BIVŠI STUDENTI VGUK MENTORI NA PRAKSI SADAŠNJIM STUDENTIMA

 

 

Poznato je da je stručna praksa sastavni dio studijskih programa na Učilištu. Na preddiplomskom stručnom studiju Poljoprivreda studenti tijekom prvih pet semestara praksu obavljaju u sklopu pojedinog predmeta, a ona se provodi u pravilu u učilišnim praktikumima. U završnom, šestom semestru, praksa je gotovo cijeli semestar. I na specijalističkim diplomskim stručnim studijima završni semestar je posvećen praksi. Studenti najčešće sami odlučuju gdje će odraditi ovu praksu, a uglavnom je to vezano za blizinu mjesta stanovanja, ali i prema području interesa u  poljoprivredi, odnosno području za koje se student obrazuje.

Najveći broj studenata završnu praksu obavlja u Hrvatskoj, izvan Učilišta, birajući poljoprivredna gospodarstva, tvrtke, znanstveno istraživačke i savjetodavne institucije. Manji dio studenata odlučuje se praksu obaviti u inozemstvu, uglavnom preko Erasmus+ programa mobilnosti studenata. Treća grupa su studenti koji žele sudjelovati u istraživanjima koja provode nastavnici Učilišta i praksu odrađuju na Učilištu.

Na praksi, gdje god ju obavljali, dobivaju mentora koji prati njihov rad. Često se događa da završnu praksu obavljaju na mjestima gdje rade bivši studenti VGUK. Tako je i ove godine.

U ovoj se priči može vidjeti gdje pojedini naši studenti obavljaju završnu praksu i gdje naši bivši studenti rade.

Katarina Imbriovčan, Lucija Nežak, Lucija Juršetić i Tomislav Strabić studenti su usmjerenja Bilinogojstvo na preddiplomskom stručnom studiju Poljoprivreda na VGUK.

KATARINA IMBRIOVČAN za završnu praksu izabrala je OPG Velimir Vučković (Javorovac, Novigrad Podravski).

Pravo je to mješovito gospodarstvo na kojem je prisutna proizvodnja mesa i mlijeka te razne ratarske i povrćarske kulture. Na gospodarstvu je trenutno deset krava, jedna junica i 11 bikova u tovu. Od ratarskih kultura uzgajaju kukuruz (3,5 ha), pšenicu (2 ha), soju (1 ha), suncokret (1 ha), tritikale (0,7 ha) i djetelinsko travnu smjesu (6 ha). Na 0,5 ha uzgajaju papriku, kupus i patlidžan, ali i kukuruz šećerac i lubenice. Prava praksa za jednu „bilinogojku“. Katarinin mentor na praksi je Novica Vučković. Novica je studirao na VGUK. Završio je ratarski smjer na nekadašnjoj višoj školi u Križevcima. Zanimljivo je da je i Novičina supruga Lela završila studij na VGUK, ali se opredijelila za stočarstvo. I nije tu kraj! I njihov sin Aleksandar studira na VGUK, usmjerenje Bilinogojstvo

Katarina Imbriovčan (u sredini) s Lelom i Novicom Vučković

Katarina Imbriovčan (u sredini) s Lelom i Novicom Vučković

 

LUCIJA NEŽAK svoju završnu praksu obavlja u dva dijela. Jedan dio (2 mjeseca) na praksi je bila, preko Erasmus+ mobilnosti studenata, na otoku Terceira koji se nalazi na Azorima u Portugalu. Tamo je smješteno sveučilište ,,University of the Azores''. Najveći dio prakse provela je u laboratoriju za analizu tla, dio prakse u laboratoriju za kulturu biljnog tkiva, a kako kaže, najmanji dio na terenu. Uočila je da se tamo, za razliku od VGUK, studenti u većem broju odlučuju studirati stočarstvo naspram biljne proizvodnje. Na slici je Lucija u laboratoriju, ali je prikazan i prekrasni ambijent gdje je bila na praksi. Što više možeš poželjeti nego da učiš i radiš u prekrasnom okruženju!

