ODRŽIVI I EKOLOŠKI PRISTUP U OVČARSTVU I KOZARSTVU (273348)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Kolegij osposobljava studente za samostalno organiziranje ovčarske i kozarske proizvodnje ili predlaganje odgovarajućeg načina uzgoja ovaca/koza uz zadovoljavanje načela u održivoj i ekološkoj proizvodnji. Kroz nastavu, na predavanjima, vježbama i seminarima studenti će savladati gradivo kako bi mogli razlikovati pasmine ovaca i koza, njihova najvažnija svojstva i upotrebu u održivoj i ekološkoj proizvodnji i rangirati po kakvoći finalne proizvode. Moći će objasniti i preporučiti upotrebu mjera dobrobiti u ekološkom uzgoju i iskorištavanju ovaca i koza. Studenti će biti u mogućnosti dati primjer odgovarajućeg načina provođenja selekcije i reprodukcije i predložiti uzgojno tehnološke postupke koji su preduvjet pokretanja održivoga/ekološkoga ovčarstva i kozarstva na gospodarstvima. Upoznat će metode uzgoja i moći izraditi plan hranidbe ovaca/koza po kategorijama u proizvodnji mesa, mlijeka i/ili vune te moći planirati preventivnu i kurativnu zdravstvenu zaštitu.
Kroz kolegij studenti će biti upoznati s kreiranjem smjernica za učinkovitu održivu i/ili ekološku ovčarsku/kozarsku proizvodnju na primjeru iz prakse.
Sudjelovat će u radu tima i moći prezentirati postignute rezultate.
Vrsta kolegija
- Stručni diplomski studij Poljoprivreda / Održiva i ekološka poljoprivreda (Izborni kolegij, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 4.00
Sati nastave: 40
Predavanja: 20
Vježbe u praktikumu: 10
Seminar: 10
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60 – 69 %
Dobar (3): 70 – 79 %
Vrlo dobar (4): 80 – 89 %
Izvrstan (5): 90 – 100 %
Uvjeti za dobivanje potpisa
Ocjena prisustva na nastavi i aktivnosti formira se na sljedeći način: ostvarivanje prava na potpis, koje je uvjet za polaganje ispita, moguće je ako student prisustvuje na 80 i više % nastave. U ocjenu redovitosti pohađanja nastave ulazi i aktivnost na nastavi koja se ocjenjuje putem pravovremene izrade i predaje točnih zadataka.
Opis
Aktivnost koja se ocjenjuje Udio u konačnoj ocjeni (%)
a Prisutnost na nastavi i aktivnost 10%
b Seminar 10%
c Zadatak/Zadaća 5%
d 1. Kolokvij - ovčarstvo 30%
e 2. Kolokvij - kozarstvo 30%
f Izviješće s terenske nastave - zadatak 15%
U seminarskim radovima i izrađenim zadacima ocjenjuje se: točnost rješavanja zadatka i sadržaj, upotreba novonaučenih metoda i postupaka, interpretacija sadržaja, usmeno izlaganje, izgled PP prezentacije i razumijevanje problema te iznošenje rezultata.
Student može ponovno pisati svaki kolokvij tri puta. Ako ne položi kolokvije, student polaže završni ispit, koji u tom slučaju ima 60% udjela u konačnoj ocjeni i ocjenjuje se prema istim kriterijima kao i kolokviji. Ispit se polaže pisano, a samo u slučaju nezadovoljstva studenta s ocjenom (popravljanje ocjene) usmeno.
Oblici nastave
- Predavanja
- Vježbe
- Seminari
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Razlikovati pasmine ovaca i koza, najvažnija svojstva i upotrebu u održivoj i ekološkoj proizvodnji. |
Objasniti mjere dobrobiti u ekološkom uzgoju i iskorištavanju ovaca i koza. |
Dati primjer odgovarajućeg načina provođenja selekcije i reprodukcije. |
Izdvojiti uzgojno tehnološke postupke koji su preduvjet pokretanja održivoga/ekološkoga ovčarstva i kozarstva na gospodarstvima. |
Izvedbeni plan nastave
Poveznica na Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | NASTAVNE JEDINICE | ||||
1.1 | Stanje konvencionalne proizvodnje i usporedba s održivim i ekološkim uzgojem ovaca i koza u RH | 1 | |||
1.2 | Temeljne odrednice ekološkog uzgoja ovaca i koza. | 1 | |||
1.3 | Procjena uzgojne vrijednosti, metode selekcije. | 3 | |||
1.4 | Zootehnički postupci u uzgoju ovaca i koza | 2 | |||
1.5 | Pasmine ovaca i koza | 2 | |||
1.6 | Reprodukcija i selekcija | 3 | |||
1.7 | Smještaj, držanje, hranidba – standardi | 3 | |||
1.8 | Dobrobit, ispunjavanje osnovnih etoloških i fizioloških potreba u uzgoju | 3 | |||
1.9 | Iskorištavanje ovaca i koza | 3 | |||
1.10 | Tehnologija uzgoja u održivom i ekološkom ovčarstvu i kozarstvu | 4 | |||
1.11 | Osnovna načela u zdravstvenoj zaštiti | 3 | |||
1.12 | Uspostava ekoloških proizvodnih jedinica | 2 | |||
1.13 | Organizacija kontinuirane održive/ekološke proizvodnje na gospodarstvu | 3 | |||
1.14 | Kakvoća proizvoda, deklariranje, označavanje i obilježavanje | 2 | |||
1.15 | Seminari i terenska nastava. Studenti su dužni prisustvovati jednoj organiziranoj terenskoj nastavi vezanoj za predmet i izraditi izvještaj s terenske nastave te prezentaciju koju prezentiraju u grupi. Grupa je veličine od 3-6 studenata. Izvještaj se povezuje s drugim predmetima i povezuje s integriranim zadatkom. | 5 | |||
25 | 10 | 5 |
Obvezna literatura
- Senčić, Đ., Antunović, Z., Mijić, P., Baban, M., Puškadija, Z. (2011): Ekološka zootehnika, Sveučilišni udžbenik, Osijek
- Uremović Z., Uremović, M., Filipović, D., Konjačić, M. (2008): Ekološko stočarstvo. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Preporučena literatura
- Asaj, Antun (2006): Ekološko stočarstvo i homeopatija, Medicinska naklada Zagreb