ODRŽIVI SUSTAVI PROIZVODNJE GROŽĐA I VINA (273335)
Nositelji kolegija
Opis kolegija
Osposobiti će studenta za podizanje novih i organizaciju održive proizvodnje grožđa u postojećim nasadima vinove loze te za proizvodnju vina prema načelima održive, odnosno integrirane, ekološke i biodinamičke proizvodnje.
Vrsta kolegija
- Stručni diplomski studij Poljoprivreda / Održiva i ekološka poljoprivreda (Izborni kolegij, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 4.00
Sati nastave: 40
Predavanja: 20
Vježbe u praktikumu: 10
Seminar: 10
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-69 bodova
Dobar (3): 70-79 bodova
Vrlo dobar (4): 80-89 bodova
Izvrstan (5): 90-100 bodova
Uvjeti za dobivanje potpisa
Izvršene sve obveze na predmetu.
Opis
Provjera znanja i ocjenjivanje provodi se kontinuirano tijekom procesa izvođenja nastave. Ocjenjivanje pojedinih aktivnosti se provodi prema brojčanom sustavu, prema tablici Kriteriji ocjenjivanja:
Aktivnosti koje se ocjenjuju Faktor opterećenja (f ) ili %
a) Prisustvo i aktivno sudjelovanje na nastavi 0,1 ili 10%,
b) Stručna praksa i seminar 0,3 ili 30%,
c) Pisani ispit * 0,6 ili 60%.
UKUPNO: 1,0 ili 100%
* ukoliko student ne položi ispit putem kolokvija
Konačna ocjena formira se na osnovu ocjene iz testa znanja (0-60 bodova, minimalno 36, udio u konačnoj ocjeni 60%), pohađanja i aktivnog učešća na nastavi (0-10 bodova, minimalno 6, udio u konačnoj ocjeni 10%), prisutnosti na terenskoj nastavi i izradi seminara s terenske nastave (0-30 bodova, minimalno 18, udio u konačnoj ocjeni 30%).
Pravo na potpis studenti stječu redovitim pohađanjem nastave i diskusijom tijekom nastave, učestvovanjem na terenskoj nastavi i izradom seminara nakon terenske nastave. Minimalan broj bodova za prolaznost predmeta iznosi 60 bodova (60%), a konačna ocjena utvrđuje se zbrojem svih postignutih bodova na svim aktivnostima na predmetu.
Opće kompetencije
Nakon nastavnog procesa i polaganja ispita iz predmeta polaznici su stekli potrebna teorijska i praktična znanja i vještine: o biologiji, ekologiji i morfologiji vinove loze, mogućnostima i načinima podizanja održivih proizvodnih nasada prema zakonskoj regulativi, o sustavima uzgoja održive vinogradarsko-vinarske proizvodnje te o prikladnim ampelotehničkim i agrotehničkim mjerama u takvoj proizvodnji. Polaznici su osposobljeni da razumiju i samostalno provode osnovne tehnološke postupke u održivoj proizvodnji grožđa i vina ili za rad u savjetničkim ili kontrolnim institucijama.
Oblici nastave
- Predavanja
Nastava se održava kontinuirano tijekom semestra, a nastavni materijali iz predavanja su studentima unaprijed dostupna u obliku PowerPoint prezentacija (web stranice nastavnika i preko sustava Merlin). - Vježbe
Nastava se održava kontinuirano tijekom semestra, a nastavni materijali iz vježbi su studentima unaprijed dostupna u obliku PowerPoint prezentacija (web stranice nastavnika i preko sustava Merlin). - Terenske vježbe
Terenska nastava: Obuhvaća posjet oglednim poljoprivrednim gospodarstvima s vinogradima/vinarijama s održivim načinom proizvodnje. - Seminari
Seminar: stjecanje vještina samostalnog analiziranja i prikupljanja literature, timski rad, analiza i kritički osvrtom na proizvodnju odabrane vrste grožđa/vina na oglednom gospodarstvu (terenska nastava) prema principima i zakonskoj regulativi održive proizvodnje. - Provjere znanja
Učešće i aktivno uključivanje u diskusiju/raspravu tijekom nastave, pismeni ili usmeni ispit, ocjena seminara s terenske nastave. - Konzultacije
Termini konzultacija objavljeni su na web stranici nastavnika, uz najavu studenata putem email-a.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Argumentirati načela i legislativu održivih načina proizvodnje grožđa i vina. |