Lucija u laboratoriju  ,,University of the Azores''

Lucija u laboratoriju  ,,University of the Azores''

 

Ali, kako je sama kazala, najmanje je bila na terenu. I nije bez toga ostala. Ostali dio prakse obavlja na poljoprivrednom gospodarstvu uspješnog mladog poljoprivrednika Marka Barčana. Dugogodišnju tradiciju bavljenja poljoprivredom obitelji Barčan, Marko je 2018. u potpunosti preuzeo u svoje ruke i osnovao tvrtku AGRO BARČAN j.d.o.o. Tvrtka se  nalazi u Cepidlaku (Sveti Ivan Žabno). Na gospodarstvu je 40 muznih krava i 50 grla junadi u tovu, oko 50 ha obradivih poljoprivrednih površina na kojima se uzgaja kukuruz, pšenoraž, ječam i talijanski ljulj. Izvrsno su opremljeni mehanizacijom. U planu je i proširenje stada jer je u tijeku izgradnja nove staje za još 40 grla junadi. O ovom gospodarstvu već je pisano kad je Marku, kao mladom poljoprivredniku, odobrena Mjera 6.1.1. kojom je dobio bespovratno 50 000 eura (https://bit.ly/2XORF6d).

Direktor tvrtke, Lucijin mentor na praksi, Marko Barčan je završeni student VGUK usmjerenja Menadžment u poljoprivredi na preddiplomskom stručnom studiju Poljoprivreda. Za vrijeme studija Marko je svoju završnu praksu u trajanju od tri mjeseca obavio na uspješnom stočarskom gospodarstvu u Njemačkoj.

I Markova sestra Sanela usko je vezana za VGUK, prvo je završila na preddiplomskom studiju usmjerenje Menadžment u poljoprivredi, a zatim je nastavila na specijalističkom diplomskom stručnom studiju Menadžment u poljoprivredi na VGUK.

Marko Barčan na svom gospodarstvu

Marko Barčan na svom gospodarstvu

Lucija na praksi u tvrtki AGROBARČAN Lucija na praksi u tvrtki AGROBARČAN

Lucija na praksi u tvrtki AGROBARČAN

 

LUCIJA JURŠETIĆ na završnoj stručnoj praksi je na OPG-u Kovačić Monika, vlasnice Monike Kovačić. Monika je završila studij na VGUK, također kao i Lucija, usmjerenje Bilinogojstvo.

Sjedište OPG-a je u Mikovcu (Sveti Petar Orehovec). OPG raspolaže s 3 plastenika (0,3 ha), dva smještena u Mikovcu, a treći je u Šopronu. OPG se bavi isključivo proizvodnjom povrća u zaštićenim prostorima. Uzgajaju presadnice i plodove povrća koje prodaju na tržnicama. Povrće koje se sada nalazi u plasteniku je rajčica, paprika, krastavac i mrkva.

Monika (lijevo) i Lucija u plastenicima s paprikom i rajčicom

Monika (lijevo) i Lucija u plastenicima s paprikom i rajčicom

 

Tomislav Strabić završnu praksu obavlja u  poljoprivrednoj ljekarni "Duga d.o.o." (Križevci). Ova je tvrtka osnovana 1991. godine, a osnovao ju je Tomislavov djed Zvonimir Krulić. Godine 2002. direktorom tvrtke postaje Tomislavov otac Ivica Strabić. Tvrtka ima četiri zaposlene osobe. Bavi se prodajom sjemenskog i sadnog materijala, mineralnih i organskih gnojiva, sredstava za zaštitu bilja, hrane za domaće životinje, alata za poljoprivredu i dr. Tomislavov otac Ivica, koji mu je na praksi mentor, završio je preddiplomski studij na VGUK, usmjerenje Bilinogojstvo. Dakle, prvo otac, zatim sin na istom usmjerenju iste visokoškolske ustanove. Mentorstvo se proširuje i na OPG TOMY, koje se također nalazi u Križevcima, a koje je nedavno osnovao sam Tomislav. Ovo gospodarstvo obrađuje površinu od oko 20 ha na kojoj uzgaja kukuruz, pšenicu i lupinu. Zrno kukuruza i pšenice prodaju, a lupinu uzgajaju za dobivanje sjemena koje siju na gospodarstvu kao međuusjev za zelenu gnojidbu, odnosno usjev koji će zaorati i time poboljšati sveukupnu plodnost tla, a i donijeti puno dušika u tlo. Ovo se zove primjena stečenih znanja!

