Terenska nastava studenata III semestra Specijalističkog diplomskog stručnog studija Poljoprivreda, usmjerenja Održiva i ekološka poljoprivreda

 

Studenti trećega semestra Specijalističkog diplomskog stručnog studija Poljoprivreda, usmjerenja Održiva i ekološka poljoprivreda bili su 26. listopada 2019. na cjelodnevnoj terenskoj nastavi predviđenoj izvedbenim planom iz četiri predmeta.

U sklopu predmeta Održivi i ekološki pristup u ovčarstvu i kozarstvu posjetili su ekološko poljoprivredno gospodarstvo Prepelec-Botković u Pitomači. Gospodarstvo se bavi ekološkim uzgojem ovaca romanovske pasmine, posjeduju dostatne pašnjačke površine na kojima prioritetno osiguravaju hranu svom stadu. Na ratarskim površinama proizvode crnu zob, a imaju i dostatnu proizvodnju sijena za svoje stado ovaca.

U sklopu predmeta Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja u ekološkoj i održivoj proizvodnji studenti su posjetili tvrtku „Melisa“ vlasnika Tomislava Mareka u Suhopolju koja se bavi ekološkim uzgojem melise. Također, bavi se i destilacijom eteričnih ulja različitih vrsta biljaka kao što su melisa, anis, menta, bijeli bor, kadulja i timijan koje koristi u proizvodnji ljekovitih pripravaka. Svi su pripravci izrađeni na prirodnoj bazi te su proizvedeni bez suvišne kemije i umjetnih dodataka. Tom prilikom studenti su bili u mogućnosti upoznati se s tehnologijom proizvodnje melise i destilacijom eteričnog ulja, kao i postojećim problemima vezanim uz proizvodnju i preradu ljekovitog bilja.

U sklopu predmeta Higijena smještaja, dobrobit i sustavi držanja životinja te Biodinamika animalnih proizvoda, posjetili su u sklopu terenske nastave proizvodne pogone i distributivni centar poduzeća Osatina grupa d.o.o u Đurđevcu (ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo). Tom prilikom studenti su bili u mogućnosti upoznati se s optimalnim rješenjima u proizvodnim procesima vezanim za sustav kvalitete i HACCP sustav te sortiranje, pakiranje i skladištenje poljoprivrednih proizvoda u ULO (ultra low oxygen) i DCA (dynamic controlled atmosphere) komorama. Posjetom P.Z .Višnjica, Pustara Višnjica, studenti su upoznati s poviješću ovog, u početku poljoprivrednog dobra te njegovim aktivnostima od 19. stoljeća do danas. Danas je to agro - turističko imanje s bogatom ruralnom baštinom. Studenti i profesori su informirani o dugogodišnjem iskustvu uzgoja arapske pasmine konja, projektima sufinanciranja sredstvima EU vezanim za ruralni razvoj koji se provodi na ovom imanju i trenutnom uzgoju quarter, paint i frizijske pasmine konja.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.