ODRŽIVA I EKOLOŠKA PROIZVODNJA I TEHNOLOGIJA KRME (78)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Osnovne značajke održivog gospodarenja u proizvodnji krme (biološka raznolikost, plodored, gnojidba, zaštita…) i vrste krmnog bilja prikladne za održivo gospodarenje. Kvaliteta zrnastih ratarskih proizvoda namijenjenih preradi u koncentrirana krmiva. Testovi i jedinice za određivanje ispravnosti kvalitete zrnastih leguminoza. Štetni sastojci u proizvodnom lancu proizvodnje koncentriranih krmiva. Suvremene tehnologije proizvodnje koncentriranih krmiva. Priprema soje i žitarica za tehnološki postupak prerade. Tehničko-tehnološke osobitosti suhog ekstrudiranja. Osobitosti tehnološkog procesa proizvodnje koncentriranih krmiva.
Vrsta predmeta
- Specijalistički diplomski stručni studij Poljoprivreda / Održiva i ekološka poljoprivreda (Izborni predmet, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 6.00
Surealizator
Ocjenjivanje
Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):
Opće kompetencije
samostalno organizirati proizvodnju kvalitetne krme na održiv i/ili ekološki način kao i primjenu suvremenih postupaka u skladištenju i doradi krme
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Navesti i objasniti osnovne mjere i materijale potrebne za održivu i ekološku proizvodnju krme | Seminarski rad, pisani ispit |
Razumjeti značenje različitih asocijacija krmnih biljaka s korisnim mikroorganizmima | Seminarski rad, pisani ispit |
Procijeniti mogućnost uzgoja određenih krmnih kultura u određenim agroklimatskim uvjetima na održivi način | Seminarski rad, pisani ispit |
Organizirati plan izvršenja mjera agrotehnike za određene krmne kulture | Seminarski rad, pisani ispit |
Intervjuirati, procijeniti i zaključiti o ispravnosti određene proizvodnje krmnog bilja na određenom gospodarstvu | Izvješće s terenske nastave |
Predložiti određeni nivo agrotehnike prema cilju proizvodnje, a u skladu s očekivanim prinosima i kvalitetom | Izvješće s terenske nastave, seminarski rad |
Prosuditi razinu bioloških i kemijskih rizika, kao što je udjel mikotoksina i rezidua u sirovinama za proizvodnju koncentrirane stočne hrane, | Programski zadatak |
Odlučiti koji će tehnološki postupak proizvodnje koncentrirane stočne hrane primijeniti (usitnjavanje mlinovima čekićarima, peletiranje, ekstrudiranje i dr,) kako bi postigao što bolju iskoristivost koncentrirane stočne hrane u ishrani stoke | Programski zadatak |
Osmisliti tehnološku liniju za proizvodnju koncentrirane stočne hrane prema vlastitim potrebama | Programski zadatak |
Integrirati postojeća tehnička rješenja u tehnološku koja zadovoljava konkretne tehnološke zahtjeve | Programski zadatak |
Jasno formulirati projektne zadatke projektantima građevinskih projekata i strojnih linija za izgradnju novih proizvodnih objekata za proizvodnju koncentrirane stočne hrane | Programski zadatak |
Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | Osnovne značajke održivog gospodarenja u proizvodnji krme (biološka raznolikost, plodored, gnojidba, zaštita…) i vrste krmnog bilja prikladne za održivo gospodarenje | Predavaona | |||
1.1 | Osnovne značajke održivog gospodarenja u proizvodnji krme (biološka raznolikost, plodored, gnojidba, zaštita…) i vrste krmnog bilja prikladne za održivo gospodarenje | 7 | |||
2 | Uzgoj krmnih kultura na integrirani i ekološki način | Predavaona | |||
2.1 | Uzgoj jednogodišnjih leguminoza i neleguminoza | 6 | 1 | ||
2.2 | Uzgoj višegodišnjih leguminoza i neleguminoza na integrirani i ekološki način | 5 | 1 | ||
3 | Određivanje prisutnosti fiksacije leguminoza pregledom biljaka | Praktikum | |||
4 | Prirodni travnjaci: | Praktikum | |||
4.1 | Uloga i vrednovanje prirodnih travnjaka u ekološkom stočarstvu, tipovi i mjere održavanja i korištenja prirodnih travnjaka | 6 | 1 | ||
5 | Procjena krmne vrijednosti različitih tipova travnjaka | Praktikum | |||
6 | Načini korištenja krmnog bilja i travnjaka | Predavaona | |||
7 | Kvaliteta zrnastih ratarskih proizvoda namijenjenih preradi u koncentrirana krmiva | Predavaona | |||
7.1 | Testovi i jedinice za određivanje ispravnosti kvalitete zrnastih leguminoza | 3 | 1 | ||
8 | Štetni sastojci u proizvodnom lancu proizvodnje koncentriranih krmiva | Predavaona | |||
9 | Suvremene tehnologije proizvodnje koncentriranih krmiva | Predavaona | |||
10 | Suvremene tehnologije proizvodnje koncentriranih krmiva | Predavaona | |||
11 | Priprema soje i žitarica za tehnološki postupak prerade | Predavaona | |||
12 | Tehničko-tehnološke osobitosti suhog ekstrudiranja | Predavaona | |||
13 | Proizvodni lanac koncentriranih krmiva s određivanjem kontrolnih i kritičnih kontrolnih točaka | Predavaona | |||
14 | Proizvodni lanac koncentriranih krmiva s određivanjem kontrolnih i kritičnih kontrolnih točaka | Praktikum | |||
15 | Osobitosti tehnološkog procesa proizvodnje koncentriranih krmiva | Predavaona | |||
16 | Terenska nastava | Praktikum | |||
27 | 1 | 3 |