Kako smo obilježili Dan Erasmusa

 

Pod motom “Inspiriraj se i pokreni” naše je Učilište u četvrtak, 10. listopada 2019. obilježilo Dan Erasmusa, pridruživši se tako internacionalnom obilježavanju Dana Erasmusa (Erasmus Days), godišnjoj proslavi programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu.

Svi dosadašnji i budući korisnici, studenti i profesori, ali i šira javnost, imali su toga dana priliku saznati više o rezultatima i prednostima mnogobrojnih Erasmus projekata koje je provodilo naše Učilište, o koristima i posebnostima sudjelovanja i o primjerima dobre prakse.

U svojoj pozdravnoj riječi dekanica Marijana Ivanek-Martinčić naglasila je da se Učilište uključilo u obilježavanje Dana Eramusa jer je Erasmus koristan alat koji je dragocjen studentima, omogućava im stjecanje novoga znanja i iskustvo života i rada u drugim kulturama te time  doprinosi njihovu profesionalnom i osobnom razvoju i samopouzdanju. Na kraju je zahvalila Renati Husinec, dugogodišnjoj Erasmus koordinatorici, za izniman uspjeh u dobivanju Erasmus projekata za naše Učilište.

 Renata Husinec u svojoj je prezentaciji dala prikaz svih Erasmus aktivnosti na Učilištu od samih početaka 2010. godine, kad je Učilište među prvim visokoškolskim institucijama u Hrvatskoj dobilo Erasmus povelju koja je  omogućila prve  mobilnosti. U razdoblju od akademske godine 2010/11. do  2019/20. Učilište je  ostvarilo 214 odlaznih mobilnosti, od toga 111 stipendija za studente i 103 stipendije za nastavno osoblje koji su boravili u 15 EU država, a za to je dobiveno 334.000,00 eura. Za akademsku godinu 2019./2020. imamo odobrene nove 22 stipendije  koje vas čekaju – poručila je studentima Renata Husinec i dodala kako je VGUK dobilo još jedan Erasmus projekt suradnje s partnerskim državama zapadnog Balkana (Sveučilište u Mostaru, BIH i Sveučilište u Podgorici, Crna Gora), vrijedan 75.000,00 eura, koji će se provoditi u sljedeće dvije godine. Napomenula je na kraju da je Učilište bilo uspješno i u privlačenju dolaznih mobilnosti, tako da je do sada u sklopu Erasmusa ovdje boravilo 13 studenata na stručnoj praksi te 45 nastavnika na mobilnosti u svrhu osposobljavanja ili  držanja nastave.

Na kraju programa posebno su bila zanimljiva izlaganja križevačkih studenata na Erasmusima diljem Europe, a svoja su iskustva ispričali Lucija Nežak, Mario Tomak (Sveučilište na Azorima), Dora Vizjak, Nikola Čižmak (Sveučilište Nova Gorica), Josip Miloš (kompanija Van den borne Aardappelen), Leon Bogatirov, Luka Kišiček (LEGTA de Lozere, Saint Chely D'Apcher,) i Ružica Višak (Sveučilište u Mariboru). Brojni studenti, profesori i prijatelji Visokoga gospodarskog učilišta uživali su u odličnim studentskim prezentacijama koje su mogle inspirirati potencijalne nove korisnike, a domjenak na kraju bio je prava prilika za zanimljive i korisne  razgovore vezane uz Erasmus.

Nazočnost koprivničko-križevačkog dožupana Ratimira Ljubića i Mladena Tenodija u ime Grada Križevaca na Danu Erasmusa potvrđuje da Koprivničko-križevačka županija i Grad Križevci prepoznaju važnost programa Erasmus i nastoje dodatno pomoći studentima slabijeg socioekonomskog položaja.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.