ODRŽIVI I EKOLOŠKI PRISTUP U OVČARSTVU I KOZARSTVU (273348)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Kolegij osposobljava studente za samostalno organiziranje ovčarske i kozarske proizvodnje ili predlaganje odgovarajućeg načina uzgoja ovaca/koza uz zadovoljavanje načela u održivoj i ekološkoj proizvodnji. Kroz nastavu, na predavanjima, vježbama i seminarima studenti će savladati gradivo kako bi mogli razlikovati pasmine ovaca i koza, njihova najvažnija svojstva i upotrebu u održivoj i ekološkoj proizvodnji i rangirati po kakvoći finalne proizvode. Moći će objasniti i preporučiti upotrebu mjera dobrobiti u ekološkom uzgoju i iskorištavanju ovaca i koza. Studenti će biti u mogućnosti dati primjer odgovarajućeg načina provođenja selekcije i reprodukcije i predložiti uzgojno tehnološke postupke koji su preduvjet pokretanja održivoga/ekološkoga ovčarstva i kozarstva na gospodarstvima. Upoznat će metode uzgoja i moći izraditi plan hranidbe ovaca/koza po kategorijama u proizvodnji mesa, mlijeka i/ili vune te moći planirati preventivnu i kurativnu zdravstvenu zaštitu.
Kroz kolegij studenti će biti upoznati s kreiranjem smjernica za učinkovitu održivu i/ili ekološku ovčarsku/kozarsku proizvodnju na primjeru iz prakse.
Sudjelovat će u radu tima i moći prezentirati postignute rezultate.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60 – 69 %
Dobar (3): 70 – 79 %
Vrlo dobar (4): 80 – 89 %
Izvrstan (5): 90 – 100 %

Uvjeti za dobivanje potpisa

Ocjena prisustva na nastavi i aktivnosti formira se na sljedeći način: ostvarivanje prava na potpis, koje je uvjet za polaganje ispita, moguće je ako student prisustvuje na 80 i više % nastave. U ocjenu redovitosti pohađanja nastave ulazi i aktivnost na nastavi koja se ocjenjuje putem pravovremene izrade i predaje točnih zadataka.

Opis

Aktivnost koja se ocjenjuje Udio u konačnoj ocjeni (%)
a Prisutnost na nastavi i aktivnost 10%
b Seminar 10%
c Zadatak/Zadaća 5%
d 1. Kolokvij - ovčarstvo 30%
e 2. Kolokvij - kozarstvo 30%
f Izviješće s terenske nastave - zadatak 15%

U seminarskim radovima i izrađenim zadacima ocjenjuje se: točnost rješavanja zadatka i sadržaj, upotreba novonaučenih metoda i postupaka, interpretacija sadržaja, usmeno izlaganje, izgled PP prezentacije i razumijevanje problema te iznošenje rezultata.
Student može ponovno pisati svaki kolokvij tri puta. Ako ne položi kolokvije, student polaže završni ispit, koji u tom slučaju ima 60% udjela u konačnoj ocjeni i ocjenjuje se prema istim kriterijima kao i kolokviji. Ispit se polaže pisano, a samo u slučaju nezadovoljstva studenta s ocjenom (popravljanje ocjene) usmeno.

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Vježbe
  • Seminari

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Razlikovati pasmine ovaca i koza, najvažnija svojstva i upotrebu u održivoj i ekološkoj proizvodnji.
Objasniti mjere dobrobiti u ekološkom uzgoju i iskorištavanju ovaca i koza.
Dati primjer odgovarajućeg načina provođenja selekcije i reprodukcije.
Izdvojiti uzgojno tehnološke postupke koji su preduvjet pokretanja održivoga/ekološkoga ovčarstva i kozarstva na gospodarstvima.

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 NASTAVNE JEDINICE
1.1 Stanje konvencionalne proizvodnje i usporedba s održivim i ekološkim uzgojem ovaca i koza u RH 1
1.2 Temeljne odrednice ekološkog uzgoja ovaca i koza. 1
1.3 Procjena uzgojne vrijednosti, metode selekcije. 3
1.4 Zootehnički postupci u uzgoju ovaca i koza 2
1.5 Pasmine ovaca i koza 2
1.6 Reprodukcija i selekcija 3
1.7 Smještaj, držanje, hranidba – standardi 3
1.8 Dobrobit, ispunjavanje osnovnih etoloških i fizioloških potreba u uzgoju 3
1.9 Iskorištavanje ovaca i koza 3
1.10 Tehnologija uzgoja u održivom i ekološkom ovčarstvu i kozarstvu 4
1.11 Osnovna načela u zdravstvenoj zaštiti 3
1.12 Uspostava ekoloških proizvodnih jedinica 2
1.13 Organizacija kontinuirane održive/ekološke proizvodnje na gospodarstvu 3
1.14 Kakvoća proizvoda, deklariranje, označavanje i obilježavanje 2
1.15 Seminari i terenska nastava. Studenti su dužni prisustvovati jednoj organiziranoj terenskoj nastavi vezanoj za predmet i izraditi izvještaj s terenske nastave te prezentaciju koju prezentiraju u grupi. Grupa je veličine od 3-6 studenata. Izvještaj se povezuje s drugim predmetima i povezuje s integriranim zadatkom. 5
25 10 5

Obvezna literatura

  1. Senčić, Đ., Antunović, Z., Mijić, P., Baban, M., Puškadija, Z. (2011): Ekološka zootehnika, Sveučilišni udžbenik, Osijek
  2. Uremović Z., Uremović, M., Filipović, D., Konjačić, M. (2008): Ekološko stočarstvo. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Preporučena literatura

  1. Asaj, Antun (2006): Ekološko stočarstvo i homeopatija, Medicinska naklada Zagreb

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.