IZVJEŠĆE S TERENSKE NASTAVE

Dana 01.03.2020. redovni i izvanredni studenti V semestra prema izvedbenom studijskom programu na predmetu Vinogradarstvo i vinarstvo, smjer Bilinogojstvo, bili su na  terenskoj nastavi i vježbama  izvan Visokog gospodarskog Učilišta u Križevcima:

VINARIJA GALIĆ, KUTJEVO   

Prva vinarija koju su studenti posjetili bila je vinarija Galić, danas vjerojatno jedna od najsuvremenijih vinarija u Hrvatskoj. Odmah po dolasku u predivnom ambijentu vinarije za studente je upriličeno kušanje njihovih vina. Tijekom degustacije studenti su upoznavani s načinom proizvodnje grožđa i strukturom nasada, te stručnim objašnjenjima tehnologije prerade grožđa i proizvodnje pojedinih  njihovih  vina. Studenti su nakon toga bili u obilasku vinarije, vidjevši sve vrste sudova i  uređaja koji se u njoj koriste (od primarne prerade grožđa, preko postupaka čuvanja, dozrijevanja i stabilizacije vina, sve do stavljanja svojih vina na tržište) kao i laboratorij za analizu vina. Po završetku obilaska vinarije za studente je bio upriličen ručak u restoranu njihove vinarije, uz nastavak kušanja njihovih vrhunskih bijelih i crvenih vina, vodeći računa o sljubljivanju jela i svakog pojedinog vina.   

 VINARIJA ĆASIĆ, PAKRAC 

Nakon vinarije Galić posjetili smo obiteljsku vinariju Ćasić. Vlasnik vinarije g, Saša Ćasić upoznao nas je s ekološkim načinom proizvodnje grožđa i vina i strukturom njihovih nasada. U podrumu pružio nam je sva stručna objašnjenja tehnologije prerade grožđa i proizvodnje vina u njihovoj vinariji, prema principima ekološke proizvodnje, kao i svih uređaja koji se koriste tijekom proizvodnog procesa (od primarne prerade grožđa, preko postupaka čuvanja, dozrijevanja i stabilizacije vina, sve do stavljanja svojih vina na tržište). U podrumu studenti su imali prilike kušati mlada još nefinalizirana vina za tržište. Nakon stručnih tumačenja studenti su imali večeru uz koju nam je bila upriličena vođena degustacija njihovih vrhunskih ekoloških vina, od klasičnih do predikatnih berbi.

Izvješće pripremio:
Dragutin Kamenjak, dipl.ing., v.pred.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.