TIM VGUK  ponovo osvojio 1. mjesto na Hackathonu „Grad za mlade – Križevci 2030.“

 

 

Studentica 1. godine VGUK Ana Guzalić, student usmjerenja Menadžment u poljoprivredi Martin Topljak te student Specijalističkog studija Menadžment u poljoprivredi Neven Kovačević sudjelovali su 9. i 10. svibnja 2020. na hackathonu pod nazivom „Grad za mlade – Križevci 2030.“ u kojem su zajedno sa profesoricom dr. sc. Sandrom Kantar te mentoricom Sanelom Mikulčić osmislili prijedlog razvoja grada Križevaca do 2030. godine kroz ruralni turizam  (agroturizam, eno-gastro turizam…)

Hackathon „Grad za mlade – Križevci 2030.“ organizirao je Grad Križevci, Savjet mladih grada Križevaca, Zelena energetska zadruga te Križevački laboratorij inovacija za klimu (KLIK).

Cilj ovog digitalnog događaja je prikupljanje i razrada ideja mladih ljudi koje će postati dio nove strategije grada Križevaca za razdoblje do 2030. godine.

Kroz dva dana aktivnog rada TIM VGUK  pokušao je odgovoriti na pitanja: Kakav grad želimo 2030. godine? Na kojem području postoje potencijali koje valja razvijati kako bi se doprinijelo gospodarskoj koristi i povećanju životnog standarda lokalnog stanovništva? Koje je akcije potrebno provesti kako bi došli do zacrtanih ciljeva? Koja su najveća ograničenja sa kojima se dionici ovakve inicijative mogu susresti (zakonske regulative, neiskustvo ili pak nesklonost djelovanju što je posljedica lošeg mentaliteta)?

Vizija razvoja grada moguća je kroz razvoj turizma i glasi: „Grad Križevci, centar prigorskog ruralnog turizma“. Svoju ideju TIM VGUK temelji na postojećim potencijalima za razvoj ruralnog turizma u Križevcima, kao što su primjerice dobra prometna povezanost (blizina Zagreba), očuvani prirodni resursi, krajobrazna raznolikost, bogata povijesna baština i plodno tlo (agroturizam).

Sudjelovanje TIM-a VGUK na hackathonu bilo je vrlo korisno iskustvo, studenti su dobili priliku da se čuje i njihov glas, da kreiraju viziju razvoja svoga grada, definiraju ciljeve i smjernice razvoja te odgovaraju na pitanja vezana uz njihovu ideju. Svi sudionici dobili su potvrde o sudjelovanju.

Osim toga, svojom su idejom zainteresirali gradonačelnika Križevaca Marija Rajna koji ih je 12. svibnja pozvao na sastanak u prostorijama Grada. Gradonačelnik je pohvalio rad ekipe i ukazao na podudaranje ideje TIM-a VGUK sa Strategijom razvoja Grada Križevaca u području turizma. Nadalje, gradonačelnik je ponudio podršku ideji TIM-a VGUK putem povezivanja sa Poduzetničkim Centrom Križevci kako bi se ideja realizirala u budućim prostorima koje VGUK ima u Razvojnom Centru i Tehnološkom Parku. U razgovoru s gradonačelnikom, razmijenjena su dosadašnja iskustva između VGUK i Grada Križevaca i rapravljane su nove mogućnosti suradnje.  

Više informacija o ovom digitalnom događaju nalazi se na poveznicama: https://www.krizevci.info/2020/05/11/grad-za-mlade-krizevci-2030-gradska-mladez-ima-cetiri-prijedloga-za-bolje-krizevce/

https://krizevci.hr/odrzan-hackathon-grad-za-mlade-krizevci-2030/

Izvješće pripremio:

student Martin Topljak, II. god. MuP

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.