Uzgoj kopuniziranih pjetlića na VGUK

 

 

U sklopu projekta praćenja proizvodnosti križevačke kukmaste kokoši koji se provodi u Peradarskom praktikumu Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima provedeno je kopuniziranje pjetlića kako bi se utvrdila uspješnost proizvodnje mesa.

Cilj provedbe projekta je uvrštavanje križevačke kukmaste kokoši na službeni Popis izvornih i zaštićenih pasmina i sojeva domaćih životinja te kasnije zaštita zemljopisnog porijekla mesa i jaja na razini RH i EU. Uključivanjem obiteljskih gospodarstava s područja Koprivničko-križevačke županije u predloženi Projekt želi se zadržati stanovništvo u ruralnim područjima, izjednačiti kvaliteta života u ruralnim i urbanim područjima, omogućiti povratak stanovništva iz urbanih u ruralna područja, te povećati konkurentnost proizvodnje i time stvoriti veći dohodak poljoprivrednih proizvođača. Projektom se također pridonosi očuvanju hrvatske izvorne pasmine kokoši križevačke kukmaste kokoši radi njene vrijednosti i jedinstvenosti genoma, adaptabilnosti i otpornosti te proizvodnje jaja i mesa visoke kakvoće.

Nositelj projekta je Udruga uzgajivača hrvatskih pasmina peradi Kukmica - Križevci, a partneri Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Agronomski fakultet  Zagreb i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Cilj projekta je uvrštavanje križevačke kukmaste kokoši na službeni Popis izvornih i zaštićenih pasmina i sojeva domaćih životinja.

Cjeli proces kopunizacije možete pogledati u videu.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.