KRMNO BILJE I TRAVNJAŠTVO (23)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Vrsta predmeta

  • Preddiplomski Stručni studij Poljoprivreda / Zootehnika (Obvezni predmet, 4. semestar, 2. godina)

ECTS: 7.00

Sati nastave: 45
Predavanja: 45
Vježbe u praktikumu: 30
Seminar: 30

Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Opće kompetencije

CILJ PREDMETA: osposobiti polaznike da mogu samostalno organizirati proizvodnju o proizvodnji krmnog bilja na oranicama i prirodnim travnjacima.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
1. Prepoznati krmne kulture u različitim stadijima rasta i razvoja Katalog KBT, seminar
2. Raspoznati vrste krmiva prema sadržaju probavljive hranive tvari Pisani kolokviji i/ili ispit
3. Raspoznati krmiva prema sadržaju glavne hranjive tvari Pisani kolokviji i/ili ispit
4. Objasniti različite načine spremanja i korištenja krme Pisani kolokviji i/ili ispit, seminar
5. Procijeniti mogućnost uzgoja određenih krmnih kultura u određenim agroklimatskim uvjetima Pisani kolokviji i/ili ispit, seminar
6. Organizirati plan izvršenja mjera agrotehnike za određene krmne kulture Pisani kolokviji i/ili ispit, IPZ
7. Predložiti određeni nivo agrotehnike prema cilju proizvodnje, a u skladu s očekivanim prinosima i kvalitetom IPZ Kolokviji i/ili pisani ispit, IPZ
8. Ilustrirati važnosti određenih postupaka u spremanju i korištenju krme Kolokviji i/ili pisani ispit, IPZ
9. Intervjuirati, procijeniti i zaključiti o ispravnosti određene proizvodnje krmnog bilja i travnjaštva na određenom gospodarstvu IPZ
10. Planirati i predložiti proizvodnju krme na vlastitom ili tuđem gospodarstvu IPZ

Obvezna literatura

  1. Gagro, M. (1998): Ratarstvo obiteljskoga gospodarstva- Industrijsko i krmno bilje. Zagreb.
  2. Katalinić, I., Pejaković, D., Brčić, J. (2000): Spremanje sjenaže, Zagreb.
  3. Stjepanović, M., Štafa, Z. i Bukvić Gordana (2008): Trave za proizvodnju krme i sjemena, HMU, Zagreb
  4. Stjepanović, M., Zimmer, R., Tucak, M., Bukvić, G., Popović, S., Štafa, Z. (2009): Lucerna. Poljoprivredni fakultet Osijek.
  5. Pospišil, A. (2010): Ratarstvo 1. dio. Zrinski d.d., Čakovec
  6. Štafa, Z., Stjepanović, M. (2015): Ozime i fakultativne krmne kulture: proizvodnja i korištenje. HMU, Zagreb

Preporučena literatura

  1. Gagro, M. (1997): Ratarstvo obiteljskoga gospodarstva- Žitarice i zrnate mahunarke, Zagreb.
  2. Forenbacher, S. (1998): Otrovne biljke i biljna otrovanja životinja, Školska knjiga, Zagreb.
  3. Različiti i pojedinačni podaci o krmnim kulturama iz znanstvenih i stručnih časopisa (Krmiva, Stočarstvo, Poljoprivredni savjetnik, Mljekarstvo i dr.)

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.