STUDENTI NA STRUČNOJ PRAKSI I VJEŽBAMA OŽIVJELI UČILIŠTE!

 

Sve ovo vrijeme trajanja pandemije koronavirusa nastava na VGUK odvijala se bez problema. Prve početničke probleme ubrzo smo u hodu svladali, a uskoro nam je nastava na daljinu postala izazov, kako ju učiniti što boljom! I dok je s teorijom bilo lakše, za vježbe smo morali biti maštoviti. Ono što studenti nisu mogli vidjeti uživo, nastavnici su se potrudili snimiti. I tako gotovo puna dva mjeseca, i studenti i profesori ispred računala. Ostalo je u zraku: što će biti sa stručnom praksom, na koju smo na Učilištu tako ponosni? S prvim popuštanjem mjera zaštite od zaraze s Covid 19, od 11. svibnja studenti počinju pojedinačno ili u manjim grupama dolaziti na praksu. Sve više i više počinje se odvijati „normalan“ život!   
Prvi puta se 26. svibnja veći broj studenata iz različitih predmeta našao na praksi ili vježbama. Ujutro stisnuti, nije baš bio sunčani dan, ali kako je vrijeme odmicalo sve više su se zahuktavali. Izmjenjivale su se grupe u različitim zadacima sve dok nas kiša nije prekinula. Slijedio je nastavak u unutarnjim praktikumima. 

 
Što su to sve studenti mogli vidjeti i u čemu sudjelovati?

Studenti prve godine studija imaju praksu iz predmeta Osnove bilinogojstva, Osnove poljoprivrednog strojarstva i Osnove zootehnike.
Na praksi iz predmeta Osnove bilinogojstva i Osnove poljoprivrednog strojarstva studenti su bili već nekoliko dana na Učilištu. Značajni dio prakse je izrada Integriranog projektnog zadataka za koji su podijeljeni u grupe prema poljoprivrednoj kulturi. Zadatak obuhvaća praćenje svih agrotehničkih zahvata i njege usjeva određenih biljnih kultura na površinama Učilišta, izradu tehnoloških karti proizvodnje, planiranje gnojidbe i izračuna potrebne količine sjemena za sjetvu. Osim toga dijela, upoznavali su se s uzgojem različitih biljnih vrsta: bobičastog voća, ljekovitog bilja, žitarica, povrća, a danas je na redu bila vinova loza. U rasadniku sorte Kleščec provodili su plijevljenje suvišnih i nerodnih mladica na trsju te vezali i uvlačili rodne mladice pod žicu. Kad je pala kiša, brzo su raspoređeni u grupe koje su sudjelovale u pripremi različitih oblika podloga od filter papira za ispitivanje klijavosti sjemena i upoznavali se s postupkom utvrđivanja klijavosti sjemena.    


Na praksi i vježbama iz  predmeta Osnove zootehnike studenti su se upoznavali s uzgojem ovaca i koza (podrijetlo ovaca i koza, smještaj, hranidba, proizvodnja, selekcija), obavljali su tjelesna mjerenja eksterijera ovaca (Romanovska pasmina) i koza (Burska pasmina), vagali jedinke kopuna tri različite pasmine kokoši (Hrvatica, Križevačka kukmica, Australorp), određivali neke vanjske i unutarnje pokazatelje kvalitete jaja; mjerili mikroklimatske uvjete (temperatura zraka, relativna vlažnost i brzina strujanja zraka) kod određenih vrsta životinja (krave, konji, magarci, perad, koze, ovce), upoznavali se s uzgojem konja (podrijetlo konja, smještaj, hranidba, uporaba (nekada i danas) i provedbom naređenih mjera u konjogojstvu (IAK, leptospiroza).
Studenti druge godine usmjerenja Zootehnika bili su na vježbama iz Krmnog bilja i travnjaštva (sjeme biljnih vrsta i proizvodnja krme na travnjacima).
Studenti treće godine, koji svoju završnu praksu obavljaju na Učilištu, radili su na poslovima potrebnim za njihova istraživanja koja provode u svrhu izrade završnog rada, ali i sudjelovali u njezi usjeva starih sorti povrtlarskih kultura.


Uglavnom, vidljivo je bilo da je ova živost povećala raspoloženje kod svih aktera ove priče. Sa studentima su bili nastavnici: Nada Dadaček, Iva Rojnica, Dragutin Žibrin, Dragutin Kamenjak, Dijana Horvat, Marijana Vrbančić, Damir Alagić, Marija Meštrović i Marcela Andreata-Koren.
Djelić atmosfere fotoaparatom zabilježio je prigorski.hr, gdje možete vidjeti fotografije s prakse.


Prigorski.hr, zahvaljujemo!

Slike - izvor: prigorski.hr

Izvješće sastavila:
Marcela Andreata-Koren,
pročelnica Odjela za preddiplomski stručni studij

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.