KRMNO BILJE I TRAVNJAŠTVO (23)

Nositelj predmeta

Opis predmeta

Stanje u proizvodnji krmnog bilja u R. Hrvatskoj. Oblici proizvodnje krme na oranicama i prirodnim travnjacima. Jednogodišnje i višegodišnje krmne kulture na oranicama. Proizvodnja krme na prirodnim travnjacima. Spremanje krme

Vrsta predmeta

  • Preddiplomski Stručni studij Poljoprivreda / Zootehnika (Obvezni predmet, 4. semestar, 2. godina)

ECTS: 7.00

Sati nastave: 45
Predavanja: 45
Vježbe u praktikumu: 30
Seminar: 30

Ocjenjivanje

Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):

Opće kompetencije

Samostalno organiziranje proizvodnje i spremanja krmnog bilja na oranicama i prirodnim travnjacima.

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Prepoznati krmne kulture u različitim stadijima rasta i razvoja Katalog KBT, seminar
Raspoznati vrste krmiva prema sadržaju probavljive hranive tvari Pisani kolokviji i/ili ispit
Raspoznati krmiva prema sadržaju glavne hranjive tvari Pisani kolokviji i/ili ispit
Objasniti različite načine spremanja i korištenja krme Pisani kolokviji i/ili ispit, seminar
Procijeniti mogućnost uzgoja određenih krmnih kultura u određenim agroklimatskim uvjetima Pisani kolokviji i/ili ispit, seminar
Organizirati plan izvršenja mjera agrotehnike za određene krmne kulture Pisani kolokviji i/ili ispit, IPZ
Predložiti određeni nivo agrotehnike prema cilju proizvodnje, a u skladu s očekivanim prinosima i kvalitetom IPZ Kolokviji i/ili pisani ispit, IPZ
Ilustrirati važnosti određenih postupaka u spremanju i korištenju krme Kolokviji i/ili pisani ispit, IPZ
Intervjuirati, procijeniti i zaključiti o ispravnosti određene proizvodnje krmnog bilja i travnjaštva na određenom gospodarstvu IPZ
Planirati i predložiti proizvodnju krme na vlastitom ili tuđem gospodarstvu IPZ

Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 UVOD
1.1 Uvod u predmet. Stanje u proizvodnji krmnog bilja u RH. Pojam i oblici stočne hrane Pregled krmnih kultura Oblici proizvodnje krme: međuusjevno, jednogodišnje i višegodišnje krmno bilje. Mahunarke, nemahunarke - karakteristike 6 1
2 Jednogodišnje krmne kulture na oranicama
2.1 Jednogodišnje krmne mahunarke 5 2 2
2.2 Jednogodišnje krmne mahunarke 6 2 2
2.3 1. kolokvij 1
3 Višegodišnje krmne kulture na oranicama
3.1 Višegodišnje krmne mahunarke 4 1 2
3.2 Višegodišnje krmne nemahunarke 4 1 2
3.3 Djetelinsko - travne smjese 2 1 2
3.4 Prirodni travnjaci 4 2
3.5 2. kolokvij 1
4 Načini korištenja krmnog bilja
4.1 Svježa krma (košnja, napasivanje) 4 1
4.2 Spremanje sijena 3 1
4.3 Spremanje silaže i sjenaže 4 1
4.4 3. kolokvij
44 11 12

Obvezna literatura

  1. Gagro, M. (1998): Ratarstvo obiteljskoga gospodarstva- Industrijsko i krmno bilje. Zagreb.
  2. Katalinić, I., Pejaković, D., Brčić, J. (2000): Spremanje sjenaže, Zagreb.
  3. Stjepanović, M., Štafa, Z. i Bukvić Gordana (2008): Trave za proizvodnju krme i sjemena, HMU, Zagreb
  4. Stjepanović, M., Zimmer, R., Tucak, M., Bukvić, G., Popović, S., Štafa, Z. (2009): Lucerna. Poljoprivredni fakultet Osijek.
  5. Pospišil, A. (2010): Ratarstvo 1. dio. Zrinski d.d., Čakovec
  6. Štafa, Z., Stjepanović, M. (2015): Ozime i fakultativne krmne kulture: proizvodnja i korištenje. HMU, Zagreb

Preporučena literatura

  1. Gagro, M. (1997): Ratarstvo obiteljskoga gospodarstva- Žitarice i zrnate mahunarke, Zagreb.
  2. Forenbacher, S. (1998): Otrovne biljke i biljna otrovanja životinja, Školska knjiga, Zagreb.
  3. Različiti i pojedinačni podaci o krmnim kulturama iz znanstvenih i stručnih časopisa (Krmiva, Stočarstvo, Poljoprivredni savjetnik, Mljekarstvo i dr.)

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.