TKO JE OVE GODINE POSTAVIO POKUS S MAKOM NA UČILIŠTU!

 

Dragi studenti, mak je posijan. Hoće li niknuti i izrasti, dati prekrasne cvjetove i tobolce pune sjemena? Odgovor ćemo dobiti uskoro. Nadajmo se da će izgledati kao onaj cvjetajući na naslovnoj fotografiji, a to je mak kojeg ste vi uzgojili!

Već treću godinu zaredom na VGUK se sije mak kako bi se procijenila agronomska svojstva „domaćeg“ maka. Dio je to aktivnosti u okviru  Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj, Radne grupe za Industrijsko bilje, čiji je član profesorica VGUK, dr. sc. Zvjezdana Augustinović. Cilj Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj je doprinijeti nacionalnom razvoju, sigurnosti prehrane, održivoj poljoprivredi i održanju bioraznolikosti kroz očuvanje i uporabu biljnih genetskih izvora. Reklo bi se: da se ne zaboravi i ne izgubi domaće sjeme.

Prve dvije godine na istom su pokusu studenti Učilišta učili o ovoj biljnoj vrsti „iz prve ruke“, od upoznavanja sjemena četiri stare sorte maka, karakteristika sjetve, rasta biljaka, do dobivanja plodova i sjemena, ali i pravila postavljanja pokusa kako bi se pravilno moglo zaključiti o onome što se istražuje.

Evo nas u trećoj godini. Pristiglo je vrijeme sjetve maka. Studenti ne mogu, zbog #ostanidoma situacije, sudjelovati i vidjeti sve „iz prve ruke“. Kako ne bi bili uskraćeni za ovo područje, kada se vrate mak će rasti. Netko ga je posijao!

Uvažavajući vrijeme sjetve, ali i prijetnju zarazom korona virusom, 7. travnja skupilo se društvo „bilinogojskih“ profesora iz Križevaca i sa zadovoljstvom odradilo ovaj lijepi zadatak. Uz voditeljicu ovog pokusa, koja je sve to lijepo pripremila i rasporedila, na sjetvi maka bile su i profesorice Vesna Samobor, Tomislava Peremin Volf, Renata Erhatić, Marcela Andreata-Koren i naš djelatnik u bilinogojskom praktikumu, Kruno Hunjak.

Bili smo veseli jer je to prvi susret nas nekoliko djelatnika Učilišta na Praktikumu iz bilinogojstva, jer inače sve radimo „on line“ od doma. Sunčano i toplo vrijeme još je više doprinijelo dobrom raspoloženju, koje nije mogla pokvariti ni socijalna distanca. Razmak neupitan, svatko je imao svoje parcele za sjetvu, a i zaštitna maska bila je na licu.

Marcela Andreata-Koren

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.