HIGIJENA SMJEŠTAJA I DOBROBIT FARMSKIH ŽIVOTINJA (273345)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Explain to the students the link between animal welfare and animal housing methods and differentiate physiological and pathological forms of behaviour; assess housing methods related to their impact on pollution of soil, water and air.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 60 – 69 %
Dobar (3): 70 – 79 %
Vrlo dobar (4): 80 – 89 %
Izvrstan (5): 90 – 100 %

Uvjeti za dobivanje potpisa

Redovitost pohađanja nastave i aktivnost na nastavi.

Opis

U ocjenu ulazi i redovitost pohađanja nastave i aktivnost na nastavi, te ocjena iz urađenog, prezentiranog i obranjenog seminarskog rada vezanog za terensku nastavu. Konačna ocjena je zbir ocjena svake nastavne aktivnosti množenih s pripadajućim faktorom opterećenja.

Opće kompetencije

The aim of the subject is to explain to students the connection between different systems of domestic animal husbandry and the impact on animal welfare. Describe and explain innate and acquired forms of behavior and state conditions contrary to the well-being of domestic animals. To train students to be able to explain and recognize the influence of microclimate factors on the breeding of domestic animals.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
1. Explain the difference between ecological and conventional lifestyle.
2. Analyze the influence of animal behavior on the occurrence of pathological forms of behavior.
3. Compare the impact of ecological and conventional livestock production on the pollution of water resources.
4. Explain the importance of continuous application of zootechnical measures to ecological animal breeding.
5. Explain the benefits of changes in the animal husbandry system with the aim of protecting animal welfare.

Izvedbeni plan nastave

Poveznica na Izvedbeni plan nastave

Polaganje ispita

Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
Ispit se polaže tijekom semestra putem dva kolokvija.Napomena: Student može ponovno pisati svaki kolokvij još jednom. Ako ne položi kolokvije, student polaže završni ispit, pisano i usmeno, koji u tom slučaju ima 60% udjela u konačnoj ocjeni i ocjenjuje se prema istim kriterijima kao i kolokviji. 1.kolokvij = 25% 2. kolokvij= 25% 0-59%
60 – 69 %
70 – 79 %
80 – 89 %
90 – 100 %
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)

Ispit se polaže pismeno ili usmeno.
Prolaznost na pismenom ispitu je ukoliko kandidat ostvari 70 % od ukupnog broja bodova testa.
Ispit se polaže tijekom semestra putem dva kolokvija.

Obvezna literatura

  1. 1. Asaj, A. (1999): Dezinfekcija i dezinsekcija. Školska knjiga , Zagreb. 2. Asaj, A.(2003):Higijena na farmi i okolišu, Medicinska naklada, Zagreb 3. Grupa autora.,(2001): Ekološki leksikon,Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja,Zagreb. 4. Senčić,Đ., B. Antunović(2004): Ekološko stočarstvo. Katava d.o.o., Osijek 5. Senčić,Đ., B. Antunović(2004): Ekološko stočarstvo. Katava d.o.o., Osijek 6. Valić,F., i sur(1994).:Zdravstvena ekologija,Sveučilišna naklada Liber, Zagreb, 7. Vučinić, M.(2006): Ponašanje, dobrobit i zaštita životinja, Beograd 8. Znaor,D (1996): Ekološka poljoprivreda. Nakladni zavod Globus, Zagreb

Preporučena literatura

  1. 1. Kozačinski,L., B. Njari, Ž. Cvrtila Fleck (2012): Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 2. Naglić, T., D. Hajsig, J. Madić, Ljiljana Pinter (2005): Praktikum opće mikrobiologije i imunologije. Školska knjiga, Zagreb 3. Ožegović, L., S. Pepeljnjak (2004): Mikotoksikoze. Školska knjiga, Zagreb. 4. Tofant Alenka, Marija Vučemilo (2003): Voda u veterini – potrebe i utjecaj na okoliš. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 5. Vučemilo Marija, Tofant Alenka (1998): Higijena držanja i smještaja, okoliš i dobrobit životinja, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 6. Narodne novine RH: Pozitivni zakonski propisi. NN Zagreb

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.