Prezentirati najvažnija morfološka svojstva i cikluse razvoja vinove loze. |
Vrjednovati proizvodne prostore i agroekološke uvjete uzgoja vinove loze prema principima održivog uzgoja. |
Odabrati prikladne sorte/klonove, podloge, sustave uzgoja, ampelotehniku i agrotehniku u održivom uzgoju vinove loze. |
Organizirati podizanje vinograda, proizvodnju grožđa i vina prema načelu održivih uzgoja. |
Predvidjeti i utvrditi štete i štetne organizme vinove loze. |
Održavati prag štetnosti uporabom kombiniranih metoda zaštite sukladno propisima održivih uzgoja. |
Organizirati zaštitu u proizvodnji grožđa prema načelima održive proizvodnje, u skladu s vladajućim klimatskim prilikama i zakonskim propisima. |
Kritički procijeniti proizvodnju grožđa i vina na oglednom održivom gospodarstvu i predložiti poboljšanja ako su potrebna. |
Način rada
Obaveze nastavnika
Izvođenje predavanja i vježbi u predavaonici, izvođenje terenske nastave u vinogradu/vinariji na oglednim gospodarstvima koja prakticiraju održiv način proizvodnje, analiza i ocjena seminara na temelju terenske nastave, održavanje konzultacija. Obveza nastavnika je poučiti studente i prezentirati im na jednostavan i razumljiv način obrazovni sadržaj nastavnog predmeta. Po završetku svih aktivnosti procijeniti koliko su studenti usvojili ciljeve zadane sadržajem nastavnog predmeta i da li su postigli razinu zadanih ishoda učenja. Po završetku aktivnosti na predmetu ocijeniti ishode učenja studenata kroz zadane kriterije vrednovanja (ocjenama od nedovoljan (1) do odličan (5)), usklađeno s ECTS sustavom, pomoću kolokvija ili pisanog i/ili usmenog ispita.
Obaveze studenta
Redovito pohađanje predavanja i vježbi u predavaonici, obvezatno obavljanje terenske prakse u oglednom vinogradu/vinariji po principima održive proizvodnje, izrada seminara na temelju terenske nastave, grupno i pojedinačno aktivno učešće studenata u nastavnom procesu (učešće u diskusijama/raspravama, izračunima i postavljanju pitanja tijekom izvođenja i prezentiranja nastavnih jedinica).
Izvedbeni plan nastave
Oblici nastave | Mjesto izvođenja nastave | ||||
---|---|---|---|---|---|
P | V | S | |||
1 | Održivi sustavi proizvodnje grožđa i vina | Predavaona | |||
1.1 | 20 (predavanja) + 20 (vježbe + seminari) | 20 | 20 | ||
20 | 20 | 0 |
Obvezna literatura
- Ciglar, I. (1988): Integrirana zaštita voćnjaka i vinograda, Zrinski d.d., Čakovec
- Maceljski, M. (2006): Štetočinje vinove loze, Zrinski d.d., Čakovec
- Mirošević, N., Jasminka Karoglan Kontić (2008): Vinogradarstvo, Globus, Zagreb
- Svitlica, B., Kamenjak,D. (2023): Održivi sustavi proizvodnje grožđa i vina, interni materijali (prezentacije) s održanih predavanja i vježbi na predmetu, Veleučilište u Križevcima
- Zakoni i propisi koji reguliraju održivu proizvodnju grožđa i vina (Narodne novine)
Preporučena literatura
- Hofman, U., Köpfer, P., Werner. A (1995): Ökologischer Weinbau, Ulmer, Stuttgart
- Igrc Barčić, J., Maceljski, M (2001): Ekološki prihvatljiva zaštita bilja od štetnika
- Karlsson, B., Karlsson, P. (2014.): Biodynamic, Organic and Natural Winemaking: Sustainable Viticulture and Viniculture, Floris Books, USA
- Rombough, Lon (2002): Grape Grower: A Guide to Organic Viticulture, Chelsea Green
- Goode, J., Harrop, S. (2011): Authentic wine, toward natural and sustainable winemaking, University of California Press, Ltd.
- Florin, J. (2021): Biodynamic wine growing, Floris Books
- Poincelot, R.P. (2004): Sustainable Horticulture: Today & Tomorrow, Prentice Hall
- Waldin, M. (2016): Biodynamic Wine, Infinite Ideas L.T.D.
Sličan kolegij na srodnim sveučilištima
- Ekološko vinogradarstvo - Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
- Ekološko ratarstvo i hortikultura - Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek