MLJEKARSKA ZNANOST I PRAKSA U UČILIŠTU

 

Na Učilištu je 11. prosinca 2019. održan stručni skup Hrvatske mljekarske udruge (HMU) i dodjela godišnjih nagrada Mljekarskog lista. Suorganizator skupa bilo je naše Učilište, a pokrovitelj skupa Koprivničko-križevačka županija.

HMU je znanstveno-stručna udruga osnovana 1951. godine na poticaj mljekarskih poduzeća Hrvatske. Svrha postojanja je razvijanje i promicanje znanstvene i stručne djelatnosti te edukacija svih koji se bave mljekarstvom, odnosno unapređenjem proizvodnje, prerade i prometa mlijeka i mliječnih proizvoda.

Znanstveno-stručnu djelatnost HMU provodi putem izdavačke djelatnosti, održavanjem edukativnih tematskih predavanja i radionica, mljekarskih simpozija, suradnjom s resornim ministarstvima, znanstvenim i stručnim institucijama te srodnim udrugama i zadrugama.

Mljekarski list je edukativno-informativni časopis koji kontinuirano izlazi od 1963. godine. Časopis je namijenjen proizvođačima mlijeka jer obrađuje tematiku unaprjeđenja proizvodnje mlijeka.

Na skupu su bili članovi uredničkih odbora časopisa u izdanju HMU, počasni članovi udruge, dekani Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, brojni znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva. Skupu su nazočili i obratili se okupljenima: izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, saborski zastupnik Branko Hrg; pomoćnik ministrice Ministarstva poljoprivrede, doc. dr. Zdravko Barać i župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren.

Vera Volarić, predsjednica HMU, uvodno je istaknula da joj je drago što se skup održava upravo u Križevcima, gradu bogate povijesti, ali i srcu hrvatske poljoprivrede te poljoprivrednog obrazovanja, struke i znanosti, a samim time i začetniku hrvatskog stočarstva. Zahvalila je svima koji stečeno znanje prenose poljoprivrednim proizvođačima.

Dekanica dr.sc. Marijana Ivanek-Martinčić predstavila je povijest i sadašnjost Učilišta. Navela je da je Učilište zakoračilo u 160. godinu postojanja, što ga svrstava u najstarije obrazovne institucije u Hrvatskoj i šire. „Tu su osnovani prvi zavodi i laboratoriji iz područja poljoprivrede te izlazili prvi stručni i znanstveni časopisi, stoga se s pravom može reći da su Križevci kolijevka poljoprivrednog školstva i poljoprivredne znanosti u Hrvatskoj“ – kazala je dekanica. Upoznala je prisutne s današnjim djelatnostima Učilišta te naglasila kako su studiji usmjereni prema stjecanju praktičnog znanja kako bi se studenti što bolje pripremili za tržište rada.

Župan Darko Koren kazao je da 160 godina tradicije poljoprivrednog školstva u Križevcima predstavlja izuzetnu vrijednost u hrvatskoj agronomiji i gospodarstvu. Izrazio je zadovoljstvo samim skupom, ali i time što se skup održava baš u Križevcima, gdje je Učilište, i našoj županiji koja je u samom vrhu po proizvodnji mlijeka u Hrvatskoj. Nije zaboravio spomenuti i probleme u mljekarstvu te nazvao proizvođače mlijeka “pretposljednjim Mohikancima”: ”Danas su opstali oni koji su najuporniji, najsposobniji i najkvalitetniji i treba im čestitati. ”- kazao je župan. Na kraju govora istaknuo je kako se nada da će se plodonosna suradnja između Učilišta, HMU i Županije nastaviti i dalje.

Saborski zastupnik Branko Hrg kazao je da kada se udruga bavi znanošću, obrazovanjem, edukacijom, izdavaštvom – onda je to od velikog značaja. “Poljoprivreda ne cvjeta, treba se više poticati, više govoriti i donositi što više boljih zaključaka i rješenja, a ovdje je divan spoj obrazovanja i poljoprivrede. Intencija i želja svih ključnih dionika je da se tema poljoprivrede i stočarstva u budućnosti više pokreće te da se donesu što bolja rješenja koja će olakšati rad i život proizvođača mlijeka.” – kazao je Branko Hrg.

Doc. dr. sc. Zdravko Barać govorio je o mjerama Ministarstva poljoprivrede i stanju mliječnog sektora. Istaknuo je izvrsnu kvalitetu mlijeka, ali i konstatirao kontinuirani pad proizvodnje mlijeka i pad broja isporučitelja mlijeka, iako je zaustavljen pad broja krava. Napomenuo je potrebu za organiziranjem proizvođača u udruge.

Prof. dr. sc. Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, imao je izlaganje na temu “Hrvatsko mljekarstvo u viziji strategije poljoprivrede i nove zajedničke politike”.

Na skupu su dodijeljene godišnje nagrade Mljekarskog lista.

Nagrada “Mliječna farma godine” za 2019. pripala je tvrtki AGRO BOVIS, Lidije i Franje Pavića (Gorjani, Osječko-baranjska županija)

Nagrada „Najuzorniji mladi proizvođač mlijeka“ otišla je u ruke Antonia Panića iz Koprivnice, Koprivničko-križevačka županija.

Prije održavanja stručnog skupa gosti su obišli praktikume Učilišta.

Fotografije snimio: Andreas Mađerić, viši. inf. referent

Izvori za tekst: - https://hmu.hr/o-nama; - https://radiokrizevci.hr/2019/12/dodijeljene-nagrade-mljekarskog-lista mlijecna-farma-2019-god-agro-bovis-iz-gorjana-najperspektivniji-mladi-proizvodac-mlijeka-antonio-panic-iz-koprivnice/; -..https://kckzz.hr/pod-pokroviteljstvom-zupanije-na-krizevackom-visokom-gospodarskom-ucilistu-odrzan-strucni-skup-hrvatske-mljekarske-udruge/; - https://prigorski.hr/foto-video-izaslanik-predsjednice-branko-hrg-intencija-i-zelja-je-da-se-tema-poljoprivrede-u-buducnosti-vise-pokrece-zupan-koren-nasa-zupanija-je-u-samom-vrhu-proizvodnje-mlijek/

Izvješće pripremila:

dr. sc. Marcela Andreata-Koren

Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija: Fotogalerija:

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.