ODRŽIVA I EKOLOŠKA PROIZVODNJA I TEHNOLOGIJA KRME (78)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Osnovne značajke održivog gospodarenja u proizvodnji krme (biološka raznolikost, plodored, gnojidba, zaštita…) i vrste krmnog bilja prikladne za održivo gospodarenje. Kvaliteta zrnastih ratarskih proizvoda namijenjenih preradi u koncentrirana krmiva. Testovi i jedinice za određivanje ispravnosti kvalitete zrnastih leguminoza. Štetni sastojci u proizvodnom lancu proizvodnje koncentriranih krmiva. Suvremene tehnologije proizvodnje koncentriranih krmiva. Priprema soje i žitarica za tehnološki postupak prerade. Tehničko-tehnološke osobitosti suhog ekstrudiranja. Osobitosti tehnološkog procesa proizvodnje koncentriranih krmiva.

Vrsta predmeta

ECTS: 6.00

Surealizator
Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Opće kompetencije

samostalno organizirati proizvodnju kvalitetne krme na održiv i/ili ekološki način kao i primjenu suvremenih postupaka u skladištenju i doradi krme

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Navesti i objasniti osnovne mjere i materijale potrebne za održivu i ekološku proizvodnju krme Seminarski rad, pisani ispit
Razumjeti značenje različitih asocijacija krmnih biljaka s korisnim mikroorganizmima Seminarski rad, pisani ispit
Procijeniti mogućnost uzgoja određenih krmnih kultura u određenim agroklimatskim uvjetima na održivi način Seminarski rad, pisani ispit
Organizirati plan izvršenja mjera agrotehnike za određene krmne kulture Seminarski rad, pisani ispit
Intervjuirati, procijeniti i zaključiti o ispravnosti određene proizvodnje krmnog bilja na određenom gospodarstvu Izvješće s terenske nastave
Predložiti određeni nivo agrotehnike prema cilju proizvodnje, a u skladu s očekivanim prinosima i kvalitetom Izvješće s terenske nastave, seminarski rad
Prosuditi razinu bioloških i kemijskih rizika, kao što je udjel mikotoksina i rezidua u sirovinama za proizvodnju koncentrirane stočne hrane, Programski zadatak
Odlučiti koji će tehnološki postupak proizvodnje koncentrirane stočne hrane primijeniti (usitnjavanje mlinovima čekićarima, peletiranje, ekstrudiranje i dr,) kako bi postigao što bolju iskoristivost koncentrirane stočne hrane u ishrani stoke Programski zadatak
Osmisliti tehnološku liniju za proizvodnju koncentrirane stočne hrane prema vlastitim potrebama Programski zadatak
Integrirati postojeća tehnička rješenja u tehnološku koja zadovoljava konkretne tehnološke zahtjeve Programski zadatak
Jasno formulirati projektne zadatke projektantima građevinskih projekata i strojnih linija za izgradnju novih proizvodnih objekata za proizvodnju koncentrirane stočne hrane Programski zadatak

Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 Osnovne značajke održivog gospodarenja u proizvodnji krme (biološka raznolikost, plodored, gnojidba, zaštita…) i vrste krmnog bilja prikladne za održivo gospodarenje Predavaona
1.1 Osnovne značajke održivog gospodarenja u proizvodnji krme (biološka raznolikost, plodored, gnojidba, zaštita…) i vrste krmnog bilja prikladne za održivo gospodarenje 7
2 Uzgoj krmnih kultura na integrirani i ekološki način Predavaona
2.1 Uzgoj jednogodišnjih leguminoza i neleguminoza 6 1
2.2 Uzgoj višegodišnjih leguminoza i neleguminoza na integrirani i ekološki način 5 1
3 Određivanje prisutnosti fiksacije leguminoza pregledom biljaka Praktikum
4 Prirodni travnjaci: Praktikum
4.1 Uloga i vrednovanje prirodnih travnjaka u ekološkom stočarstvu, tipovi i mjere održavanja i korištenja prirodnih travnjaka 6 1
5 Procjena krmne vrijednosti različitih tipova travnjaka Praktikum
6 Načini korištenja krmnog bilja i travnjaka Predavaona
7 Kvaliteta zrnastih ratarskih proizvoda namijenjenih preradi u koncentrirana krmiva Predavaona
7.1 Testovi i jedinice za određivanje ispravnosti kvalitete zrnastih leguminoza 3 1
8 Štetni sastojci u proizvodnom lancu proizvodnje koncentriranih krmiva Predavaona
9 Suvremene tehnologije proizvodnje koncentriranih krmiva Predavaona
10 Suvremene tehnologije proizvodnje koncentriranih krmiva Predavaona
11 Priprema soje i žitarica za tehnološki postupak prerade Predavaona
12 Tehničko-tehnološke osobitosti suhog ekstrudiranja Predavaona
13 Proizvodni lanac koncentriranih krmiva s određivanjem kontrolnih i kritičnih kontrolnih točaka Predavaona
14 Proizvodni lanac koncentriranih krmiva s određivanjem kontrolnih i kritičnih kontrolnih točaka Praktikum
15 Osobitosti tehnološkog procesa proizvodnje koncentriranih krmiva Predavaona
16 Terenska nastava Praktikum
27 1 3

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.