedinih vrsta stočarske proizvodnje Seminar
Izraditi kalkulaciju troškova i prihoda za odabranu stočarsku proizvodnju Projektni zadatak
Prikazati i/ili planirati organizacijske i ekonomske elemente stočarske proizvodnje. Prezentirati rezultate istraživanja PZ Izvješće PZ

Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 Organizacija proizvodnje i kalkkulacije u zootehnici
1.1 Uvod u predmet: nastavni plan, izvođenje nastave, provjera znanja. Teorija organizacije; uloga i značenje. Načela, metode i vrste organizacije.
1.2 Organizacijska struktura. Organizacija rada i radnih procesa; radne norme, struktura radnog vremena.
1.3 Opremljenost, veličina i specijalizacija gospodarstva. Rizici proizvodnje i metode upravljanja rizikom.
1.4 Teorija proizvodnje. Vrijednost i kapacitet stalnih sredstava. Obrtna sredstva. Organizacija poslovnih funkcija.
1.5 Teorija troškova; nastanak i vrste troškova. Materijalni troškovi. Pojam, funkcije i metode izračuna amortizacije.
0 0 0

Obvezna literatura

  1. Njavro M.,(2009): Uprava poljoprivrednog gospodarstva.Skripa Agronomski fakultet, Zagreb. Žugaj M., Šehanović J., Cigula M.,( 2004): Organizacija. Tiva, Varaždin
  2. Karić M.,(2002): Kalkulacije u poljoprivredi. Poljoprivredni fakultet, Osijek.

Preporučena literatura

  1. Škrtić M.,(2006): Poduzetništvo. Sinergija, Zagreb.
  2. Sikavica P., Novak M.,(1999): Poslovna organizacija,III. izdanje. Informator, Zagreb.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.