Otac Ivica i sin Tomislav Strabić

Otac Ivica i sin Tomislav Strabić

LORENA BAČANI studentica je usmjerenja Zootehnika na preddiplomskom stručnom studiju Poljoprivreda. Na praksi je na OPG Ivan Imbrišić iz Kozarevca. Lorenin mentor je Mihael Imbrišić koji je završio na VGUK, kao i Lorena, usmjerenje Zootehnika. Vrlo uspješno gospodarstvo Imbrišić (često su nositelji različitih priznanja za postignut uspjeh u poljoprivredi) bavi se proizvodnjom mlijeka i sira, imaju vlastitu siranu te tov junadi. Ukupno je na gospodarstvu 50 muznih krava s prosječnom proizvodnjom od 9.000 l mlijeka godišnje, 30 bikova, 35 junica i 30 grla teladi. Hranu potrebnu za životinje proizvode na 150 ha, od kojih na 75 ha uzgajaju kukuruz (za zrno i silažu), na oko 32 ha je pšenica, na 8 ha tritikale i na 35 ha talijanski ljulj.

Mihael i Lorena na OPG Imbrišić

Mihael i Lorena na OPG Imbrišić

Inače, Lorena dolazi iz obitelji Bačani koja je nadaleko poznata po svom uspješnom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG Mirko Bačani, Rumenjaki). Dobili su veliki broj priznanja, posebno u području stočarstva, a zadnje su se „okitili“ i titulom pobjednika u natječaju „Zlata vrijedan“, kao najbolji OPG u Hrvatskoj u 2019. godini.

Lorenin brat, Dejan, također je studirano na usmjerenju Zootehnika na preddiplomskom studiju u Križevcima: Nakon toga je nastavio studij u Sloveniji gdje je magistrirao na diplomskom studiju na Fakulteta za kmetijstvo i biosistemske vede u Mariboru.

Studentice Barbara Imbriša i Martina Mikadi studiraju na specijalističkom diplomskom stručnom studiju Menadžment u poljoprivredi na VGUK, a Ana Vrhovski i Siniša Bošnjak na specijalističkom diplomskom stručnom studiju Poljoprivreda, usmjerenju Održiva i ekološka poljoprivreda.

BARBARA IMBRIŠA, bacc. ing. agr. završila je usmjerenje Menadžment u poljoprivredi i nastavila je na specijalističkom diplomskom stručnom studiju Menadžment u poljoprivredi na VGUK. Na stručnoj praksi završnog semestra je u Poljoprivrednoj zadruzi Kalinovac. Vlasnik Poljoprivredne zadruge je Milek Markač. Zadruga je osnovana 1945. godine, a pod njegovim vodstvom je od 1997. godine. Bave se proizvodnjom pšenice, uljane repice i kukuruza na površini od 105 ha, a posjeduju i plantažu oraha na 105 ha. Od dodatnih djelatnosti bave se otkupom žitarica i uljarica od kooperanata, sušenjem te skladištenjem žitarica.

Zadruga trenutno ima osam zaposlenika i od toga su tri agronoma. Od ta tri agronoma dvojica su završila studij u Križevcima i to direktor zadruge Milek Markač, koji je u Križevcima završio ratarski smjer na nekadašnjoj višoj školi, i Ivan Patačko, koji je studirao na usmjerenju Bilinogojstvo.  

Barbara i direktor PZ Kalinovac, Milek Markač

Barbara i direktor PZ Kalinovac, Milek Markač

MARTINA MIKADI, bacc. ing. agr. svoju završnu praksu odrađuje u tvrtki Poljocentar d.o.o., gdje je i zaposlena.

Tvrtka Poljocentar d.o.o. (http://www.poljocentar.hr/) osnovana je početkom 1992. u Križevcima. Osnovna djelatnost tvrtke je veleprodaja i maloprodaja kompletnog repromaterijala za poljoprivredu i građevinskog materijala. Glavni cilj Poljocentra d.o.o. od samih početaka, pa i danas, je pružiti vrhunsku i najkvalitetniju uslugu poljoprivrednim proizvođačima, prateći aktualnu problematiku u agraru te novosti koje nudi agronomska struka na tržištu. Poljocentar d.o.o. posluje u 21 maloprodajnom centru širom sjeverozapadne Hrvatske, a ukupnu djelatnost obavlja sa stotinjak stalnih djelatnika. Veleprodaja opskrbljuje poljoprivrednim repromaterijalom velik broj većih i manjih tvrtki te poljoprivrednike u sustavu PDV-a , a zbog želje da svi kupci što prije budu opskrbljeni, proširili su vozni park i transporte.

Martinina mentorica, Marina Ivanović, struč. spec. ing. agr., izvršna je direktorica Poljocentra Svoje je zvanje stekla na VGUK. Prvo je to bio ratarski smjer na bivšoj višoj školi, zatim razlikovna godina koja joj je omogućila nastavak na specijalističkom studiju Poljoprivreda, usmjerenje Održiva i ekološka poljoprivreda.

Marina Ivanović (lijevo) i Martina Mikadi

Marina Ivanović (lijevo) i Martina Mikadi

Na stranicama Poljocentra se, između ostalog, navodi: „Kvaliteta Poljocentrove usluge temelji se i na obrazovanim i stručno osposobljenim djelatnicima“.

Pregledom popisa djelatnika ove tvrtke može se uočiti da je izuzetno veliki broj njih svoje zvanje stekao na VGUK, ali o tome drugom prilikom. Ovoga puta treba istaknuti da je i direktor ove tvrtke, Vladimir Maksić, ing. agr., bivši student VGUK gdje je završio ratarski smjer na nekadašnjoj višoj školi u Križevcima.

SINIŠA BOŠNJAK, bacc. ing. agr. student je na specijalističkom diplomskom stručnom studiju Poljoprivreda, usmjerenje Održiva i ekološka poljoprivreda na VGUK. Na praksi je u tvrtki BIOTER d.o.o. koja provodi stručni nadzor nad ekološkom proizvodnjom.

Tvrtka BIOTER d.o.o. osnovana je 2017. Sastoji se od dvije organizacijske jedinice: Bioter kontrola i Bioter projekti. Organizacijska jedinica Bioter kontrola provodi postupak stručnog nadzora nad ekološkom proizvodnjom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Sjedište  tvrtke je u Koprivnici.

Sinišin mentor je Marko Potroško, struč. spec. ing. agr., direktor je tvrtke. Marko je na VGUK prvo završio Bilinogojstvo na preddiplomskom studiju, a nakon toga Održivu i ekološka poljoprivredu na specijalističkom diplomskom stručnom studiju Poljoprivreda.

U ovoj tvrtki rade i Hrvoje Pleskalt, bacc ing. agr i Marko Cmrk, bacc ing. agr. i obojica su  završili Bilinogojstvo na VGUK. O ovoj „mladoj“ tvrtki pisali smo na našoj web stranici, (https://bit.ly/3cpPiMi).

S lijeva na desno: Marko Potroško, Siniša Bošnjak, Marko Cmrk i Hrvoje Pleskalt

S lijeva na desno: Marko Potroško, Siniša Bošnjak, Marko Cmrk i Hrvoje Pleskalt

ANA VRHOVSKI, bacc. ing. agr. studentica je 2. godine specijalističkog diplomskog stručnog studija Poljoprivreda, usmjerenje Održiva i ekološka poljoprivreda na VGUK. Preddiplomski studij završila je na usmjerenju Menadžment u poljoprivredi. Na završnoj stručnoj praksi je u tvrtki AgroBos j.d.o.o. – poljoprivredna ljekarna, gdje je i zaposlena.

Tvrtka AgroBos j.d.o.o. u sastavu ima dvije poljoljekarne, jednu u Svetom Ivanu Žabno i drugu u Gregurovcu. Bave se prodajom sjemenskog repromaterijala, mineralnih gnojiva, sredstava za zaštitu bilja, vinogradarskog i vinarskog programa, stočne hrane, jednodnevne peradi, folija, mreža i veziva za baliranje, ulja, maziva, sprejeva, boja i tekućina i ostalog poljoprivrednog repromaterijala; otkupom merkantilnih žitarica  i ovlašteni su zastupnici VH osiguranja.

Anin mentor na praksi, Bojan Sokač, struč. spec. ing. agr., direktor je tvrtke. Bojan je  prvo završio Bilinogojstvo na VGUK, a nakon toga specijalistički studij Poljoprivreda, usmjerenje Održiva i ekološka poljoprivreda.

Osim direktora Bojana Sokača i Ane, u tvrtki su zaposlena još trojica završenih studenata VGUK. To su Stanislav Kramarić, struč. spec. ing. agr. koji je završio prvo usmjerenje Bilinogojstvo, a iza toga specijalistički stručni studij Menadžment u poljoprivredi; Tomislav Lapaš, ing. agr. završio je smjer ratarstvo te Dražen Stojković, ing. agr., smjer stočarstvo.

Ana Vrhovski i Bojan Sokač

Ana Vrhovski i Bojan Sokač

Članak priredila:
Marcela Andreata-Koren,
voditeljica stručne prakse

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.